
Oto nasze propozycje na potrawy z jajek (nie tylko świąteczne).
Wesołe króliczki
Dla dziecka od: 12 miesiąca
Składniki:
- 4 jajka na twardo
- 2 marchewki
- kawałek cykorii
- kilka listków sałaty
- szczypiorek
- goździki do dekoracji
Sposób przygotowania: Jajka ugotuj na twardo, a gdy ostygną, obierz je ze skorupek. Sałatę umyj, rozłóż na talerzyku. Marchewki oskrob, zetrzyj na tarce, ułóż na sałacie. Cykorię pokrój na małe paseczki, zrób z nich uszka króliczków, z goździków oczy, a ze szczypiorku wąsy. Takie jajka będą ozdobą świątecznego stołu. Maluch może je zjeść z majonezowym sosem.
Czytaj też: Baby, babki, babeczki - świąteczne przepisy
Jaja faszerowane
Dla dziecka od: 12 miesiąca
Składniki:
- 4 jajka
- kawałek łososia
- 2 łyżki jogurtu
- natka pietruszki
- kilka żurawin
Sposób przygotowania: Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek, przekrój na pół. Wyjmij żółtka i włóż je do miseczki. Dodaj łososia obranego ze skóry, jogurt. Wszystko dokładnie rozgnieć, a potem dołóż jeszcze żurawiny i posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Włóż do wydrążonych połówek jaj. Udekoruj żurawinami.
Czytaj też: Przepis na wielkanocne miniserniczki - wideo