Zupa z soczewicy i szpinaku
Idealna zupa dla osób, które nie są przekonane do jedzenia szpinaku. W tej postaci każdy niejadek z wielką chęcią zje szpinak. Spróbuj zaproponowanego przez nas przepisu.
Opublikowano: wtorek, 19 sierpnia 2014 14:44
Reklama
Reklama
- opakowanie szpinaku
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 kłącza selera naciowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
- 160 g zielonej soczewicy
- 100 ml śmietany 36%
- opcjonalnie kilka kawałków boczku
- sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej
- oliwa z oliwek
Na oliwie z oliwek podsmaż posiekaną cebulę, marchew i seler. W ostatniej minucie smażenia dodaj pokrojony w plasterki czosnek. Dodaj soczewicę i zalej wszystko bulionem. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 40 minut. Po tym czasie dodaj szpinak, dopraw solą, gałką muszkatołową. Zupę możesz zmiksować. Serwuj z plastrami grillowanego boczku.
Źródło: materiały prasowe Fit&Easy/ pw
Reklama
Sprawdź inne przepisy na zupy
Reklama
Reklama
Reklama