Wszystko, co musisz wiedzieć o zupkach dla niemowląt

Zupy są pełne witamin, nie tuczą, są lekkostrawne. Do tego dzieci zwykle lubią zupy! Ale warto, by jadły nie tylko pomidorową i rosół. Jakie jeszcze zupy możesz gotować dla swojego maluszka?
dziecko je pierwszą zupkę
fot. Fotolia

Rosół i pomidorowa – na zjedzenie tych zup zwykle dzieci nie trzeba namawiać. Dlaczego? Cóż... nie wiadomo :) Wiadomo jednak, że warto przekonać i maluszka, i siebie, że również inne zupy mogą być naprawdę smaczne.

Z czego zrobić zupkę dla niemowlaka?

Zwykle pierwsze nowe danie niemowlęcia to właśnie zupka. Po raz pierwszy można ją podać, kiedy dziecko skończy 4 miesiące, ale nie później niż gdy skończy 6 miesięcy. Na początek może się ona składać tylko z marchwi i ziemniaka albo ziemniaka i dyni, czyli z jednego lub dwóch składników. Zagęść ją kleikiem ryżowym i dodaj łyżeczkę oleju (np. rzepakowego, oliwy z oliwek) lub masła (jeśli dziecko nie ma alergii na białko mleka).
W kolejnych dniach możesz dodawać do zupy (po jednym) kolejne warzywa:
  • kawałek pietruszki,
  • brokuła,
  • kalafiora,
  • pora,
  • selera,
  • buraka.
Z każdą nowością poczekaj 2–3 dni. To ważne, bo gdyby malec zareagował uczuleniem, od razu zauważysz, na co.
Redakcja poleca: BLW: Co można dać dziecku do jedzenia? [WIDEO]
Czy zupa jest zakazana przy metodzie BLW i jakie jedzenie oraz w jakiej formie podawać na początku rozszerzania diety? Kiedy można coś smażonego i czy w ogóle? Na wszystkie pytania odpowiadają autorki bloga alaantkowe.pl - Anna Piszczek i Joanna Anger.

Skąd brać warzywa na zupki?

Warzywa, które dodajesz do zupki, powinny wyrosnąć bez chemii. Jeśli masz taką możliwość, kupuj je w sklepach z ekologiczną żywnością, a jeśli nie – wybieraj te najmniej dorodne. Nie kupuj więc marchwi, która waży pół kilograma, tylko tę mniejszą, troszkę „pokręconą” (jest większe prawdopodobieństwo, że wyrosła bez nawozów). Dość grubo ją obierz, a najlepiej utnij też końce i dodaj do zupy tylko środkową część.

Co oprócz warzyw dodawać do zupek?

Mniej więcej w 2 tygodnie po tym, jak dziecko zaczęło jeść zupę (ale nie wcześniej niż w 6. miesiącu), dodaj do niej osobno ugotowane mięso. Wybieraj chude gatunki, na początek te, które rzadko powodują uczulenia (indyk, kurczak). W 7. miesiącu wrzuć chudą wołowinę i cielęcinę (jeśli dziecko nie ma alergii na białko mleka). Ile mięsa dodawać do zupy? Początkowo ok. 10 g (dwie posiekane łyżeczki), od dziewiątego miesiąca – ok. 15 g (trzy posiekane łyżeczki).
Raz w tygodniu zamiast mięsa dodaj do zupy kawałeczek ryby (np. pstrąga, łososia, halibuta, mintaja). W rybach jest najwięcej potrzebnych mózgowi i układowi nerwowemu kwasów omega-3. Od 7. miesiąca co drugi dzień dodawaj do zupki pół żółtka (ugotowane).

Kiedy można podać zupkę jednosmakową?

Gdy niemowlę skończy 10 miesięcy, od czasu do czasu ugotuj mu zupę smakową, np. pomidorową, brokułową, dyniową (oczywiście mogą być w niej również inne warzywa; ważne jest jednak, by zupa miała bardziej charakterystyczny smak).

Zobacz przepisy na zupki dla niemowląt:

Dlaczego zupy są tak dobre i zdrowe dla dzieci?

Zupy są lekkostrawne, a dzięki warzywom – bogate w błonnik, który reguluje pracę przewodu pokarmowego i zapobiega zaparciom. Lubiany przez dzieci rosół znakomicie rozgrzewa i chroni przed przeziębieniem, jeśli malec zmarzł na spacerze. Z kolei zupa ogórkowa jest dobra na odporność – ze względu na kwaszone ogórki bogate w witaminę C, a przede wszystkim w probiotyki, czyli dobre bakterie. Kwaszone ogórki pobudzają też wydzielanie soków żołądkowych, dlatego ogórkowa jest polecana niejadkom.
Dla układu odpornościowego dobre są też zupy z zielonymi warzywami (brokuły, fasolka szparagowa), w których znajduje się dużo kwasu foliowego i żelaza. Te składniki zapobiegają anemii, która jest jedną z przyczyn infekcji.
Zupy są lekkostrawne, pomagają przy problemach żołądkowych (np. krupnik, marchewkowa). Bardzo wartościowa jest też tak lubiana przez dzieci zupa pomidorowa. Znajduje się w niej dużo likopenu (wymiata z organizmu szkodliwe wolne rodniki, a więc zmniejsza  ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych, jak cukrzyca, choroby serca, nowotwory). Likopen jest lepiej przyswajalny w obecności tłuszczów, tak więc – jeśli pomidorowej nie gotujesz na rosole – to dodaj do niej łyżeczkę masła, oleju lub śmietany. Koniecznie posypuj zupy świeżą natką pietruszki lub koperkiem (będą wartościowsze i smaczniejsze).

 

Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Rozszerzanie diety

Wakacje z niemowlakiem