Reklama

Reklama
  • opakowanie szpinaku
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 kłącza selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 160 g zielonej soczewicy
  • 100 ml śmietany 36%
  • opcjonalnie kilka kawałków boczku
  • sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej
  • oliwa z oliwek

Na oliwie z oliwek podsmaż posiekaną cebulę, marchew i seler. W ostatniej minucie smażenia dodaj pokrojony w plasterki czosnek. Dodaj soczewicę i zalej wszystko bulionem. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 40 minut. Po tym czasie dodaj szpinak, dopraw solą, gałką muszkatołową. Zupę możesz zmiksować. Serwuj z plastrami grillowanego boczku.

Źródło: materiały prasowe Fit&Easy/ pw

Reklama

Sprawdź inne przepisy na zupy

Reklama
Reklama
Reklama