Sernik z białą czekoladą na kruchym spodzie
Szukasz przepisu na sernik, który możesz podać dziecku? Wypróbuj nasz przepis na sernik z białą czekoladą na kruchym spodzie.
- materiały prasowe marki DIAMANT
Spód:
- 200 g herbatników czekoladowych
- 70 g rozpuszczonego masła
Masa:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 150 g cukru pudru
- 2 tabliczki białej czekolady
- 200 g śmietanki kremówki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 5 jajek
- 40 g mąki ziemniaczanej
Polewa:
- 250 g cukru do polew
- 25 ml wody
Przygotowanie:
Czekoladowe herbatniki zmiksuj na proszek, dodaj masło i wszystko dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masą wyłóż spód tortownicy, dociśnij i wyrównaj. Następnie wstaw spód na godzinę do lodówki, by schłodzić ciasto.
W tym czasie zacznij przygotowywać masę. Zmiksuj ser z cukrem pudrem i śmietanką. Dodawaj żółtka, sok z cytryny, rozpuszczoną czekoladę i mąkę. Wszystko razem zmiksuj dokładnie. Białka ubij na sztywno i wymieszaj delikatnie z masą. Następnie przełóż ją na wyjęty z lodówki spód.
Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz 30 minut. Następnie przykryj formę folią aluminiową i piecz kolejne 30 minut.
Studź sernik w uchylonym piekarniku, następnie schłódź go w lodówce przez minimum 3 godziny.
Jak przygotować polewę? Opakowanie cukru do polew połącz z 25 ml wody. Wymieszaj wszystko dokładnie, a następnie polej wierch ciasta. Smacznego!
Zobacz inne przepisy na serniki dla dziecka