Czy małe dziecko może jeść pączki? Znamy odpowiedź!
W tłusty czwartek zapominamy, co kryją pączki i faworki. Choć jest to dzień, w którym nie żałujemy sobie słodkości – wcale nie musimy przyzwyczajać do tego swoich pociech. Pączki dla dziecka nie są wskazane. Dlaczego? Sprawdź!
- Joanna Biegaj
Wielu z nas już zjadło jakiś słodki przysmak na śniadanie, w końcu tłusty czwartek jest raz do roku. Puszyste pączki oblane lukrem czy apetyczne faworki z cukrem pudrem kuszą na każdym kroku. I tak będzie do końca dnia (a może nawet do końca karnawału). Jednak pączek to nie jest coś, co powinno znaleźć się w diecie małego dziecka.
Spis treści:
- Pączki dla dziecka – dlaczego nie?
- Powiedział nam Bartek, że dziś tłusty czwartek
- Jak sprawić, by pączki były zdrowsze?
- Przepis na zdrowe pączki dla dziecka
Pączki dla dziecka – dlaczego nie?
Pączków zdecydowanie nie można zaliczyć do zdrowej żywności. Jeden pączek ma średnio 340 kcal, 5 g białka, 52 g węglowodanów i aż 12 g tłuszczu! Zaledwie 3 pączki wypełniają dzienne zapotrzebowanie na tłuszcz u dorosłego, a jego spalenie może zająć nawet 3 godziny podczas intensywnej jazdy na rowerze, a co dopiero u dziecka!
Dla malucha poniżej 3. roku życia niewielki pączek to 1/3 dziennego zapotrzebowania na energię. A jednocześnie produkt ten nie zawiera cennych składników odżywczych.
Na tym nie koniec – razem z pączkiem serwujemy dziecku tłuszcze nasycone, co sprzyja rozwojowi chorób serca czy układu krwionośnego. Nie zapominajmy też o cukrze. Choć mogłoby się wydawać, że mała słodkość od czasu do czasu nie zaszkodzi, badania pokazują, że aż 75 proc. dzieci poniżej pierwszego roku życia otrzymuje zbyt dużo cukru. Niestety jest on ukryty w wielu produktach. Nadmiar cukru w diecie dziecka może też prowadzić do rozwoju nadwagi, otyłości, cukrzycy i próchnicy.
Powiedział nam Bartek, że dziś tłusty czwartek
Pamiętaj – malutkie dziecko nie będzie domagać się pączków ani innych słodkości, jeśli nie wprowadzisz ich do jego diety. Możesz zaproponować inne przekąski, które będą znacznie bardziej zdrowe, a tradycji można uczynić zadość kolorując radosne pączki w kolorowankach.
Jeśli chcesz koniecznie poczęstować dziecko pączkiem, zrób to z głową! W składzie nie powinno znaleźć się nic więcej niż mąka, jajka, mleko, cukier, drożdże, masło i nadzienie, warto wiec przed zakupem zapoznać się ze składem. A tak naprawdę najzdrowiej będzie zrobić alternatywne pączki w domu.
Jak sprawić, by pączki były zdrowsze?
Robiąc pączki w domu, możesz wykorzystać kilka trików, które sprawią, że twoja karnawałowa tradycja będzie nieco zdrowsza:
- upiecz je – domowe pączki będą miały zdecydowanie mniej tłuszczu;
- zrób malutkie porcje;
- wykorzystaj domową marmoladę lub budyń do nadziania;
- daj mniej cukru niż w przepisie i zrezygnuj z lukru;
- do słodkości zaserwuj na podwieczorek koktajl owocowy lub jogurt.
Przepis na zdrowe pączki dla dziecka
Pączki dla dzieci wcale nie muszą być obłędnie słodkie i niezdrowe. Swojemu maluchowi możesz przygotować zdrowe, dietetyczne pączki. Ich przygotowanie zajmie ci około 60 minut. Będą one odpowiednie dla dziecka od 2. roku życia.
Do ich przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:
- 90 g mąki
- 2 jajka (w tym jedno do posmarowania)
- 25 ml mleka
- 50 g masła
- 3 g suchych drożdży
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- domowe konfitury.
Sposób przygotowania:
Na samym początku wymieszaj mąkę z drożdżami, dodaj cukier, sól, jajko oraz rozpuszczone masło. Następnie wyrób ciasto tak, by było gładkie i elastyczne i zostaw je w ciepłym miejscu. Ciasto podwoi wtedy swoją objętość. Gdy już urośnie – rozwałkuj je i szklanką wytnij koła. Na środek każdego koła nałóż konfiturę, a następnie zlep je. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i poukładaj na niej pączki. Pozostaw je na 30 minut w ciepłym miejscu. Gdy ten czas minie – posmaruj pączki roztrzepanym jajkiem. Następnie piecz je w piekarniku w 180°C przez 10–12 minut.
Zobacz także: