Faworki z amaretto
Pyszne faworki z aromatem migdałowym, który uzyskuje się dzięki odrobinie likieru amaretto. Są idealne na Tłusty Czwartek lub na inne okazje w karnawale. Oto przepis na pyszne faworki z likierem amaretto.
Opublikowano: piątek, 20 grudnia 2013 12:34
Reklama
- 2,5 szklanki mąki
- 5 dag masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 2 jajka
- 6 żółtek
- łyżka likieru migdałowego amaretto
- szczypta soli
- olej do głębokiego smażenia
- cukier puder do posypania
Mąkę z solą przesiej na stolnicę, posiekaj z masłem, dodaj jajka, żółtka, śmietanę i amaretto. Wyrób ciasto, rozwałkuj bardzo cienko na lekko oprószonej mąką stolnicy. Radełkiem pokrój ciasto na paski szerokości 3 cm i długości 10 cm. Każdy pasek natnij wzdłuż przez środek. Przez powstałe nacięcie przełóż jeden z końców paska. W płaskim garnku rozgrzej olej, smaż faworki z obu stron na złoto. Gotowe przełóż na talerz wyłożony papierem kuchennym. Przed podaniem posyp je przesianym cukrem pudrem.
Reklama
Sprawdź inne słodkie przepisy
Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama