Jak udekorować pączki?
Pączki możesz udekorować zwykłym lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową. Albo jeszcze prościej – obsypać je cukrem pudrem. Ale możesz też... Szkoda słów, sama sprawdź!
- Julia Nowak
1 z 11
Dekoracja pączków
Kolorowe pączki walentynkowe (i nie tylko)
Pączki zanurz do połowy w kolorowym lukrze – możesz kupić gotowy lub wykonać go sama według naszych wskazówek. By zrobić biały, potrzebujesz cukier puder i białko, kolorowy, np. sok owocowy lub kurkumę. Jak zabarwić cukier na różowo? Odpowiedź znajdziesz w przepisie na lukier biały i kolorowy.
Kiedy lukier lekko zastygnie, udekoruj pączki serduszkami za pomocą wyciskarki do kremu lub posypką cukrową, skórką pomarańczową...
ZOBACZ TEŻ: Jak zrobić pączki z polewą rumową
2 z 11
Pączki czekoladowe
Polewy czekoladowe – udekoruj pączki
Takie polewy wymagają więcej pracy, kosztują też więcej niż zwykły lukier zrobiony z cukru pudru. Jednak efekt jest porażający: pączki i czekolada? Czegóż więcej chcieć? Połączenie różnych rodzajów polew czekoladowych (białej, mlecznej i deserowej) w rozmaitych kombinacjach (kropki, paski, kratka) zadowoli nawet najbardziej wymagającego łasucha.
Przepisy na polewę:
- z ciemnej czekolady – do naczynia włóż połamaną na kawałki czekoladę (100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej) i wlej 100 ml śmietany 30 proc. Postaw na małym ogniu i mieszaj do czasu rozpuszczenia się czekolady.
- z białej czekolady – tabliczkę białej czekolady (100 g) rozpuść z 1 łyżką masła, pod koniec dodaj 1 łyżkę kwaśnej śmietany, wymieszaj.
ZOBACZ TEŻ: Jak przygotować czekoladę na gorąco dla dziecka
3 z 11
Pączki z czekoladą
Sposób na czekoladowe esy-floresy
By rysować czekoladą na pączkach, potrzebujesz odpowiedniego sprzętu. Na pewno przyda ci się szpryca do dekoracji ciast. Te kupne mają końcówki do wyciskania różnych wzorów. Możesz też przełożyć roztopioną czekoladę lub polewę czekoladową do foliowego woreczka z odciętym jednym rogiem (uważaj tylko na to, by nie zrobić za dużego otworu).
ZOBACZ TEŻ: Smaki dzieciństwa – przepisy na ulubione dania
4 z 11
Pączki z orzechami
Migdałowo-orzechowa fantazja, czyli pączek idealny
Pączki z dziurką albo bez dziurki w polewie czekoladowej lub w każdej innej wystarczy posypać płatkami migdałowymi, pokruszonymi orzeszkami ziemnymi. Wszystko się uda, jeśli pączki obsypiesz, zanim polewa zastygnie. Efekt będzie lepszy, jeśli płatki uprażysz na suchej patelni (pilnuj, by się nie przypaliły), a orzeszki w karmelu.
Przepis na orzeszki w karmelu:
- 100 g orzechów włoskich lub innych
- 100 g cukru
- 25 ml wody
Cukier i wodę wymieszaj i zagotuj w garnku. Gotuj do chwili, aż masa stanie się jasnokarmelowa. Dodaj orzechy i ponownie wymieszaj. Gdy cukier zacznie się karmelizować, a orzechy będą oblepione, zmniejsz gaz pod garnuszkiem – cukier powinien się rozpuścić, a masa nabierze mocno karmelowego koloru.
Zawartość garnka wylej na blaszkę posmarowaną olejem, poczekaj aż orzechy wystygną i dopiero wtedy pokrusz orzechy.
ZOBACZ TEŻ: 6 pomysłów na naleśniki dla dzieci
5 z 11
Pączki z lukrem i posypką
Pączki z posypką
Na biały lekko zastygnięty lukier (np. królewski, kokosowy, cytrusowy) nałóż czekoladowe kuleczki lub kakaową posypkę cukrową. Kupisz je w sklepie na dziale z produktami do pieczenia ciast. W wersji minimalistycznej – zetrzyj czekoladę na tarce z małymi otworami.
ZOBACZ TEŻ: 7 sprawdzonych przepisów na ciasta dla dzieci
6 z 11
Pączki z wiśniami
Wisienka na... pączku
Taki pączek wygląda jak ciastko tortowe. By osiągnąć taki efekt, potrzeba dodatków: wiśni kandyzowanych lub innych owoców, np. drylowanych w syropie. Można też użyć kolorowego lukru. Jak zrobić żółty czy czerwony dowiedz się z przepisu na lukier biały i kolorowy.
ZOBACZ TEŻ: 6 pomysłów na ciastka – sprawdzone przepisy
7 z 11
Pączki polane czekoladą
Pączki w polewie czekoladowej i z orzechami w miodzie
Zanurz pączka w polewie czekoladowej. Kiedy polewa lekko stężeje, zrób za pomocą wyciskarki do kremu kratkę z białej czekolady. Na koniec posyp kawałkami orzechów włoskich w miodzie.
Przepis na orzechy włoskie w miodzie:
- garść orzechów
- dwie łyżki masła
- łyżka miodu lub w miarę potrzeb
Na patelni rozpuścić masło (tak by dno było przykryte). Wrzucić pokruszone orzechy i praż przez parę minut (pilnuj, by się nie spaliły, bo o to łatwo). Na koniec dodaj miód i wymieszaj z orzechami. Czekaj, aż miód się skarmelizuje.
Przepisy na polewę:
- z ciemnej czekolady – do naczynia włóż połamaną na kawałki czekoladę (100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej) i wlej 100 ml śmietany 30 proc. Postaw na małym ogniu i mieszaj do czasu rozpuszczenia się czekolady.
- z białej czekolady – tabliczkę białej czekolady (100 g) rozpuść z 1 łyżką masła, pod koniec dodaj 1 łyżkę kwaśnej śmietany, wymieszaj.
ZOBACZ TEŻ: Przepisy na dania z orzechami
8 z 11
Pączki z cukierkami
Pączki z lentilkami
Lentilki przydadzą się nie tylko do dekorowania pączków, ale też innych ciast. Efekt będzie większy, jeśli ułożymy je na kolorowym lukrze zrobionym np. z soku z buraków. Do ozdabiania możesz wykorzystać także dostępne w sklepach draże czekoladowe lub perełki dekoracyjne.
ZOBACZ TEŻ: Jak przygotować pełnoziarniste racuchy z jabłkami
9 z 11
Pączki na Halloween i nie tylko
Na pączkach oblanych pomarańczowym lukrem z dodatkiem soku marchwiowego narysuj kolorowe buźki pisakiem czekoladowym (kupisz m.in. na Allegro). Po wyschnięciu buzię wypełnij żółtym lukrem z dodatkiem curry. Podpowiedź, jak zrobić taki lukier, znajdziesz w przepisie na lukier biały i kolorowy.
ZOBACZ TEŻ: Przepis na tort w kształcie pająka na Halloween (i nie tylko)
10 z 11
Pączek w płatkach kokosowych
Pączek polej lukrem, a następnie obtocz w płatkach kokosowych. Buzię ludzika zrób z czerwonego syropu (np. malinowego lub wiśniowego), a nos z jagodowego. A najlepiej poproś o pomoc dziecko.
ZOBACZ TEŻ: Jak przygotować śniadaniowe bułeczki
11 z 11
Pączki z dziurką w białe kropki
Białe na ciemnym zawsze wygląda efektownie, dlatego pączka oblanego ciemną czekoladą obsyp posypką z białej czekolady (do kupienia w sklepach) lub kawałkami białej czekolady startej na tarce jarzynowej.
Przepisy na polewę:
- z ciemnej czekolady – do naczynia włóż połamaną na kawałki czekoladę (100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej) i wlej 100 ml śmietany 30 proc. Postaw na małym ogniu i mieszaj do czasu rozpuszczenia się czekolady.
ZOBACZ TEŻ: Pączki z czekoladą