Lekkostrawne jedzenie – na czym polega taka dieta, co jeść i kiedy?
Lekkostrawna dieta nie obciąża żołądka i jelit, jest wskazana w chorobach układu pokarmowego, a jej celem jest poprawa stanu zdrowia. Powinna pokrywać dzienne zapotrzebowanie na energię i być odżywcza. Sprawdź, jakie produkty i potrawy należy do kategorii jedzenia lekkostrawnego, a jakich do niej nie można zaliczyć.
Lekkostrawne jedzenie to taki rodzaj żywności, która szybko opuszcza żołądek i cały układ pokarmowy. Różnym produktom wędrówka ta zajmuje mniej lub więcej czasu. Najbardziej lekkostrawne produkty opuszczają żołądek już w 15 minut, a cały układ pokarmowy w 8 godzin. Najbardziej ciężkostrawne pokarmy mogą zalegać w żołądku nawet 8 godzin, a w jelitach... dodatkowe 22 godziny! Im dłużej pokarm jest trawiony, tym bardziej obciąża organizm (jest ciężkostrawny). I odwrotnie, im szybciej go opuszcza, tym jest bardziej lekkostrawny.
Spis treści:
- Lekkostrawne jedzenie – kiedy jest polecane?
- Dieta lekkostrawna – co jeść?
- Produkty lekkostrawne
- Produkty zakazane w diecie lekkostrawnej
Lekkostrawne jedzenie – kiedy jest polecane?
Lekkostrawna dieta wskazana jest przy chorobach i zaburzeniach w działaniu układu pokarmowego. Należą do nich:
- choroby jelit i żołądka, np. choroba Leśniowskiego-Crohna, nieżyt żołądka, choroba wrzodowa żołądka, zapalenie błony śluzowej jelit,
- choroba nowotworowa w układzie pokarmowym, np. rak żołądka, jelita grubego,
- choroby przyzębia (paradontoza),
- zespół jelita drażliwego.
Dieta lekkostrawna jest zalecana także po zabiegach operacyjnych. Jej zadaniem jest odżywienie organizmu bez nadmiernego obciążania układu pokarmowego, co sprzyja regeneracji.
Dieta lekkostrawna – co jeść?
Dieta lekkostrawna składa się z lekkostrawnych produktów poddanych obróbce termicznej, która nie obciąża układu pokarmowego – należy stosować gotowanie i ewentualnie pieczenie. W takiej diecie wszystkie posiłki – od śniadania po kolację – powinny być lekkostrawne. Do potraw warto dodawać przyprawy, które ułatwiają trawienie. Należą do nich: kurkuma, cynamon, chilli, imbir i kminek.
Przykłady lekkostrawnego śniadania:
Przykłady lekkostrawnego obiadu:
- mus z jabłka i kurczaka – idealny też dla niemowląt
- danie z marchewki i kaszy jaglanej
- wołowina z buraczkami
- pieczona ryba z jabłkiem
Przykłady lekkostrawnej kolacji:
Produkty lekkostrawne
Uwaga! Nawet produkty lekkostrawne mogą zmienić się w ciężkostrawne danie, np. wtedy, gdy podsmaża się je na tłuszczu lub smaży w głębokim tłuszczu. Ostre przyprawy również zmieniają dania w ciężkostrawne.
Lista produktów lekkostrawnych:
- gotowane warzywa i owoce,
- białe pieczywo lub graham,
- drobne kasze,
- makarony,
- ryż,
- drobne płatki zbożowe,
- jajka na miękko,
- jogurty i inne naturalne fermentowane produkty mleczne,
- chude mięso (kurczak, indyk, królik, chuda wołowina),
- chude ryby (mintaj, pstrąg, dorsz).
Produkty zakazane w diecie lekkostrawnej
Co wyklucza dieta lekkostrawna? To logiczne: wszystkie produkty i potrawy ciężkostrawne, a także niektóre przyprawy. W diecie lekkostrawnej nie powinny się znaleźć:
- surowe warzywa i owoce,
- tłuste mięsa i ryby,
- rośliny strączkowe, głównie: niełuskana soczewica, ciecierzyca, fasola biała, groch,
- grzyby,
- śmietana,
- ciasta z kremem na bazie śmietany,
- gotowe ciastka i słodycze,
- masło (dopuszczalne w niewielkich ilościach), olej, margaryna, smalec,
- konserwy rybne,
- ryby w occie, oleju, zalewie śmietanowej,
- tłuste ryby (głównie: sardynki, węgorze, śledzie, tuńczyki),
- orzechy, migdały,
- musztarda,
- chrzan,
- chilli,
- ostra papryka,
- ocet,
- czosnek,
- cebula,
- dania smażone,
- dania duszone z dodatkiem tłuszczu,
- zasmażka,
- pizza,
- hamburgery,
- smażone frytki,
- wędzone sery i wędliny,
- czekolada,
- chałwa,
- alkohol,
- kawa,
- mocna herbata,
- słodzone napoje gazowane.
Przeczytaj też: