
Kruchy placek
Składniki (na 12 porcji):
- 3/4 kostki masła
- żółtko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 czubate łyżki miałkiego cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 torebki cukru waniliowego
- 25 dag serka mascarpone
- 2 jajka
- cukier puder migdałowy
- 25 dag truskawek
- 2 łyżki płatków migdałowych
Sposób wykonania:
1. Masło pokrojone w kostkę dodaj do dwóch rodzajów przesianej mąki, dosyp cukier i siekaj nożem, aż powstaną grudki. Dodaj śmietanę
i żółtko, zagnieć ciasto.
2. Ciastem wylep dno i brzegi natłuszczonej formy. Piecz ok. 30 min (na złoto) w temp. 200 st. Ostudź.
3. Żółtka jajek utrzyj z cukrem waniliowym na jasny krem. Ucierając, dokładaj po łyżeczce mascarpone. Na koniec masę połącz ze sztywna pianą z białek.
4. Krem wyłóż na ciasto, wyrównaj. Przykryj połówkami truskawek. Posyp migdałami uprażonymi na patelni bez tłuszczu. Oprósz cukrem pudrem.
Szarlotka z biszkoptami
Składniki (na 10 porcji):
- opakowanie podłużnych biszkoptów
- torebka galaretki truskawkowej
- 2 łyżeczki żelatyny
- 250 ml śmietanki kremówki
- 40 dag truskawek
- 1/2 szklanki cukru
- gałązka mięty
Sposób wykonania:
1. Galaretkę i żelatynę rozpuść w 1/2 szklanki wody. Opłucz, odszypułkuj truskawki. Kilka dużych owoców odłóż do dekoracji, resztę zmiksuj z cukrem na gładko. Mus przetrzyj przez gęste sito, aby usunąć pestki.
2. Mus truskawkowy wymieszaj z galaretką. Mocno ochłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Dokładnie wymieszaj z musem i posiekanymi listkami mięty.
3. Na spód małej tortownicy (18 cm śred.) wlej odrobinę przygotowanego kremu truskawkowego. Wtykaj weń biszkopty, ustawiając z nich ciasną palisadę wokół brzegu tortownicy.
4. Wnętrze palisady wypełnij pozostałym kremem. Wstaw do lodówki i schładzaj około 2 godzin.
5. Przed podaniem usuń brzeg tortownicy. Odłożone truskawki drobno pokrój, ozdób nimi deser.