Śniadaniowe babeczki
Ciekawy przepis na urozmaicenie śniadań. Przygotowanie babeczek nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Przepis dla miłośników nowości w kuchni.
- Klaudia
- 1 szklanka płatków owsianych,
- żurawina,
- rodzynki,
- orzechy,
- wiórki kokosowe,
- mąka,
- proszek do pieczenia,
- 2-3 jajka,
- cukier,
- jogurt naturalny,
- masło
Do miski wsypujemy płatki owsiane, dodajemy posiekane orzechy, rodzynki, żurawinę, 3/4 szklanki wiórków kokosowych, szklankę mąki i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wszystko razem mieszamy. Następnie, rozpuszczamy około 50 g masła. Do drugiego naczynia wbijamy jajka, dodajemy trochę cukru i chwilę miksujemy. Po skończeniu wsypujemy do tego pół szklanki jogurtu oraz masło i wszystko mieszamy. Przesypujemy sypkie składniki do mokrych - robimy do dokładnie i w miarę szybko. Na koniec przekładamy ciasto do foremek i pieczemy w 200 stopniach przez około 15 minut.
Przepis nadesłany przez Klaudię na konkurs "Zdrowe i pyszne śniadanie dla dziecka".
Zobacz także
Wypróbuj inne przepisy idealne na śniadanie