Halloween: przekąski dla dzieci (straszne, słodkie i łatwe!)
Przekąski na Halloween zachwycą dzieci (dorosłych też!) na domowym przyjęciu. Polecamy proste przepisy na fajne, szybkie i tanie przekąski na Halloween: paluchy wiedźmy, bezowe kości albo zapiekane mumie.
- Magdalena Drab
1 z 11
Słodkie przekąski na Halloween to jeden z tych elementów, które obok lampionów z dyni czy przebrań dla dzieci są niezbędne i budują klimat przyjęcia. Skorzystaj z kilku naszych rad i przepisów – sprawdź, co przygotować do jedzenia na imprezę halloweenową, by dzieci zapamiętały na długo ten niepowtarzalny efekt. Proponowane przez nas przepisy są fajne, szybkie i tanie, a dodatkowo – bardzo efektowne!
Spis treści:
- Przekąski na Halloween nie wymagają zdolności artystycznych
- Proste i efektowne przekąski na Halloween to też ozdoby
- Przekąski na Halloween: kości, mumie i ciasteczka
- Szybkie i łatwe przekąski na Halloween
- Słodkie przekąski na Halloween
- Straszne przekąski na Halloween na ciepło
Przekąski na Halloween nie wymagają zdolności artystycznych
Organizacja Halloween dla dzieci to nie lada wyzwanie, ale dzięki kilku prostym trikom można uzyskać naprawdę fajny efekt. Wiele z pomysłów nie wymaga wielkiego nakładu pracy czy zdolności plastycznych. Do przygotowania przekąsek na imprezę halloweenową dla dzieci w domu nie potrzeba wiele – większość z naszych przepisów to propozycje proste do wykonania, a np. ozdabianie ciasteczek może już być jedną z zabaw na Halloween. Straszne przekąski na Halloween z pewnością będą wielką atrakcją każdej imprezy.
Proste i efektowne przekąski na Halloween to też ozdoby
Zastanawiasz się, co zrobić na Halloween w domu dla dzieci? Wykorzystaj pomalowane mandarynki jako ozdoby ułożone w misce! Możesz też wyłożyć na tacy kosteczki zrobione z bezy czy tzw. paluchy wiedźmy, które już samym swoim wyglądem mogą przerazić. Jako główne danie wieczoru możesz zaserwować straszne hamburgery, a ciasteczka z pająkami lub babeczki z duszkami podać na deser.
Przepis na babeczki z duszkami
Ciasto:
- 1 opakowanie Babeczek Dyniowych, np. Delecta
- 2 jaja
- 150 g (ok. 150 ml) jogurtu naturalnego 2% tł. lub naturalnego jogurtu greckiego 10% tł.
- 100 ml oleju, np. kokosowego
Nadzienie:
- 1 opakowanie skórki pomarańczowej, np. Bakalland
- 120 ml soku z pomarańczy
- 3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- starty na tarce kawałek 1 cm imbiru lub pół łyżeczki suszonego imbiru
Krem bezowy:
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie posypki
- Przygotuj nadzienie pomarańczowo-imbirowe: w małym rondelku wymieszaj skórkę z pomarańczy z sokiem, imbirem i mąką ziemniaczaną. Ciągle mieszając, gotuj 5 minut, aż zgęstnieje.
- Nastaw piekarnik na temperaturę 180°C (bez termoobiegu).
- Babeczki przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Powoli rozpuszczaj olej, np. kokosowy lub rzepakowy, w rondelku, aż stanie się płynny. Do wysokiego naczynia wbij jaja, dodaj jogurt i olej, wsyp zawartość torebki z ciastem i mieszaj łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Do 12 foremek nałóż po 1 łyżce ciasta. Łyżeczką nałóż pomarańczowe nadzienie i przykryj jeszcze połową łyżki ciasta.
- Natychmiast wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20-25 minut, aż do uzyskania złocistego koloru.
- Gdy babeczki stygną, przygotuj krem bezowy. Do misy wlej białka, wsyp cukier i mieszaj rózgą, aby składniki się połączyły. Następnie misę z jej zawartością postaw na garnku z lekko wrzącą wodą i podgrzewaj, nadal mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Kiedy masa osiągnie odpowiednią temperaturę, a kryształki cukru przestaną być wyczuwalne, misę ściągnij z garnka i od razu zacznij ubijać mikserem. Ubijaj przez 5 minut, aż masa będzie sztywna i lśniąca. Otrzymaną masę przełóż do rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką i wyciskaj duszki na wierzchu każdej wystudzonej babeczki.
- Dekoruj małymi kawałkami posypki, robiąc duszkom oczy.
Przekąski na Halloween: kości, mumie i ciasteczka
Przyjęcie na Halloween dla dzieci uatrakcyjnią także różnego rodzaju ciasta i ciasteczka – są proste i szybkie w przygotowaniu. A do tego element ich dekorowania można wykorzystać jako atrakcję wieczoru.
Przepis na karmelowe serniki na zimno na Halloween
Spód:
- 150 g kakaowych markiz (potrzebujemy tylko ciastek, krem ze środka odkładamy)
- 50 g śliwek kalifornijskich
- 40 g prażonych orzechów laskowych
- szczypta soli himalajskiej
Masa:
- 70 g śliwek kalifornijskich namoczonych w wodzie
- 4 łyżeczki żelatyny
- porcja solonego karmelu
- 450 g tłustego białego sera trzykrotnie mielonego
- 300 g śmietanki 36%
Solony karmel:
- 200 g drobnego cukru (1 szklanka)
- 85 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 120 ml śmietanki kremówki 36% (1/2 szklanki)
- 1/2 łyżeczki soli
Dekoracja:
- Rozpuszczona biała i gorzka czekolada
- Kości z białej czekolady
- Bezowe duchy
- Nagrobki z ciasteczek
- Ciasteczkowa ziemia
Spód:
- Wszystkie składniki rozdrobnij w blenderze.
- Masą wyłóż papierowe kubeczki (sztywne papilotki) i odłóż na bok.
Masa:
- Śliwki kalifornijskie odsącz i pokrój na cienkie paseczki, odłóż.
- Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, odłóż do napęcznienia, a następnie rozpuść.
- Ser zmiksuj z karmelem (oba składniki powinny być w temperaturze pokojowej), a następnie połącz z rozpuszczoną żelatyną.
- Śmietankę ubij na sztywno i połącz z masą serową, na końcu dodaj śliwki.
- Masę rozłóż pomiędzy papilotki, odłóż do lodówki do stężenia na kilka godzin lub na całą noc.
Szybkie i łatwe przekąski na Halloween
Halloweenowe przekąski mogą być łatwe do wykonania. Wybierz pomysły, które zrobią duże wrażenie na dzieciach.
Przepis na pająki cake pops
Masa:
- ciasto drożdżowe
- serek mascarpone
- czekolada
Nogi i oczy:
- cukrowe koraliki
- precelki
- Suche, pokruszone ciasto zmieszaj z serem mascarpone.
- Z masy ulep małe kulki i zanurz w rozpuszczonej czekoladzie nadziane na patyczek lub długą wykałaczkę.
- Z białych cukrowych koralików zrób oczy, a jako nóg użyj obtoczonych w czekoladzie precelków.
Sprawdź też inne przepisy na szybkie przekąski na Halloween:
Słodkie przekąski na Halloween
Na przyjęciu halloweenowym dzieci z pewnością najchętniej będą sięgały po słodkie przekąski. One również nie będą trudne do wykonania, jeśli skorzystasz z naszych przepisów.
Przepis na straszne ciasteczka
Składniki:
- 15 łyżek mąki pszennej
- 1/3 kostki masła
- 4 łyżki cukru pudru
- starty jednocentymetrowy kawałek wanilii
- żółtko
- łyżeczka śmietany kremówki
- lukier
- pisaki do pierniczków
- Wykorzystaj przepis na kruche ciasto.
- Do ozdobienia ciastek na biało, czarno i pomarańczowo użyj lukru, który wykonasz z cukru pudru, niewielkiej ilości wody oraz soku z cytryny.
- Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji lukru podziel go na 3 części i dodaj do dwóch barwniki spożywcze, które znajdziesz w Internecie oraz w sklepach z artykułami do pieczenia.
- Po pokryciu lukrem ciasteczek poczekaj, aż ten zaschnie, następnie namaluj szczegóły czarnym pisakiem, takim ja te przeznaczone do dekorowania pierniczków.
Wypróbuj też inne przepisy na Halloween:
- Duchy z czekolady i bananów
- Bezowe kości
- Babeczki z duszkiem
- Paluchy wiedźmy
- Ciasteczka duchy
- Ciasteczka pająki
Straszne przekąski na Halloween na ciepło
Gdy dzieci spróbują już słodkich pyszności, mogą mieć ochotę na urozmaicenie. Wtedy dobrze sprawdzą się straszne przekąski, które możesz podać na ciepło.
Przepis na krem z dyni i jabłka
Składniki:
- ok. 100-150 g obranej dyni
- duże jabłko
- łyżeczka masła
- Dynię obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Jabłko umyj, obierz, usuń niejadalne części, pokrój na kawałki.
- Dynię i jabłka włóż do garnuszka, duś w niewielkiej ilości wody, aż staną się miękkie. Dodaj masło. Zmiksuj na jednolity krem.
- Dziecku, które lubi ostrzejsze dania, możesz przyprawić zupę szczyptą gałki muszkatołowej oraz pieprzu.
Zobacz też inne przekąski na ciepło:
Zobacz także:
2 z 11
Duchy z czekolady i bananów
Duchy z czekolady i bananów
Składniki:
- banany
- tabliczka białej czekolady
- tabliczka gorzkiej czekolady
- pisaki do dekorowania pierniczków
Do przygotowania duchów potrzebujesz bananów (mniej więcej 1 banan na osobę), białej i gorzkiej czekolady lub gotowych polew czekoladowych do ciast. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, jeśli używasz gotowej polewy, postępuj zgodnie z instrukcją. Banany obierz ze skórki i podziel na pół. Następnie nadziej je na długie wykałaczki (takie jak do szaszłyków) i każdą z połówek zanurz w białej lub ciemnej masie czekoladowej. Gdy czekolada zastygnie – z pomocą pisaków do ozdabiania pierniczków zrób duszkom oczy i buzie.
3 z 11
Bezowe kości
Bezowe kości
Składniki:
- białka jajek
- cukier puder
- rękaw cukierniczy
Ich przygotowanie jest banalnie proste. Potrzebujesz do tego białek jaj, cukru pudru oraz papierowego rożka do wyciskania kremu. Zacznij od ubicia białek jaj na sztywną masę, w trakcie ubijania dodawaj małymi partiami cukier puder. Tak powstałą masę wkładaj do papierowego rożka i formuj bezy w kształcie kości. Najprościej to zrobić zaczynając od dwóch kleksów. Następnie połącz je linią. Bezowe „kości” susz przez ok. 60-100 minut w piekarniku nagrzanym do 110°C (grzałka góra-dół) lub do 100°C (termoobieg). Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw bezy na blasze do wystygnięcia.
4 z 11
Zapiekanki mumie
Zapiekanki mumie
Składniki:
- chleb tostowy
- ketchup
- żółty ser
- czarne oliwki
- ewentualnie szynka
Gwarantujemy, że będą znikać z talerza w błyskawicznym tempie, bo dzieci uwielbiają zapiekanki. Do ich przygotowania potrzebujesz ketchupu, żółtego sera pociętego w paseczki oraz chleba i cienkich krążków czarnych oliwek. Rozłóż kromki chleba na blaszce do pieczenia i każdą obficie posmaruj ketchupem, a następnie poukładaj na nich paseczki żółtego sera tak, by przypominały bandaże. Na koniec z oliwek zrób oczy. Następnie gotowe zapiekanki włóż na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Ważne, by ser się rozpuścił, ale nie przypalił.
5 z 11
Ciasteczka duchy
Ciasteczka duchy
Składniki:
- 15 łyżek mąki pszennej
- 1/3 kostki masła
- 4 łyżki cukru pudru
- starty jednocentymetrowy kawałek wanilii
- żółtko
- łyżeczka śmietany kremówki
- lukier
Jedyną rzeczą, której potrzebujesz, aby upiec ciasteczka duchy, jest foremka do wykrawania ciastek w kształcie ducha. Przed Halloween nie powinnaś mieć problemu z jej kupnem. Szukaj w supermarketach lub Internecie. Kolejny krok to przygotowanie ciasta kruchego. Naszym zdaniem najlepszy będzie przepis dla dzieci na kruche ciasteczka. Następnie upieczone i wystudzone ciasteczka duchy należy ozdobić lukrem – zobacz jak zrobić lukier.
