Pudding chia z musem ze śliwek kalifornijskich
Pudding chia to od pewnego czasu prawdziwy kulinarny hit! Jest nie tylko bombą energetyczną, ale i witaminową. To świetna opcja dla tych, którzy nie chcą spędzać kilku godzin na przygotowaniu deseru.
- mat. pras. California Prunes
Opublikowano: czwartek, 25 stycznia 2018 16:54
Pudding chia:
Reklama
- 3 łyżki nasion chia
- 250 ml mleka roślinnego (może być mleko krowie)
Mus ze śliwek kalifornijskich:
- 200 g śliwek kalifornijskich
- sok z dużej cytryny
- skórka otarta z cytryny
- 8 łyżek wody
Do dekoracji:
- bita śmietana
- kawałki śliwek kalifornijskich
- listki świeżej mięty
Zobacz także
- Mleko podgrzej w rondelku.
- Gorącym mlekiem zalej nasiona chia, całość energicznie wymieszaj.
- Odstaw do wystygnięcia, kilka razy mieszaj w tym czasie.
- W małym rondelku podduś śliwki kalifornijskie z sokiem i skórką z cytryny oraz wodą do miękkości śliwek.
- Całość zblenduj na jednolitą masę. Masa nie powinna być zbyt rzadka.
- W naczyniach w których będzie serwowany pudding, ułóż wyższą warstwę puddingu, na niej warstwę musu ze śliwek kalifornijskich.
- Całość udekoruj kawałkami śliwek i listkami mięty.
Reklama
Zobacz więcej przepisów na desery dla dziecka
Reklama
Reklama
Reklama