Składniki
– 1,5 szklanki mąki
– 5 żółtek
– 2-3 łyżeczki gęstej śmietany
– łyżeczka cukru
– łyżeczka spirytusu
– smalec lub olej do smażenia
– cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
• Z mąki, żółtek, śmietany, cukru i spirytusu trzeba wyrobić ciasto, które powinno być dość twarde i sprężyste. Ważne jest długie wyrabianie ciasta, aby pojawiły się w nim pęcherzyki powietrza. PO wyrobieniu, pozostaw ciasto na 1 godzinę.
• Po godzinie rozwałkuj ciasto bardzo cienko, pokrój na paski długości około 10 cm. Każdy pasek natnij po środku i jeden jego koniec przełóż przez otwór.
• Rozgrzej tłuszcz i wkładaj do niego faworki; gdy się zrumienią po jednej stronie przekręć je na drugą i po usmażeniu przełóż je na bibułę, aby odsączyć tłuszcz.
• Faworki układaj piętrowo na półmiskach, każde piętro posypując cukrem pudrem.
Dobre rady
1. Dobrym sposobem na skuteczne wyrabianie ciasta na faworki jest uderzanie nim o stolnicę lub „wybijanie” go wałkiem.
2. Czy tłuszcz do smażenia jest wystarczająco rozgrzany możesz sprawdzić, wrzucając do niego mały kawałek ciasta. Jeżeli natychmiast wypłynie na powierzchnię, to znaczy, że możesz zacząć smażenie.

Ciasteczka na choinkę ozdabiały kiedyś każde świąteczne drzewko. Teraz już niewiele osób je na nim zawiesza, a szkoda! Takie ręcznie robione ozdoby na choinkę sprawiają, że drzewko staje się jedyne w swoim rodzaju i cieszy oko bardziej niż tradycyjna choinka przybrana bombkami. Ozdobne ciasteczka na choinkę są nie tylko jej wyjątkową dekoracją, ale też łakociami, które dzieci mogą z niej podkradać, co jest przyjemnością jedyną w swoim rodzaju! A może w tym roku upieczecie ciasteczka dla św. Mikołaja ? Spis treści: Ciasteczka na choinkę – garść rad Kruche ciasteczka na choinkę Cynamonowe ciasteczka na choinkę Piernikowe ciasteczka na choinkę Maślane ciasteczka na choinkę Ozdabianie ciasteczek na choinkę Ciasteczka na choinkę – garść rad Niezależnie od rodzaju ciasta, jaki wybierzesz na ciasteczka choinkę, pamiętaj, żeby przed upieczeniem zrobić w każdym wykrojonym ciasteczku otwór na sznurek czy wstążeczkę. Nie musisz robić dziurki, jeśli wzór twoich ciasteczek przewiduje otwór w ciasteczku. Zawsze pozwól upieczonym ciasteczkom wystygnąć . Ciasto stanie się wtedy twardsze i mniej podatne na złamanie. Dzięki temu łatwiej będzie je dekorować oraz nawlekać na sznurek. Zrób więcej ciasteczek dla dzieci , tak aby mieć zapas . Maluchy mogą ozdoby upuścić, uszkodzić lub... zjeść, zanim ciasteczka zawisną na drzewku. Kup gotowe foremki do wycinania kształtów ciasteczek na choinkę. Zwróć uwagę, aby nie zawierały bardzo drobnych elementów , np. wąskich ogonków przy jabłuszkach czy żołędziach, bo te fragmenty zwykle nie chcą wychodzić z foremek, co psuje całą zabawę. Najlepsze są proste wzory: gwiazdki, choinki, kółka, laski, domki, proste koniki, dzwoneczki. Kruche ciasteczka na choinkę Przygotuj: 30 dag mąki 20 dag masła 10 dag cukru...
Potrzebne składniki – 2,5 szklanki mąki – 5 dag drożdży – szklanka mleka – 2 łyżki cukru – 6 dag margaryny – 2 jajka – 2 żółtka – łyżka spirytusu – powidła lub marmolada do nadzienia (najlepiej różane) – tłuszcz do smażenia (smalec lub zdrowie — olej) – cukier puder do posypania pączków Sposób przygotowania •Z drożdży, cukru, 2-3 łyżek mąki i 3-4 łyżek letniego mleka zrób rozczyn (powinien mieć konsystencję gęstej śmietany) i odstaw w ciepłe miejsce, aby zaczął rosnąć. • Jajka, żółtka i cukier utrzyj na pulchną masę. • Do pozostałej mąki dodaj wcześniej przygotowany rozczyn i utarte jajka z cukrem. Teraz zacznij ugniatać ciasto i w miarę ugniatania dolewaj letnie mleko i spirytus. Pod koniec wyrabiania dodaj roztopiony tłuszcz. Ciasto trzeba ugniatać aż będzie gładkie i będzie odstawać od ręki. (Jeżeli będzie zbyt mokre i lepkie można dodać mąki). Następnie odstaw wyrobione ciasto w ciepłe miejsce i poczekaj aż podwoi swoją objętość. • Teraz rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1 cm i szeroką szklanką wykrawaj krążki. • Na co drugi krążek nałóż trochę powideł (mniej więcej płaską łyżeczkę od herbaty (pamiętaj, że nie może być jej za dużo, żeby łatwo było zlepić ciasto). • Następnie krążek z marmoladą przykryj drugim krążkiem i dokładnie zlep ich krawędzie. Gotowe pączki układaj na stolnicy oprószonej mąką i zostaw je, aby urosły. • Kiedy pączki urosną i stwierdzisz, że można je zacząć smażyć rozgrzej tłuszcz i wkładaj do niego po 2-3 pączki. Kiedy się zrumienią po jednej stronie odwróć je na drugą. • Usmażone pączki wyjmuj łyżką cedzakową na bibułę, aby odsączyć je z tłuszczu (z obu stron). • Na koniec posyp pączki cukrem pudrem (najlepiej oprószyć je przy pomocy małego sitka)....
Naleśniki, pizza, makaron z sosem – takie pyszności zje chętnie nawet największy niejadek. 1. Świderki z kolorowym sosem – 500 g świderków, – puszka pomidorów bez skórki, – 1 cebula, – 3 marchewki, – 1/2 selera, – 2 łyżki oleju, – 1 ząbek czosnku, – 1 łyżeczka cukru, – 1 łyżeczka bazylii, – sól, pieprz. Pokrojoną cebulę zrumień. Dodaj startą na grubej tarce marchewkę i seler, po chwili pomidory z zalewą, posiekany czosnek i cukier. Gotuj ok. 12 minut, aż sos zgęstnieje, dopraw bazylią, solą i pieprzem. Ugotowany makaron przełóż na półmisek i polej sosem. Posyp startym serem i zieleniną. Jedna porcja dla dziecka = 2-3 czubate łyżki 2. Uniwersalny przepis na ciasto naleśnikowe - 5 jajek, - 35 dag mąki, - 2 szklanki mleka, - łyżeczka oleju, szczypta soli. Ciasto ubij mikserem. Jeśli masz czas, odstaw je pod przykryciem na godzinę. 3. Naleśniki z wiśniami – 4 jajka, – szklanka mleka, – pół szklanki mąki, – tłuszcz do smażenia. Nadzienie: – 250 g waniliowego serka homogenizowanego, – sok cytrynowy, – wiśnie, – śmietanka 30%, – miód i cynamon. Z mleka, mąki, jajek i odrobiny soku cytrynowego zrób ciasto. Odstaw je na 20 minut. Na rozgrzanym tłuszczu usmaż cienkie naleśniki. Serek, szklankę wiśni, sok z cytryny oraz miód zmiksuj. Naleśniki posmaruj nadzieniem i złóż w kwadraciki. Udekoruj wiśniami i kleksami z ubitej śmietanki. Posyp cynamonem. Jedna porcja dla dziecka = 1-2 naleśniki 4. Ryżowa korona z truskawkami – 200 g ryżu, – 1 litr mleka pasteryzowanego, – 2 łyżki śmietanki, – 2 jaja, – 180 g cukru pudru, – 25 g masła, – 1/2 kg truskawek, – 1 łyżka płatków migdałów, sól, laska wanilii. Zagotuj litr wody, wsyp opłukany ryż i zostaw na ok. 2 minut....