6 z 11
Babeczki z duszkiem
Babeczki z duszkiem
Składniki:
- muffiny
- bita śmietana
- pisaki do dekorowania
Zacznij od upieczenia babeczek według swojego ulubionego przepisu albo skorzystaj z jednego z naszych 6 przepisów na muffiny. Następnie ubij bitą śmietanę, najłatwiej będzie użyć gotowej z proszku. Nakładaj ją małymi porcjami do papierowego rożka i z jego pomocą ozdób każdą babeczkę piramidą w kształcie duszka. Buźki duszków najłatwiej będzie ci narysować kolorowymi pisakami z lukrem – takimi, które służą do ozdabiania pierników.
7 z 11
Dynie z mandarynek
Dynie z mandarynek
Składniki:
- mandarynki
- ogórek lub seler naciowy
Zdecydowanie jest to najbardziej zdrowa i soczysta propozycja halloweenowych przekąsek. Możesz ją zrobić wspólnie z dzieckiem – na początek poproś je o obranie mandarynek. Gdy ono będzie zajęte pracą, ty przygotuj ogonki dyni. Zrobisz je, krojąc ogórka lub seler naciowy w paseczki o szerokości ok. 1 cm. Kolejnym krokiem jest włożenie ogonków do środka obranych mandarynek. Koniecznie poproś o to dziecko, bo będzie miało przy tym sporo radości, a w dodatku to dobre ćwiczenie poprawiające sprawność rączek.
8 z 11
Paluchy wiedźmy
Paluchy wiedźmy
Składniki:
- 225 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- łyżeczka ekstraktu z wanilii i migdałów
- 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka soli
- migdały na paznokcie
Paluchy wiedźmy są niezwykle efektowne i straszliwie smaczne, a ich przygotowanie nie jest takie trudne. Wszystkie produkty (oprócz migdałów) zmiksuj, a następnie rozgnieć. Lepkie ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzone ciasto formuj na kształt palców (pamiętaj, żeby zrobić je nieco mniejsze niż własne, bo w piekarniku zaczną rosnąć). Migdały przetnij na połówki, a następnie umieść je na końcach paluchów. Nożem delikatnie zaznacz zgięcia paluchów, wycinając paseczki. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz 7-10 minut. Ostudź ciasteczka na kratce.
9 z 11
Gryzący hamburger
Gryzący hamburger
Składniki:
- bułka pszenna
- żółty ser w plastrach
- sałata
- hamburgery z mięsa wołowego
- dodatkowe składniki, które lubisz w burgerach
Usmaż kotlety z mięsa wołowego lub mielonego mięsa drobiowego. Następnie zgrilluj bułki, a w plastrach żółtego sera wytnij „zęby” (tak jak na zdjęciu). Ze wszystkich składników złóż hamburgera i podaj na ciepło gościom na imprezie halloweenowej. Takie to proste, a efekt jaki zachwycający!
10 z 11
Ciasteczka pająki
Ciasteczka pająki
- 15 łyżek mąki pszennej
- 1/3 kostki masła
- 4 łyżki cukru pudru
- starty jednocentymetrowy kawałek wanilii
- żółtko
- łyżeczka śmietany kremówki
- tabliczka gorzkiej czekolady lub gotowa polewa czekoladowa do ciast
- czekoladowe kuleczki lub pralinki
Wykorzystaj przepis na kruche ciasto. Następnie rozpuść czekoladę i na każdym ciasteczku zrób sporą kropkę. Połóż na niej czekoladowe kuleczki lub pralinki – dzięki płynnej czekoladzie przykleją się do ciastek i stworzą odwłok pająka. Kolejnym krokiem jest domalowanie pajączkowi nóżek – dziecinnie proste, a wszyscy będą zachwyceni efektem!
11 z 11
Mandarynkowe dynie
Mandarynkowe dynie
Składniki:
- mandarynki
- czarny marker
To najprostszy z naszych przepisów, a równocześnie pomysł na świetną ozdobę czy dekorację z okazji imprezy halloweenowej. Wystarczy, że kupisz 1 kg mandarynek i czarnym pisakiem czy markerem narysujesz na nich straszne miny, takie jak na wyciętych z dyń lampionach. I gotowe! Rozłóż teraz mandarynki w widocznych miejscach tam, gdzie odbędzie się zabawa na Halloween.