Reklama

Ciasto:

Reklama
  • 1 kg mąki
  • 20 dag cukru
  • 20 dag masła
  • 15 żółtek
  • 1/2 litra mleka
  • 6 dag drożdży
  • 1 kieliszek spirytusu
  • 5 dag gorzkich migdałów
  • 1/2 laski wanilii
  • 20 dag konfitury morelowej
  • 5 dag smażonej skórki pomarańczowej
  • smalec lub olej do smażenia

Polewa rumowa:

  • 1 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • pół cytryny
  • 1 olejek rumowy

Ciasto:
Pół szklanki mąki zaparzyć ze szklanką mleka. Ostudzić. Rozrobić drożdże z jedną szklanką mleka. Wsypać połowę mąki i pozostawić do wyrośnięcia (na około godzinę). Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać wanilię, skórę pomarańczową, rozczyn, posiekane migdały, spirytus, resztę mąki i stopione masło. Wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Rozwałkować. Powycinać krążki. Na każdy nałożyć konfiturę. Zlepić pączki. Kiedy podrosną, usmażyć na tłuszczu. Polać polewą rumową.

Polewa rumowa:
Zagotować wodę z cukrem. Kiedy będzie gęsty "na nitkę", zdjąć z ognia. Ostudzić. Kiedy zbieleje, wlać sok z cytryny i olejek rumowy. Wymieszać. Rozcieńczyć wodą do gęstości śmietany.

Wypróbuj inne przepisy na pączki

Reklama

Polecamy: Drożdżówki z bakaliami

Reklama
Reklama
Reklama