Reklama

Tradycyjne polskie ciasta wielkanocne to drożdżowa babka, sernik, no i oczywiście różnorodne mazurki. Łatwo je zrobić, a smakują wprost wyśmienicie – zupełnie inaczej niż kupione w cukierni. W niektórych domach piecze się mazurki na drożdżowym, cienko rozwałkowanym cieście, w innych na kruchym (sprawdzony przepis podajemy niżej). To baza, do której robi się różne polewy – one decydują o wyjątkowym smaku. Zaletą tych ciast jest to, że można (i warto) zrobić je wcześniej i przechowywać nawet tydzień. Mazurki są słodkie, więc nie da się ich zjeść dużo. Ale święta Wielkiej Nocy są tylko raz w roku i zgodnie z tradycją możemy całą rodziną śmiało rozkoszować się tymi smakołykami.

Reklama

Oto sprawdzone przepisy na wielkanocne mazurki dla całej rodziny w tym także dla małych dzieci, opracowane przez Joannę Kieniewicz-Górską, wieloletnią redaktorkę najstarszego polskiego miesięcznika dla rodziców „Twoje Dziecko”. Przy każdym przepisie mazurka, który może jeść dziecko, jest podany wiek, od kiedy można go podawać.

Przepisy na mazurki wielkanocne:

Mazurek wielkanocny dla rodziców

Składniki:

  • 10 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 1 jajko
  • 10 dag grubo posiekanych orzechów
  • 10 dag daktyli
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag suszonych moreli
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • pół szklanki aromatycznego alkoholu
  • gotowa polewa orzechowa

Jak zrobić:
Przesianą mąkę posiekać ze schłodzonym masłem, dodać jajko, szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć w folię, włożyć na 30 min do lodówki. Wyjąć, wyłożyć ciastem niedużą prostokątną blachę, wstawić do rozgrzanego do temperatury 190°C piekarnika, piec ok. 20 min na rumiano, wyjąć. Daktyle, rodzynki i morele opłukać, namoczyć w alkoholu. Kiedy nasiąkną, wyjąć, osuszyć, pokroić. Pestki zrumienić na patelni bez tłuszczu. Upieczone ciasto polać orzechową polewą. Na wilgotnej polewie układać dekoracyjnie paskami przygotowane bakalie i pestki, schłodzić w lodówce.

Mazurek dla maluszka

Dla niemowlaka od 11 miesiąca życia

Tradycyjne mazurki nie nadają się dla niemowląt, ponieważ są zbyt słodkie i trudno je pogryźć. Ale i najmłodsi domownicy mogą dołączyć do wielkanocnej biesiady. Specjalnie dla nich mamy przepis na łatwy mazurek biszkoptowo-śliwkowy.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 6 pokrojonych na kawałki mrożonych śliwek
  • pół łyżki masła do wysmarowania blaszki

Jak zrobić:
Ubij sztywną pianę z białek, dodaj cukier i ubijaj jeszcze przez 5 minut, delikatnie wymieszaj pianę z żółtkami, a potem ze śliwkami. Przełóż ciasto do formy, piecz w temperaturze 180°C, aż ciasto się ozłoci, a wyjęty z ciasta patyczek będzie suchy. Zamiast śliwek możesz użyć pokrojonego na małe kawałki dużego jabłka (najlepsza jest reneta, ponieważ jest kwaskowa i mięknie podczas pieczenia).

Mazurek kajmakowy

Dla dziecka od 2. roku (bez migdałów i skórki pomarańczowej)

Jest lubiany nie tylko przez dzieci, bo smakuje podobnie jak cukierki krówki. Starszy maluch chętnie pomoże w jego dekorowaniu. Ładnie wyglądają kwiatki: środek ze skórki pomarańczowej, płatki z połówek migdałów.

Składniki:

  • puszka niesłodzonego skondensowanego mleka
  • taka sama objętość cukru
  • łyżeczka posiekanej wanilii lub cukier wanilinowy
  • łyżka masła
  • migdały i skórka pomarańczowa do dekoracji

Jak zrobić:
Niesłodzone mleko wlej do stalowego rondelka, wsyp cukier, dodaj wanilię i gotuj, ciągle mieszając drewnianą łyżką. Gdy masa lekko zgęstnieje (kropla upuszczona na porcelanowy talerzyk nie rozlewa się), zdejmij rondelek z ognia, dodaj masło i ucieraj masę, aż zacznie stygnąć i gęstnieć. Gdyby gęstniała zbyt szybko, dolej trochę mleka i znów podgrzewaj, mieszając. Wylej masę na kruchy spód. Nim zastygnie, udekoruj wierzch bakaliami.

Mazurek pomarańczowy

Od 2. roku

Ma przyjemny, orzeźwiający smak, a kruche ciasto oraz marmolada pomarańczowa idealnie ze sobą współgrają. Ten mazurek nie wymaga ozdabiania.

Składniki:

  • 2 pomarańcze
  • duża cytryna
  • 20 dag cukru

Jak zrobić:
Pomarańcze i cytrynę dokładnie umyj, z jednej pomarańczy zetrzyj wierzchnią warstwę skórki. Owoce obierz, usuń pestki, przekręć przez maszynkę lub pokrój i zmiksuj wraz z cukrem. Gotuj, mieszając, aż masa zgęstnieje, dodaj otartą skórkę, wymieszaj. Jeszcze ciepłą masę wylej na upieczony spód, pozostaw do następnego dnia, by zastygła. Jeśli masy jest za dużo, resztę wylej na ułożone obok siebie kwadratowe herbatniczki.

Mazurek czekoladowy

Od 3. roku

Najlepiej użyć do tego mazurka ciemnej czekolady dobrego gatunku.

Składniki:

  • dwie tabliczki czekolady
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/3 szklanki śmietanki kremowej
  • 2 łyżeczki masła
  • bakalie do ozdobienia

Jak zrobić:
Czekoladę połam na kawałki, skrop wodą, rozpuszczaj w niewielkim stalowym rondelku wstawionym do garnka z gorącą wodą. Gdy całkowicie się rozpuści, postaw rondelek na małym gazie, dodaj masło, śmietankę i gotuj na wolnym ogniu, aż masa będzie miała konsystencję gęstego miodu. Natychmiast wylej na upieczone spody i udekoruj. Warstwa masy nie powinna być gruba – podana ilość wystarczy na dwa mazurki.

Zobacz też: Jak zrobić mazurek wielkanocny dla dzieci

Mazurek królewski

Od 2. roku

Mazurki z dodatkiem migdałów są smakowite i eleganckie, ich smak podkreśla dodatek soku z cytryny.

Składniki:

  • 25 dag masła
  • szklanka cukru
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 10 dag migdałów
  • 6 żółtek
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka masła do posmarowania formy

Jak zrobić:
Migdały wsyp do wrzątku, odcedź, obierz ze skórki, drobniutko posiekaj, masło utrzyj ręcznie lub mikserem, następnie ucieraj ręcznie, dodając po jednym żółtku, wymieszaj z migdałami, cukrem i mąką. Płaską formę wyłóż folią aluminiową (mazurek lubi przywierać), wysmaruj ją masłem, wyłóż masę, udekoruj płatkami migdałów. Piecz w 180°C, aż ciasto się ozłoci (ok. 30 minut). Można przełożyć mazurek marmoladą morelową, ale nie jest to konieczne.

Wypróbuj: Babka wielkanocna wilgotna – przepis

Mazurek cygański na waflach

Od 4. roku

Ten mazurek z bakaliami najlepiej upiec na waflach. Jeśli nie mamy wafli tortowych, można wyłożyć masę na warstwę pokruszonych herbatników.

Składniki:

  • 20 dag cukru
  • 10 dag mąki
  • po 10 dag rodzynków, orzechów włoskich, fig, daktyli
  • 5 dag smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
  • 6 jajek
  • 2 wafle lub paczka pokruszonych herbatników

​Jak zrobić:
Bakalie pokrój w drobne kawałki, żółtka utrzyj z cukrem, ubij pianę z białek, wyłóż ją na żółtka, wymieszaj z bakaliami i mąką. Masę wyłóż na wafle, wstaw do średnio gorącego piekarnika (150-160°C) i piecz ok. 30 minut. Mazurek cygański można zrobić na samych białkach (8 białek) i zamiast mąki dodać łyżkę kakao.

Polecamy: Potrawy wielkanocne dla dzieci

Mazurek różany

Od 3. roku.

Ma niepowtarzalny aromat, który dobrze komponuje się ze smakiem migdałów.

Składniki:

  • mały słoiczek gotowych konfitur z płatków róży
  • 5 dag płatków migdałowych albo gotowy marcepan


Jak zrobić:

Upieczony kruchy spód posmaruj cienko konfiturą z róży, posyp płatkami i wstaw na 5 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika. Jeśli używasz gotowego marcepanu, zagotuj konfiturę różaną z dwoma łyżkami soku z cytryny, ostudź. Posmaruj konfiturą cienko upieczone ciasto, ułóż na nim rozwałkowany marcepan lub zrób z niego kratkę. Nie podpiekaj.

Ciasto kruche podstawowe – przepis

Od tego, jaki będzie spód pod mazurek, zależy jego wygląd i smak. Przede wszystkim powinien być kruchy i niezbyt gruby. Oto przepis na kruche ciasto pod mazurki.

Składniki:

  • 30–40 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 2 żółtka
  • 10 dag cukru pudru
  • łyżeczka drobniutko posiekanej wanilii lub cukier wanilinowy

Jak zrobić:
Miękkie masło posiekaj nożem, mieszając z mąką, cukrem pudrem i wanilią, dodaj żółtka i zagnieć ciasto. Jeśli nie będzie chciało się zagnieść, dodaj łyżkę gęstej śmietany. Uformuj kulę, pozostaw ją na pół godziny w chłodnym miejscu. Taka ilość ciasta wystarczy na dwie średnie tortownice. Wywałkuj dwa cienkie placki o dowolnym kształcie – mazurki nie muszą być okrągłe, jeszcze ładniejsze są prostokątne. Ciasto przenieś na wałku do posmarowanej masłem formy, jeśli będzie się rwało, po prostu wylep nim tortownicę, wyrównaj powierzchnię. Ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Upiecz na złoto.

Nasza rada: Kruche ciasto łatwo przypalić, zatem uważaj, by wyjąć je w porę. Jeśli chcesz mieć cztery duże mazurki, zrób ciasto z podwójnej ilości składników. Nie musisz od razu nakładać na kruchy spód masy, możesz to zrobić następnego dnia.

Miłego pieczenia i smacznego wielkanocnego świętowania!

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama