- 1/2 kg dojrzałych pomidorów (3–4 sztuki),
- 1/2 średniej cebuli,
- 1 łyżka masła,
- 1/2 łyżki mączki ziemniaczanej,
- 2 łyżki śmietany kremówki,
- 1 łyżeczka cukru pudru.
Pomidory umyj, pokrój w ćwiartki. Cebulę obierz i posiekaj. Stop masło, dodaj posiekaną cebulę i czosnek oraz cząstki pomidorów. Duś wszystko na małym ogniu przez ok. 15 minut. Dodaj 3 szklanki wody. Gotuj 20 minut. Następnie zupę przetrzyj przez sitko. Dodaj rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody mączkę ziemniaczaną i 1 łyżeczkę cukru pudru. Dodaj śmietanę i przez chwilę „ubijaj” zupę trzepaczką na małym ogniu. Podawaj z posiekaną zieloną pietruszką.