Reklama

Pudding chia:

Reklama
  • 3 łyżki nasion chia
  • 250 ml mleka roślinnego (może być mleko krowie)

Mus ze śliwek kalifornijskich:

  • 200 g śliwek kalifornijskich
  • sok z dużej cytryny
  • skórka otarta z cytryny
  • 8 łyżek wody

Do dekoracji:

  • bita śmietana
  • kawałki śliwek kalifornijskich
  • listki świeżej mięty

  1. Mleko podgrzej w rondelku.
  2. Gorącym mlekiem zalej nasiona chia, całość energicznie wymieszaj.
  3. Odstaw do wystygnięcia, kilka razy mieszaj w tym czasie.
  4. W małym rondelku podduś śliwki kalifornijskie z sokiem i skórką z cytryny oraz wodą do miękkości śliwek.
  5. Całość zblenduj na jednolitą masę. Masa nie powinna być zbyt rzadka.
  6. W naczyniach w których będzie serwowany pudding, ułóż wyższą warstwę puddingu, na niej warstwę musu ze śliwek kalifornijskich.
  7. Całość udekoruj kawałkami śliwek i listkami mięty.
Reklama

Zobacz więcej przepisów na desery dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama