Rzeżucha – jak i kiedy posiać, żeby wyrosła na Wielkanoc
Rzeżucha to nie bez powodu popularna dekoracja wielkanocna. Jest apetycznie zielonym akcentem na stole, łatwo ją wyhodować, a w dodatku jest bardzo zdrowa. Sprawdź, jak i kiedy ją posiać, aby wyrosła na czas.
Zanim zabierzesz się za przygotowywanie tradycyjnych świątecznych potraw i przygotowywanie wielkanocnego koszyczka, warto pomyśleć o tym, jak sprawić, by stół w Wielkanoc prezentował się wyjątkowo. Zieleń rzeżuchy pięknie komponować się będzie z bielą obrusa i baranka wielkanocnego, z żywymi kolorami żonkili czy tulipanów, oraz apetycznymi barwami zapełnionych półmisków.
Podpowiadamy, jak posiać rzeżuchę, ile rośnie i dlaczego warto ją jeść.
Spis treści:
Kiedy posiać rzeżuchę?
Jeśli rzeżucha ma wyrosnąć na Wielkanoc, najlepiej zasiać ją 7-8 dni przed świętami, a najpóźniej 5-6 dni wcześniej. Kiełkowanie i wzrost rzeżuchy są uzależnione od ciepła, natomiast światło słoneczne nie jest niezbędne do kiełkowania.
Ile kiełkuje rzeżucha? W korzystnych warunkach po pierwszym dniu nasiona napęcznieją, a po 2-3 pojawią się pierwsze kiełki. I to niezależnie od tego, na jakim podłożu rzeżucha zostanie posiana. Aby cieszyć się zieloną łączką, trzeba będzie poczekać kolejne 2-3 dni. Aby rzeżucha była intensywnie zielona, po wykiełkowaniu warto ustawić ją w jasnym miejscu.
Jak posiać rzeżuchę?
Rzeżuchę można posiać w uniwersalnej ziemi ogrodowej, na wacie lub na ręczniku papierowym. Jedyna różnica między tymi podłożami jest taka, że ziemia z korzeniami rzeżuchy jest odpadem zielonym, który można kompostować. Natomiast watę i ręczniki papierowe trzeba będzie z korzeniami wyrzucić do śmieci zmieszanych, komunalnych, więc ta metoda uprawy nie jest zbyt ekologiczna.
Jak posiać rzeżuchę. fot. Poliuszko/Adobe Stock
Jeśli rzeżucha ma wyrosnąć wysoka, należy bardzo gęsto posiać nasiona – dosłownie jedno przy drugim. Wtedy kiełkujące roślinki będą ze sobą konkurować i wyciągać się jak najbardziej w górę. Rzadziej posiana rzeżucha wyrasta niższa, ale nie mniej zielona.
Wyrośnięta rzeżucha.fot. Poliuszko/Adobe Stock
Niezależnie od wybranego podłoża, trzeba pilnować, aby było ono stale mocno wilgotne. Siejąc rzeżuchę na wacie lub kilku warstwach ręcznika papierowego, najlepiej najpierw podłoże mocno zmoczyć, uformować, a dopiero potem wyłożyć na nie nasiona rzeżuchy. W przypadku ziemi, kolejność można odwrócić – najpierw wsypać nasiona, przykryć cieniutką warstwą ziemi, docisnąć, a następnie obficie zrosić np. ze spryskiwacza.
Pomysły na sadzenie rzeżuchy
Poniżej kilka inspiracji na sianie rzeżuchy. Bo przecież nie trzeba siać jej w ogródku czy doniczce. Wystarczy talerz, ozdobna miseczka lub… zresztą zobacz sama.
1. Rzeżucha w misce
Jeśli z rzeżuchy ma wyrosnąć zielona ozdobna łączka na stół, warto zasiać ją w płaskiej salaterce. Gdy urośnie, można na niej położyć różne rodzaje pisanek lub kupione dekoracyjne kurczaczki.
fot. Elena/Adobe Stock
2. Rzeżucha w skorupkach jaj
Jajko to jeden z najważniejszych symboli wielkanocnych. Nic nie stoi na przeszkodzie, by rzeżuchę zasiać w... skorupkach. Zachowaj połówki skorupek jaj i umieść je w dołkach wytłaczanki na jajka. Delikatnie umieść w skorupkach trochę ziemi lub watę, zwilż ją i wsyp nasiona rzeżuchy.
fot. Евгения Мурашова/Adobe Stock
3. Rzeżucha w kieliszkach na jaja
Zasiej nasiona rzeżuchy w kieliszkach do jajek. Taką dekorację z łatwością później ustawisz na świątecznym stole. Podłożem w kieliszkach może być ziemia, wata lub kilka warstw skrawków papierowego ręcznika.
fot. habrda/Adobe Stock
4. Rzeżucha w filiżankach
Innym efektownym pomysłem jest posianie nasion rzeżuchy na dowolnym podłożu w filiżankach. W ozdobnych naczyniach lepiej użyć waty lub papierowych ręczników, gdyż nie spowodują przebarwień szkliwa.
fot. Grzej/Adobe Stock
5. Rzeżucha w ozdobnej ceramice
Jeśli masz w domu ceramiczne dekoracje z pojemniczkami, możesz użyć ich do zasiania rzeżuchy. Najładniej zieleń kiełków kontrastuje z białym lub żółtym kolorem. Taka rzeżucha na Wielkanoc to prawdziwa ozdoba stołu!
fot. PaulSat/Adobe Stock
Właściwości rzeżuchy
Rzeżucha należy do roślin kapustowatych. Wyróżnia się charakterystycznym zapachem i pikantnym smakiem. W starożytności stosowana była jako dodatek do potraw i traktowana jak afrodyzjak. Z kolei w medycynie ludowej wykorzystywano ją do dezynfekcji jamy ustnej i przewodu pokarmowego, zwalczania pasożytów jelit i owrzodzeń skóry.
Rzeżucha jest niskokaloryczna – w 100 g kiełków są tylko 32 kcal – i bogata w witaminy i składniki odżywcze. Zawiera witaminy: A, E, K, C, B1, B2, PP, B6, B9 (kwas foliowy) i B5. Poza tym jest bogatym źródłem wapnia, magnezu, potasu, fosforu, ale zawiera też żelazo, cynk, miedź, mangan, selen.
Skład i właściwości rzeżuchy sprawiają, że ma ona działanie:
- antyoksydacyjne,
- moczopędne,
- lekko przeczyszczające,
- odkażające,
- wspomagające odchudzanie.
Rzeżuchę powinny jadać osoby narażone na choroby oczu, niedoczynność tarczycy, przewlekłe zmęczenie, anemię, chorobę wieńcową, choroby reumatyczne oraz problemy z wątrobą.
Jeśli nie lubisz rzeżuchy, (np. z powodu charakterystycznego zapachu) możesz ozdobić wielkanocny stół zielonym owsem.
Zobacz też: