Reklama

Lekkostrawne jedzenie to taki rodzaj żywności, która szybko opuszcza żołądek i cały układ pokarmowy. Różnym produktom wędrówka ta zajmuje mniej lub więcej czasu. Najbardziej lekkostrawne produkty opuszczają żołądek już w 15 minut, a cały układ pokarmowy w 8 godzin. Najbardziej ciężkostrawne pokarmy mogą zalegać w żołądku nawet 8 godzin, a w jelitach... dodatkowe 22 godziny! Im dłużej pokarm jest trawiony, tym bardziej obciąża organizm (jest ciężkostrawny). I odwrotnie, im szybciej go opuszcza, tym jest bardziej lekkostrawny.

Reklama

Spis treści:

Lekkostrawne jedzenie – kiedy jest polecane?

Lekkostrawna dieta wskazana jest przy chorobach i zaburzeniach w działaniu układu pokarmowego. Należą do nich:

  • choroby jelit i żołądka, np. choroba Leśniowskiego-Crohna, nieżyt żołądka, choroba wrzodowa żołądka, zapalenie błony śluzowej jelit,
  • choroba nowotworowa w układzie pokarmowym, np. rak żołądka, jelita grubego,
  • choroby przyzębia (paradontoza),
  • zespół jelita drażliwego.

Dieta lekkostrawna jest zalecana także po zabiegach operacyjnych. Jej zadaniem jest odżywienie organizmu bez nadmiernego obciążania układu pokarmowego, co sprzyja regeneracji.

Dieta lekkostrawna – co jeść?

Dieta lekkostrawna składa się z lekkostrawnych produktów poddanych obróbce termicznej, która nie obciąża układu pokarmowego – należy stosować gotowanie i ewentualnie pieczenie. W takiej diecie wszystkie posiłki – od śniadania po kolację – powinny być lekkostrawne. Do potraw warto dodawać przyprawy, które ułatwiają trawienie. Należą do nich: kurkuma, cynamon, chilli, imbir i kminek.

Przykłady lekkostrawnego śniadania:

Przykłady lekkostrawnego obiadu:

Przykłady lekkostrawnej kolacji:

Produkty lekkostrawne

Uwaga! Nawet produkty lekkostrawne mogą zmienić się w ciężkostrawne danie, np. wtedy, gdy podsmaża się je na tłuszczu lub smaży w głębokim tłuszczu. Ostre przyprawy również zmieniają dania w ciężkostrawne.

Lista produktów lekkostrawnych:

  • gotowane warzywa i owoce,
  • białe pieczywo lub graham,
  • drobne kasze,
  • makarony,
  • ryż,
  • drobne płatki zbożowe,
  • jajka na miękko,
  • jogurty i inne naturalne fermentowane produkty mleczne,
  • chude mięso (kurczak, indyk, królik, chuda wołowina),
  • chude ryby (mintaj, pstrąg, dorsz).

Produkty zakazane w diecie lekkostrawnej

Co wyklucza dieta lekkostrawna? To logiczne: wszystkie produkty i potrawy ciężkostrawne, a także niektóre przyprawy. W diecie lekkostrawnej nie powinny się znaleźć:

  • surowe warzywa i owoce,
  • tłuste mięsa i ryby,
  • rośliny strączkowe, głównie: niełuskana soczewica, ciecierzyca, fasola biała, groch,
  • grzyby,
  • śmietana,
  • ciasta z kremem na bazie śmietany,
  • gotowe ciastka i słodycze,
  • masło (dopuszczalne w niewielkich ilościach), olej, margaryna, smalec,
  • konserwy rybne,
  • ryby w occie, oleju, zalewie śmietanowej,
  • tłuste ryby (głównie: sardynki, węgorze, śledzie, tuńczyki),
  • orzechy, migdały,
  • musztarda,
  • chrzan,
  • chilli,
  • ostra papryka,
  • ocet,
  • czosnek,
  • cebula,
  • dania smażone,
  • dania duszone z dodatkiem tłuszczu,
  • zasmażka,
  • pizza,
  • hamburgery,
  • smażone frytki,
  • wędzone sery i wędliny,
  • czekolada,
  • chałwa,
  • alkohol,
  • kawa,
  • mocna herbata,
  • słodzone napoje gazowane.

Przeczytaj też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama