Reklama

Składniki:
- 30 dag mąki
- 5 łyżek gęstej śmietany
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 1 łyżka spirytusu lub octu spirytusowego
- szczypta soli
- tłuszcz do głębokiego smażenia
- cukier puder do posypania faworków

Reklama

Sposób wykonania:
Wszystkie podane składniki dokładnie wymieszać, wyrobić ciasto, wybić je drewnianym wałkiem, jak najcieniej rozwałkować na stolnicy lekko oprószonej mąką. Ciasto pokroić nożem lub radełkiem na paski szerokości 3 cm i długości 12-15 cm, naciąć wzdłuż każdy środek paska na długość 5 cm, przesunąć przez nacięcie koniec paska. W głębokim naczyniu dobrze rozgrzać tłuszcz, smażyć faworki z obu stron, zrumienione układać na bibułowym ręczniku, żeby ociekł tłuzcz, jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.

Reklama
Reklama
Reklama