Reklama

Reklama
  • opakowanie mrożonych brokułów
  • mała cebulka
  • 2 łyżki masła
  • 600 ml bulionu drobiowego (może być z kostki)
  • pomidorki koktajlowe
  • gęsta śmietana do dekoracji
  • mielona gałka muszkatołowa
  • szczypta ziół prowansalskich
  • cukier
  • mały pęczek szczypiorku
  • pieprz, sól
  • łyżka oleju

1. Cebulę obierz, posiekaj. Zeszklij w rondlu na oleju. Dosyp nierozmrożone różyczki brokułu, zalej gorącym bulionem i gotuj bez pokrywki (w przeciwnym razie brokuł straci apetyczny zielony kolor) około 20 minut.
2. Gdy brokuł będzie miękki, zestaw rondel z ognia i wszystko zmiksuj na gładki krem (możesz dodać łyżeczkę masła – zupa będzie bardziej aksamitna w smaku). Przypraw ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz odrobiną cukru.
3. Porcje zupy rozlej do małych miseczek. Na wierzchu ułóż plasterki pomidorów koktajlowych – to będą oczka. Zrób uśmiechniętą buzię ze śmietany, a włosy lub rzęsy z równo przyciętych pędów szczypiorku.

Reklama

Nasza rada: Dodatkowo zupę można posypać groszkiem ptysiowym.

Reklama
Reklama
Reklama