Wielkanoc bez sernika? Wykluczone! Jeśli w tym roku masz ochotę na wypróbowanie nowego przepisu, polecamy ten na sernik z jogurtu greckiego - nie może się nie udać! A jeśli nie masz piekarnika, mamy dla ciebie superprosty przepis na sernik bez pieczenia (i bez żelatyny). Sernik to taki strzał w dziesiątkę - mogą go jeść dzieci i smakuje wszystkim dorosłym. Ten z jogurtu jest delikatny i rozpływa się w ustach!

Reklama

Sernik wielkanocny z jogurtu greckiego

Składniki:

  • 3 opakowania jogurtu greckiego - 400 g
  • 6 jajek
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 200-250 g herbatników

Sposób przygotowania:

  1. Ułóż herbatniki na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Oblej ciastka czekoladą rozpuszczoną w mikrofalówce lub kąpieli wodnej.
  2. Oddziel żółtka od białek, następnie utrzyj żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy dodaj jogurty i zmiksuj, by składniki dobrze się połączyły.
  3. Dodaj olej, budyń i mąkę ziemniaczaną, ponownie wszystko zmiksuj.
  4. Ubij białka ze szczyptą soli, następnie delikatnie wymieszaj pianę z masa jogurtową (najlepsza w tym celu będzie silikonowa szpatułka!).
  5. Gotowe! Wylej masę na spód herbatnikowy i piecz w temperaturze 180 stopni przez 50-55 minut. Po tym czasie pozostaw w piekarniku do całkowitego ostudzenia.

Wielkanocny sernik bez pieczenia (błyskawiczny!)

Wymaga schłodzenia w lodówce tylko przez 2 godziny, a dzięki temu, że nie musisz używać żelatyny, mogą go też jeść wegetarianie. Ten sernik zawsze wychodzi i każdemu smakuje! Podobnie jak sernik z jogurtu greckiego, tutaj także spód robisz z herbatników. Używa się serka śmietankowego, nie musisz więc martwić się mieleniem twarogu.
Dokładny sposób przygotowania i składniki znajdziesz tutaj.

Serniki na Wielkanoc: przepisy

Jeśli szukasz jeszcze czegoś innego, sprawdź te przepisy na wielkanocne serniki i paschę:

Zobacz także

Dobra wiadomość jest taka, że sernik to bezpieczne ciasto dla dziecka, które nie jest uczulone na białko mleka krowiego. Co więcej, większość maluchów naprawdę lubi to ciasto! Jeśli jednak używasz miodu do przygotowania ciasta, absolutnie nie podawaj go niemowlakowi, a jeśli w twoim serniku są orzechy - upewnij się, że dziecko nie ma na nie alergii.

Zobacz także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama