Mięso dla niemowlaka
Fotolia
Dieta

Od kiedy podawać niemowlakowi mięso? Zasady 2019

Jeśli niemowlę zaczęło jeść warzywa i owoce, a także ewentualnie kaszki, przychodzi czas na mięso. Zacznij podawać je dziecku niedługo po tym, jak wprowadzisz warzywa.
dr hab. inż. Anna Harton
Konsultacja merytoryczna

W mięsie jest tak dużo ważnych składników odżywczych, że trudno je zastąpić jakimkolwiek innym produktem. Jednak niemowlak wcale nie musi jeść go dużo. Wystarczy niewielka ilość i niekoniecznie codziennie.

Od kiedy można je podawać?

Kalendarz rozwoju niemowlaka
Narzędzia dla rodziców mamotoja.pl

Jeśli karmisz dziecko piersią do końca szóstego miesiąca życia, wprowadź je w siódmym miesiącu. Jednak rozszerzanie diety możesz też rozpocząć już w piątym miesiącu – to zależy od stanu zdrowia dziecka i twojej decyzji. Zdecydowanie jest to niezbędne w drugim półroczu, bo mniej więcej w połowie pierwszego roku życia kończą się w organizmie dziecka zapasy żelaza gromadzone w życiu płodowym. Mięso je uzupełnia. 

Ile mięsa powinno jeść dziecko?

Na początku wystarczy dodać dziecku do zupki ok. 10 g mięsa (oczywiście po ugotowaniu), pod koniec pierwszego roku życia ilość tę można podwoić. Mięso można podawać niemowlakowi codziennie, ale wystarczy jedna porcja na obiad (ewentualnie także plasterek dobrej jakościowo wędliny  – można ją samodzielnie przygotować – na drugie śniadanie lub kolację dla dziecka po pierwszym roku życia). Jeden, dwa dni w tygodniu mogą być bezmięsne – wtedy można maluchowi podać rybę. Składniki odżywcze są w mięsie bardzo skoncentrowane, więc wystarczy niewielka porcja, by organizm dostał to, czego potrzebuje.

Dlaczego mięso jest wartościowe?

Mięso zawiera w skoncentrowanej formie ważne składniki odżywcze, m.in.:

  1. Żelazo – w formie hemowej, które jest łatwiej przyswajalne niż to pochodzące z roślin. Zapobiega anemii, zwiększa odporność. Niedobory powodują problemy z uczeniem się. 
  2. Pełnowartościowe białko – główny i najważniejszy budulec organizmu. Im chudsze mięso, tym ma więcej białka.
  3. Witamina B1 i B6 – potrzebne do prawidłowej przemiany węglowodanów i pracy układu nerwowego.
  4. Witamina PP (B3) – do prawidłowej pracy potrzebuje jej m.in. mózg i układ nerwowy. Konieczna także do tworzenia niektórych hormonów.
  5. Witamina B12 – niezbędna do wzrostu komórek całego organizmu, z kwasem foliowym bierze udział w tworzeniu DNA, zapobiega niedokrwistości.
  6. Cynk – ważny dla skóry, błon komórkowych. Ma też wpływ na odporność. 

Jak podawać je niemowlakowi?

Już od samego początku możesz gotować mięso razem z jarzynami, nie ma potrzeby gotowania go osobno i odlewania wywaru. Początkowo miksuj je z zupką. W kolejnych miesiącach możesz je drobno siekać nożem i dodawać do zupki. Z czasem będziesz mogła podawać mięso​ na różne sposoby, np. w formie pulpecików. Wybieraj chude gatunki mięsa i gotuj je, potem duś lub piecz w folii – dla najmłodszych nie nadaje się mięso smażone. Mięso warto łączyć z warzywami, zwłaszcza bogatymi w witaminę C (np. papryką, kapustą), warto posypać też natką, bo wtedy żelazo jest jeszcze lepiej przyswajalne.

Czym się różnią poszczególne gatunki mięsa?

Białe gatunki, np. indyk, kurczak, królik, mają mało czerwonego barwnika, czyli mioglobiny, i są chudsze. Dietetycy właśnie je polecają. Nie znaczy to, by w ogóle nie jeść wołowiny, cielęciny czy wieprzowiny. Jednostronna dieta może być przyczyną niedoborów ważnych składników odżywczych. Czerwone mięso zawiera dużo żelaza hemowego, koniecznego do produkcji czerwonych krwinek.

Mięso dla niemowlaka

Gatunek mięsa Właściwości
Królik Delikatny, chudy, lekkostrawny. Ma więcej białka niż wołowina, cielęcina czy wieprzowina. Zawiera mało tłuszczu, ale za to dużo witamin z grupy B. Rzadko alergizuje.
Cielęcina Lekkostrawna. Zalicza się ją do tzw. mięs czerwonych, ale jest delikatniejsza niż wołowina. Często cielęciny nie mogą jeść dzieci uczulone na białko mleka krowiego.
Kurczak Lekkostrawny, hipoalergiczny. Dla dzieci bez skóry, która zawiera dużo tłuszczu. Kurczaki wiejskie są zdrowsze niż fermowe, choć gotują się dłużej.
Indyk Zawiera sporo białka i mało tłuszczu, najchudsza jest pierś z indyka. Mięso indycze jest delikatne, kruche, smaczne.
Jagnięcina Delikatna, nietłusta. Rzadko powoduje uczulenia. Dobrze smakuje z miętą oraz warzywami. Przed pieczeniem warto ją skropić cytryną i oliwą.
Wołowina Ma trzy razy więcej żelaza niż kurczak, ale też więcej tłuszczu. Nie jest dobra dla dzieci uczulonych na białka mleka krowiego.
Wieprzowina Zawiera sporo tłuszczu, ale dużo witamin i żelaza. Jest najbogatsza w witaminę B1 ze wszystkich mięs. Najchudsze są polędwica, schab, szynka.
Kaczka Jest kaloryczna, ale bogata w składniki odżywcze: białko, żelazo, witaminy z grupy B. Dla dzieci najlepsze jest mięso z piersi kaczki.

Jakich produktów mięsnych nie mogą jeść maluchy?

Mięso dla niemowlaka musi pochodzić ze sprawdzonego źródła – nie kupuj mięsa na bazarze, jeśli nie masz pewności, że zbadał je weterynarz. Wybieraj chude, świeże, mało przekrwione mięso. Nie kupuj gotowego mielonego – lepiej zmielić mięso w domu. Jeśli pod koniec pierwszego roku życia zaczniesz podawać dziecku wędlinę, wybierz produkty niewędzone, wysokiej jakości – te gorsze zawierają dużo dodatków, m.in. białko sojowe, konserwanty. Do kanapek lepiej w domu upiec mięso (wędliny ze sklepu zawierają sporo soli). Kupując mięso, wybieraj chude gatunki, a przygotowując je, unikaj smażenia i nie podawaj dziecku potraw z surowego mięsa (np. tatara) oraz podrobów. 

Zobacz też:


 

Zobacz także
od kiedy podawać dziecku mięso

Mięso i ryby w menu maluszka

Dlaczego mięso z hodowli ekologicznej jest zdrowsze? 4 argumenty

Mięsko dla dziecka

Jak podawać dziecku mięso? 5 sprawdzonych sposobów

Dziecko je przy stole

Jak przemycić warzywa i mięso do diety dziecka?

BLW: zasady, które pomogą uniknąć zakrztuszenia [WIDEO]

niemowlę, fotelik, kuchnia, karmienie, rozszerzanie diety, uśmiech
Żywienie
Mięso w diecie dziecka
Dziecko potrzebuje mięsa, by się dobrze rozwijać. Oto, jakie jest dla niego najzdrowsze.

1. Królik – dobry na początek rozszerzania diety Mięso królicze podawaj od 6-7. miesiąca życia dziecka. Jest delikatne, wartościowe i bardzo rzadko uczula, dlatego doskonale sprawdza się jako pierwsze mięso w diecie niemowlaka (w przeciwieństwie do cielęciny i wołowiny, która może uczulać dzieci mające alergię na mleko ). 2. Wołowina pomoże w anemii Podawaj ją od 7. miesiąca życia dziecka. Wołowina jest prawdziwą skarbnicą żelaza. Pierwiastek ten jest z mięsa lepiej przyswajalny (wchłania się w 15–20%) niż żelazo, które można znaleźć w roślinach (organizm ludzki wykorzystuje je tylko w 3–5%). Niedobór żelaza może prowadzić do anemii , zahamowania wzrostu, notorycznego zmęczenia i osłabienia odporności. Najwięcej żelaza oprócz wołowiny zawiera cielęcina i mięso królika. 3. Drób jest pełen białka Im więcej w mięsie tłuszczu, tym mniej białka. Dlatego dzieciom najlepiej służy mięso chude, a więc drób – możesz go podawać od 6-7. miesiąca życia dziecka (poza kaczką i gęsią – możesz je podać od 2. roku życia). Białko jest materiałem budulcowym: to cegiełki, z których zbudowane są wszystkie nasze tkanki. Organizm dziecka rośnie, a więc potrzebuje ich wyjątkowo dużo. Proteiny (to inna nazwa białek) zużywane są nie tylko do budowy nowych, ale także do odbudowywania starych komórek. Białko zawarte w mięsie (a także w jajkach i mleku) jest pełnowartościowe, tzn. w przeciwieństwie do białka roślinnego (które można znaleźć np. w soi, grochu, fasoli, soczewicy albo w bobie) zawiera komplet tzw. aminokwasów niezbędnych, to znaczy takie, których ludzki organizm nie jest w stanie wyprodukować sam. Białko z mięsa jest także znacznie lepiej strawne. Niedobór protein może prowadzić m.in. do zahamowania wzrostu i powstania niedowagi, opóźnienia w rozwoju umysłowym, a że białka wchodzą też w skład krwi, enzymów,...

ryby drapieżne
Fotolia
Dieta
Jakich ryb nie mogą jeść niemowlęta?
Ryby dostarczają wielu składników ważnych dla rozwijającego się organizmu niemowlaka. Warto jednak wiedzieć, które z nich wybierać i jak je przygotowywać, aby były jak najzdrowsze dla maluszka.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 14.0px 'Geneva CE'} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 14.0px 'Geneva CE'; min-height: 19.0px} Ryby powinny pojawić się w diecie niemowląt i to już po szóstym miesiącu życia – można je podawać obok mięsa jako jego zdrową alternatywę. Mięso ryb jest źródłem pełnowartościowego łatwo przyswajalnego białka (podobnie jak mięso zwierzęce). Tłuste ryby zawierają duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym cennych omega-3 .  Które gatunki podawać małym dzieciom? Dla małych dzieci zalecane są tłuste ryby morskie , tj. śledź, łosoś, szprot. Warto pamiętać, że to właśnie takie ryby obfitują w  kwasy omega-3 . Także niektóre gatunki ryb hodowlanych, np. pstrągi, można uznać za wartościowe źródło tych kwasów. Podawaj jednak dziecku również chude ryby (np. dorsza, morszczuka, szczupaka, mintaja), bo to cenne źródło białka.  Czy można podawać niemowlętom ryby drapieżne? Nie. Jedną z ważniejszych zasad jest niepodawanie dzieciom w pierwszym roku życia ryb drapieżnych . Zdecydowanie nie poleca się: miecznika, rekina, makreli królewskiej, tuńczyka i płytecznika. Kumulują one więcej zanieczyszczeń i szkodliwych substancji. Warto także pamiętać, by nie podawać dzieciom ryb z puszki . To zwykle produkty wysoko przetworzone. Konserwy zawierają sporo substancji dodatkowych, np. konserwanty, zagęstniki, przyprawy niedozwolone dla dzieci. Maluchom nie zaleca się też ryb marynowanych (w occie), solonych, wędzonych. Zobacz też: Jaka ryba na obiad? Zielona lista od WWF Jak podawać ryby małym dzieciom? Ryby dla najmłodszych najlepiej gotować (także na parze), piec w folii, dusić z warzywami. Tak przygotowane nie zawierają dodatkowego tłuszczu, którym nasiąkają podczas smażenia. Niemowlętom można dodawać ryby do zupek po dokładnym obraniu z ości...

Dziecko je kaszkę
Fotolia
Dieta
Kiedy podać pierwszą kaszkę? O produktach zbożowych dla niemowlaka – zasady 2019
Gdy dziecko kończy pół roku, to już najwyższy czas, by wprowadzić do jego diety nowe produkty, także zbożowe – na początek kaszki i kleiki. Jak to zrobić? Po trochu i po kolei.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 14.0px 'Geneva CE'} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 14.0px 'Geneva CE'; min-height: 19.0px} Z pewnością twoje dziecko spróbowało już warzyw i owoców. Teraz przychodzi czas na kolejną nowość. Maluchy zwykle lubią produkty zbożowe. Na początek wybierz kaszki i kleiki bezglutenowe, w tym te najlepiej strawne, np. kaszkę ryżową. Później podawaj też te z ziaren mało oczyszczonych, bo są najzdrowsze.   Jakie mają wartości? Produkty zbożowe dostarczają sporej ilości kalorii (węglowodany złożone, głównie skrobia) – to ważne dla dziecka, bo ilość energii, którą czerpie z mleka (mamy lub modyfikowanego) przestaje mu już wystarczać. Po czwartym, a już zdecydowanie po szóstym miesiącu życia maluchowi wyczerpują się też zapasy żelaza, które przekazała mu mama – kasze i inne produkty zbożowe to cenne źródło tego składnika. Zawierają też inne ważne składniki mineralne: fosfor, wapń, potas, magnez, oraz witaminy, szczególnie z grupy B, które m.in. ułatwiają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Zaś witamina PP (niacyna), której szczególnie dużo jest w kaszy jęczmiennej, ma spore znaczenie w zapobieganiu anemii . Produkty zbożowe dostarczają sporych ilości błonnika, który reguluje pracę przewodu pokarmowego. Mleko modyfikowane po roku - sprawdź testy i opinie rodziców Od kiedy podawać produkty zbożowe? Kaszki, kleiki możesz wprowadzić do diety niemowlęcia już w piątym miesiącu życia (chyba że decydujesz się karmić wyłącznie piersią przez pierwsze pół roku życia dziecka), początkowo w małych ilościach. Zacznij od produktów bezglutenowych, potem podaj glutenowe (patrz też ramka). Na podanie dziecku glutenu masz czas do końca pierwszego roku życia. O kolejności wprowadzania różnych produktów zbożowych decyduje oczywiście zawartość...

