
Bułeczki z truskawkami ( po 12.miesiącu)
Takie bułeczki to świetny pomysł na drugie śniadanie lub podwieczorek. Warto je zabrać ze sobą np. na plażę.
Składniki (na 4 porcje):
-300 g mąki pszennej, typ 1850
- 1 białko
- ok. 1/2 szklanki lekko podgrzanego mleka
- suszone drożdże
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki dżemu
- 250 g truskawek
- sól
PRZYGOTOWANIE:
Truskawki pokrój na kawałki. W garnku rozpuść 2 łyżki cukru. Gdy powstanie syrop, wrzuć rabarbar, wymieszaj, odstaw do wystudzenia. Wymieszaj w misce mąkę, białko, mleko, drożdże i sól. Odstaw ciasto na pół godziny, wyrób i ponownie odstaw. Gdy wyrośnie, podziel na 11 części. Uformuj bułeczki i ułóż w okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia. W bułeczkach uformuj małe dołki, posmaruj dżemem, włóż kilka kawałków truskawek. Piecz ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180˚C.
Bezowa chmurka z truskawkami ( po 18.miesiącu)
Wspaniały pomysł na podwieczorek
Składniki (dla rodziny):
- jeden blat bezowy i kilka małych bez do dekoracji
- 250 g słodkich truskawek
- szklanka śmietanki kremówki
- śmietan-fix
- 3 łyżki przesianego cukru pudru
- 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
PRZYGOTOWANIE:
2/3 truskawek rozgnieć widelcem z połową cukru. Śmietanę ubij wraz z resztą cukru i śmietan-fiksem. Wymieszaj z rozgniecionymi truskawkami i skórką cytrynową. Posmaruj kremem blat bezowy. Na wierzchu ułóż małe bezy i pozostałe truskawki, pokrojone w plasterki.