Reklama

Reklama
  • 1/2 kg filetów z dorsza (bez skóry),
  • 1/2 dużej cytryny,
  • 4 łyżki oleju sojowego,
  • 2-3 duże pomidory,
  • 2 cebule,
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • przyprawy: pieprz biały, koperek, pietruszka zielona.

Reklama

Filety opłucz zimną wodą. Skrop sokiem z cytryny i odstaw. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż w garnku z pokrywką, aż będzie szklista. Pomidory sparz, obierz ze skórki, usuń nasadę szypułek, pokrój na plasterki. Plasterki ułóż w garnku na cebuli, posyp solą i pieprzem. Na pomidorach ułóż filety z ryby. Lekko oprósz pieprzem. Duś pod przykryciem około 10 minut. Dodaj śmietanę i duś jeszcze 5 minut. Posiekaj koperek i pietruszkę, posyp gotowe danie.
Podawaj z rozcieńczonym sokiem jabłkowym.

Reklama
Reklama
Reklama