dziecko je pierwszą zupkę
fot. Fotolia

Zupki to najlepsze dania dla niemowlaka! Czy wiesz dlaczego?

Są pełne witamin i lekkostrawne – właśnie dlatego zupki podaje się na początku rozszerzania diety. Warto, by dzieci jadły zupy przez całe dzieciństwo, nie tylko pomidorową i rosół. Jakie zupy można gotować dla maluszka?
dziecko je pierwszą zupkę
fot. Fotolia

Rozszerzanie diety niemowlaka najlepiej zacząć właśnie od zupki warzywnej. Potem przychodzi też czas na uwielbiany przez dzieci rosół i pomidorową – na zjedzenie tych zup zwykle nie trzeba malucha namawiać. Wiadomo jednak, że warto przekonać i maluszka, i siebie, że również inne zupy mogą być naprawdę smaczne. Co powinnaś wiedzieć o zupkach dla niemowląt?

Z czego zrobić zupkę dla niemowlaka?

Zwykle pierwsze nowe danie niemowlęcia to właśnie zupka. Po raz pierwszy można ją podać, kiedy dziecko skończy 4 miesiące, ale nie później niż gdy skończy 6 miesięcy. Na początek może się ona składać tylko z marchwi albo ziemniaka i marchwi, albo ziemniaka i dyni, czyli z jednego lub dwóch składników. Zagęść ją kleikiem ryżowym i dodaj łyżeczkę oleju (np. rzepakowego, oliwy z oliwek) lub masła (jeśli dziecko nie ma alergii na białko mleka). W kolejnych dniach możesz dodawać do zupy (po jednym) kolejne warzywa:
  • kawałek pietruszki
  • brokuła
  • kalafiora
  • pora
  • selera
  • buraka.
Z każdą nowością poczekaj 2–3 dni. To ważne, bo gdyby maluch zareagował uczuleniem, od razu zauważysz, na co.
Redakcja poleca: Koktajl mleczny - przepis wideo dla dzieci
Zobacz, jak szybko przygotować zdrowy posiłek mleczno-owocowy dla dziecka.

Skąd brać warzywa na zupki?

Warzywa, które dodajesz do zupki, powinny być jak najzdrowsze. Jeśli masz taką możliwość, kupuj je w sklepach z ekologiczną żywnością, a jeśli nie – wybieraj te najmniej dorodne. Nie kupuj więc pięknej wielkiej marchwi, która waży pół kilograma, tylko tę mniejszą, troszkę niekształtną (jest większe prawdopodobieństwo, że wyrosła bez nawozów). Dość grubo ją obierz, a najlepiej utnij też końce i dodaj do zupy tylko środkową część.

Ekspert dr n. med. Grażyna Rowicka, pediatra z Instytutu Matki i Dziecka, radzi:
Co robić, gdy niemowlak krztusi się zupką z grudkami?

Co oprócz warzyw dodawać do zupek?

Mniej więcej w 2 tygodnie po tym, jak dziecko zaczęło jeść zupę (ale nie wcześniej niż w 6. miesiącu), ugotuj ją razem z kawałkiem mięsa. Wybieraj chude gatunki, na początek te, które rzadko powodują uczulenia (indyk, kurczak). W 7. miesiącu dodaj chudą wołowinę i cielęcinę (jeśli dziecko nie ma alergii na białko mleka). Ile mięsa dodawać do zupy? Początkowo ok. 10 g po ugotowaniu, czyli dwie posiekane łyżeczki (to mniej więcej 20 g surowego mięsa), od dziewiątego miesiąca – ok. 15 g (trzy posiekane łyżeczki).
Raz w tygodniu zamiast mięsa dodaj do zupy kawałeczek ryby (np. pstrąga, łososia, halibuta, mintaja). W rybach jest najwięcej potrzebnych mózgowi i układowi nerwowemu kwasów omega-3. Do zupki możesz też dodawać ugotowane i posiekane jajko. 

Kiedy można podać zupkę jednosmakową?

Gdy niemowlę skończy 10 miesięcy, od czasu do czasu ugotuj mu zupę smakową, np. pomidorową, brokułową, dyniową (oczywiście mogą być w niej również inne warzywa; ważne jest jednak, by zupa miała bardziej charakterystyczny smak). Wypróbuj nasze przepisy na zupki dla niemowląt:

Dlaczego zupy są tak dobre i zdrowe dla dzieci?

Zupy są lekkostrawne, a dzięki warzywom – bogate w błonnik, który reguluje pracę przewodu pokarmowego i zapobiega zaparciom.
  • Lubiany przez dzieci rosół znakomicie rozgrzewa i chroni przed przeziębieniem, jeśli maluch na przykład zmarzł na spacerze.
  • Z kolei zupa ogórkowa jest dobra na odporność – ze względu na kwaszone ogórki bogate w witaminę C, a przede wszystkim w probiotyki, czyli dobre bakterie. Kwaszone ogórki pobudzają też wydzielanie soków żołądkowych, dlatego ogórkowa jest polecana niejadkom.
  • Dla układu odpornościowego dobre są też zupy z zielonymi warzywami (brokuły, fasolka szparagowa), w których znajduje się dużo kwasu foliowego i żelaza. Te składniki zapobiegają anemii, która jest jedną z przyczyn infekcji.
  • Dzięki zawartości błonnika zupy mogą pomagać przy problemach żołądkowych (np. krupnik, marchewkowa).
  • Bardzo wartościowa jest też tak lubiana przez dzieci zupa pomidorowa. Znajduje się w niej dużo likopenu (wymiata z organizmu szkodliwe wolne rodniki, a więc zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych, jak cukrzyca, choroby serca, nowotwory). Likopen jest lepiej przyswajalny w obecności tłuszczów, tak więc – jeśli pomidorowej nie gotujesz na rosole – to dodaj do niej łyżeczkę masła, oleju lub śmietany.
Koniecznie posypuj zupy świeżą natką pietruszki lub koperkiem (będą wartościowsze i smaczniejsze).

  [content:1_2906,0_22596,8_1320,0_22157:CMNews]

Jakie zioła dodawać do zup dla dziecka?

Zamiast soli (nie jest polecana dla dzieci, gdyż jej częste używanie prowadzi do nadciśnienia), dodawaj naturalne przyprawy. Bardzo dobre są np. natka pietruszki, koperek, szczypiorek (możesz je wyhodować w doniczce na parapecie). Są bogate w witaminy i składniki mineralne. Szczególnie natka, której jedna posiekana łyżeczka zapewnia dzienną porcję witamin!

Sprawdź też:
  [content:8_1471,0_23584,0_20692,1_3466:GALGallery]
 
Oceń artykuł

Ocena 4 na 24 głosy

Zobacz także

Popularne tematy