Nasze akcje
dziecko na szczepieniu
O szczepieniach

Szczególne znaczenie szczepień przeciw pneumokokom u niemowląt i dzieci w dobie pandemii COVID-19

Partner
Miasteczko Zmysłów 2
Małe dziecko

Odwiedź Miasteczko Zmysłów i poznaj jego atrakcje!

Partner
KINDER Niespodzianka WSCW
Rozwój dziecka

Poznaj świat emocji dziecka! Ruszyła akcja Widzę, Słyszę, Czuję, Wiem

Partner
Polecamy
Porady
ile dać na komunię
Święta i uroczystości

Ile dać na komunię w 2022: ile do koperty od gościa, dziadków, chrzestnej i chrzestnego

Maria Nielsen
Podróż kleszczowy
Poród naturalny

Poród kleszczowy: wskazania, powikłania, skutki dla matki i dziecka

Ewa Janczak-Cwil
co kupić na chrzest
Święta i uroczystości

Co kupić na chrzest? Prezenty praktyczne i pamiątkowe [GALERIA]

Joanna Biegaj
zapłodnienie
Starania o dziecko

Zapłodnienie: przebieg, objawy, kiedy dochodzi do zapłodnienia

Magdalena Drab
400 plus na żłobek
Aktualności

400 plus dla dziecka na żłobek: zasady, warunki, wniosek

Ewa Janczak-Cwil
Pierwsza komunia święta
Święta i uroczystości

Prezent na komunię: pomysły na prezenty modne i tradycyjne (lista)

Magdalena Drab
biegunka w ciąży
Zdrowie w ciąży

Biegunka w ciąży: przyczyny i leczenie rozwolnienia w ciąży i przed porodem

Ewa Janczak-Cwil
Pieniądze na dziecko
Prawo i finanse

Świadczenia na dziecko: co przysługuje po urodzeniu dziecka 2022? [ZASIŁKI, ULGI]

Małgorzata Wódz
Czop śluzowy
Przygotowania do porodu

Czop śluzowy – co to, jak wygląda, kiedy odchodzi?

Joanna Biegaj
plan porodu
Lekcja 2

Plan porodu: jak go napisać, czy jest obowiązkowy? Wzór do druku

Małgorzata Wódz
wyprawka dla noworodka wiosna
Noworodek

Wyprawka dla noworodka: wiosną to obowiązkowa lista! (ubranka i rzeczy do wózka)

Małgorzata Wódz
twardy brzuch w ciąży
Zdrowie w ciąży

Twardy brzuch w ciąży – kiedy napięty brzuch jest powodem do niepokoju?

Ewa Cwil
pozytywny test ciążowy
Ciąża

Pozytywny test ciążowy – co dalej? Kiedy test ciążowy jest fałszywie pozytywny?

Joanna Biegaj
plamienie implantacyjne
Objawy ciąży

Plamienie implantacyjne: co to jest, jak wygląda, ile trwa? Czy zawsze występuje w ciąży?

Małgorzata Wódz
jak ubrać dziecko na spacer
Pielęgnacja

Jak ubrać niemowlę i starsze dziecko na spacer, by nie było mu za zimno ani za gorąco?

Małgorzata Wódz
Pozycje wertyklane do porodu
Poród naturalny

Pozycje wertykalne do porodu: dlaczego warto rodzić w pozycji wertykalnej?

Dominika Bielas
wody płodowe
Przygotowania do porodu

Jak wyglądają wody płodowe? Jak je rozpoznać?

Beata Turska
9 miesięcy w 4 minuty: tak powstaje życie
Przebieg ciąży

Rozwój płodu tydzień po tygodniu – ten film wzruszy każdego!

Joanna Biegaj