Reklama

Reklama
  • szklanka kaszy jaglanej
  • 2,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 100 g śmietanki 30%
  • 200 g truskawek
  • 2-3 łyżki kremu na bazie octu balsamicznego

Truskawki pokroić w ćwiartki, wymieszać z łyżką cukru i kremem balsamicznym, odstawić na kilka minut.
Kaszę sparzyć wrzątkiem i wypłukać na sicie pod bieżącą zimną wodą. Zalać w garnku mlekiem, dodać łyżkę cukru i gotować na małym ogniu przez około 15 minut, aż kasza zmięknie i wchłonie mleko. Przestudzić i wymieszać ze śmietanką.
Truskawki ułożyć na dnie czterech szklanek lub małych miseczek, na wierzch ułożyć śmietankową kaszę, wstawić do lodówki na minimum godzinę. Podawać przystrojone truskawkami.

Źródło: materiały prasowe Kupiec

Reklama

Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser
Polecamy: 5 sprytnych sposobów na kasze

Reklama
Reklama
Reklama