Główny Inspektorat Farmaceutyczny, decyzją z dnia 6 lutego 2015 roku wycofał z obrotu kwas foliowy o nazwie Acidum Folicum Richter, którego podmiotem odpowiedzialnym jest firma Gedeon Richter Polska sp. z o. o.
GIF wycofuje z obrotu na terenie całego kraju kwas foliowy Acidum Folicum Richter, który występował w postaci tabletek 5 mg seria H43003A (data ważności: 03.2016) oraz seria H43004A (data ważności: 03.2016).

Reklama

Powodem decyzji GIF jest znalezienie zanieczyszczeń, które wykraczały poza standardowe normy, co tym samym oznacza, że lek nie spełniał swojej specyfikacji.
"Kwas foliowy wycofano na wniosek firmy. Są to standartowe procedury stosowane w takich przypadkach. Nie mamy żadnych informacji o szkodliwości substancji dla mamy i dziecka" - komentuje Paweł Trzciński z Głównego Inspektoratu Farmaceutycznego.

Znaczenie kwasu foliowego w diecie przyszłej mamy:

Kwas foliowy wspomaga prawidłowy rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego, a jego niedobór w diecie przyszłej mamy może powodować zaburzenia w rozwoju układu nerwowego dziecka. Przyszłym mamom zaleca się przyjmowanie 0,4 mg kwasu foliowego dziennie od chwili podjęcia decyzji o zajściu w ciążę do 12. tygodnia ciąży.

Naturalne źródła kwasu foliowego:

  • soja
  • szpinak
  • szparagi
  • bób
  • brukselka
  • wątróbka kurza i wołowa
  • otręby pszenne
  • chleb razowy
  • jaja kurze
  • brokuły
  • groszek zielony

Polecamy: Przepis na sałatkę pełną kwasu foliowego

Reklama

Zobacz także: Kuchnia Moniki Mrozowskiej bogata w witaminy i mikroelementy

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama