Nabiał, dieta, ciąża
Fotolia
Dieta w ciąży

Białko – jakie znaczenie ma dla kobiet w ciąży?

Jaką rolę w organizmie odgrywa białko? Czy białko można przedawkować i z czym się to wiąże? Jakie produkty mają najwięcej białka i czy są one bezpieczne dla kobiet w ciąży?

Białko – dzienne zapotrzebowanie

Zapotrzebowanie na białko w czasie ciąży wzrasta o około 0,3 g na kilogram masy ciała dziennie. Ważna jest nie tylko ilość, ale także rodzaj dostarczanego białka. 60% białka ogółem należy dostarczać z produktów zwierzęcych, a 40% z roślinnych.
Z badań przeprowadzonych w  grupie kobiet ciężarnych w Polsce wynika, że spożywają one znacznie więcej tego składnika niż wynosi bezpieczny poziom spożycia.

Po co nam białko?

Białko jest podstawowym budulcem tkanek i narządów rozwijającego się w łonie matki dziecka.
Dostarcza rozwijającemu się dziecku aminokwasów, niezbędnych do prawidłowego wzrostu, a także zapewnia niezbędną do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania energię.

Zobacz także: Na twardo, a może na miękko - jakie jajko dla kobiety w ciąży? (film)

Do czego może prowadzić niedobór białka?

Niedobór białka w ciąży może prowadzić do niedożywienia, zahamowania procesu rozwojowego dziecka, wzrostu mięśni. Może również dojść do zaburzeń pracy jelit. W przypadku niedoboru białka wzrasta też ryzyko chorób infekcyjnych i ryzyko alergii.

Do czego może prowadzić nadmiar białka w organizmie?

Wysokie spożycie białka w ciąży prowadzi do większych strat wapnia, stąd zalecenie uzupełniania diety także w produkty dostarczające wapń. Nadmiar białka w ciąży może przeciążyć wątrobę i nerki oraz doprowadzić do kamicy nerkowej.
Ponieważ pełnowartościowe białko zawsze występuje w połączeniu z tłuszczem zwierzęcym, w przypadku nadmiernego spożycia białka istnieje też ryzyko podniesienia poziomu cholesterolu.

Jakie są najlepsze źródła białka?

Najwięcej białka jest w mięsie, rybach, jajach, produktach mlecznych, nasionach roślin strączkowych.  
Z mięs szczególnie polecane są gatunki chude, takie jak: indyk, kurczak, królik, cielęcina lub mięso wołowe (ale należy je jeść z umiarem), w mniejszych ilościach mięso wieprzowe (najlepiej szynka, schab).  Jeśli chodzi o wędliny, to najlepiej wybierać produkty naturalne (najlepiej własnej roboty).
Jeśli chodzi o ryby, to zaleca się jedzenie ich dwa razy w tygodniu. Najlepiej wybierać tłuste ryby morskie (raczej świeże niż wędzone). Kobiety w ciąży powinny unikać ryb przetworzonych, a więc na przykład paluszków rybnych, a także ryb morskich ze względu na ewentualną zawartość metali ciężkich .
Ważne! Z dostępnych w Polsce ryb najwięcej rtęci mają: ryba maślana, okoń, węgorz, płoć i dorsz, natomiast najmniej: śledź, mintaj, łosoś (głównie norweski).
Sporo białka mają również nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, bób, soczewica czy
ciecierzyca). Specjaliści zalecają, by raz w tygodniu zastąpiły one posiłek mięsny, można je też dodawać do sałatek.
Bogatym źródłem pełnowartościowego są również jajka. Najlepiej spożywać je na ugotowane na twardo lub w formie mocno ściętej jajecznicy. Dużo białka mają również sery żółte, ale zawierają również dużo tłuszczu, więc należy je jeść z umiarem

Polecamy: Co warto jeść w ciąży, a czego lepiej unikać
Wróć do talerza

Czy można jeść truskawki w ciąży? Tak, ale nie zawsze! (czy mogą wywołać alergię u dziecka?)

dieta w ciąży
Fotolia
Dieta w ciąży
Co jeść w ciąży: ważne zalecenia eksperta
Kobiety w ciąży wiedzą, jak się odżywiać, ale z tej wiedzy niewiele wynika. Rzadko zmieniają swoją dietę - okazuje się z badań Instytutu Żywności i Żywienia. Od ciebie zależy, czy kiedyś twoje dziecko nie będzie miało nadciśnienia, chorób serca i nowotworów - mówi dr Regina Wierzejska.

To prawda, że w ciąży kobieta nie powinna jeść dużo więcej niż przed ciążą? Tak. W I trymestrze w ogóle nie musi jeść więcej, jeśli chodzi o kalorie. Dopiero w II i III trymestrze powinna jeść dodatkowe 300-400 kcal dziennie. Nie mogą być to jednak byle jakie kalorie, tylko takie z produktów wartościowych, a więc zbożowych z pełnego ziarna , warzyw, owoców, mleka, chudego mięsa, ryb, roślin strączkowych. W ciąży bardzo rośnie zapotrzebowanie na witaminy z grupy B,  jod, witaminę D, żelazo, białko. Żeby to zapotrzebowanie pokryć i żeby spożycie kalorii nie wzrosło, w diecie kobiety w ciąży nie ma miejsca na produkty typu fast food, słodycze, napoje słodzone. Z naszych badań wynika, że 60 proc. kobiet w ciąży za dużo tyje. Nadmierny przyrost masy ciała to nie tylko to, że po porodzie nie wraca się do wagi tak szybko, jakby się chciało. To problem dla dziecka, bo rodzi się za duże. Czytaj też: Dieta na każdy trymestr ciąży (plus jadłospisy) To źle, jeśli noworodek jest duży? Źle. 80 proc. dzieci, które przychodzą na świat z wagą ponad 4 kg, to dzieci mam, które w ciąży przytyły za dużo. W ostatnich 20 latach w Europie średnia masa ciała noworodka wzrosła o 250 g. Dziś wiemy, że zarówno dzieci z niską masą ciała, ważące poniżej 2,5 kg, jak ważące powyżej 4 kg, mają większe ryzyko rozwinięcia w życiu dorosłym cukrzycy , nadciśnienia, otyłości, chorób serca. Jakie produkty są szczególnie zalecane kobietom w ciąży? Warzywa i owoce, mleko, orzechy, chude mięso, ryby, produkty zbożowe z pełnego ziarna, rośliny strączkowe, jak fasola, soczewica – to skarbnica białka, witamin z grupy B, składników mineralnych. Z żywieniowego punktu widzenia są zamiennikiem mięsa. Czytaj też: Dieta w ciąży na każdy miesiąc Wiele młodych kobiet jest dziś wegetariankami. Czy mięso jest konieczne w ciąży? W Polsce nie ma...

dziecko, kuchnia, talerz, obiad, mięso
Żywienie
Jakie mięso podawać małemu dziecku?
Prozdrowotne żywienie dzieci zakłada jak największe urozmaicenie diety, także w różne rodzaje mięsa. Rozwijającemu się dziecku potrzeba wielu składników odżywczych.

Aby proces ten przebiegał poprawnie, maluch musi każdego dnia otrzymywać wraz z pożywieniem właściwy budulec, czyli m.in. pełnowartościowe białko. Takie białko można dostarczyć dziecku, podając mu między innymi różne gatunki chudego mięsa. Wartość odżywcza zależy od gatunku mięsa, a nawet od konkretnej części anatomicznej tuszy. O czym należy pamiętać? Aby wybrać odpowiednie mięso dla dziecka, rodzice powinni przestrzegać pewnych zasad. Najczęściej popełnianym błędem jest zbyt wczesne wprowadzanie do diety kotletów, zrazów, parówek, czy też wędliny. Badania wykazują, że dwu-, trzyletnie dzieci jedzą za dużo przetworzonego mięsa, np. pełnych konserwantów i soli wędlin oraz podrobów, czy też niezdrowych hamburgerów i hot-dogów. Pamiętajmy, że małe dziecko to nie mały dorosły. Dlatego ważne jest, aby mały człowiek odżywiał się, a nie tylko jadł. Ze względów odżywczych nie ma więc sensu podawać dwulatkowi parówki lub wędliny. Od kiedy mięso dla malucha? Według najnowszych zaleceń żywieniowych pierwsze mięso lub ryba powinno znaleźć się w diecie niemowlęcia już w 6.–7. miesiącu życia. Niemowlętom karmionym wyłącznie piersią mięso w zupce jarzynowej podajemy w siódmym miesiącu, a karmionym sztucznie wcześniej – od szóstego miesiąca. Zobacz też: Od kiedy podawać mięso niemowlakowi? Nowe zasady 2016 Mięso z pewnego źródła Mięso powinno pochodzić z pewnego źródła, najlepiej z hodowli ekologicznej lub ze sklepu z ekologiczną żywnością. Warto mieć pewność, że mięso, które podamy małemu dziecku, nie zawiera hormonów, antybiotyków, a zwierzę nie było karmione odżywkami niewiadomego pochodzenia. Bezpieczne, przebadane mięso można także znaleźć w słoiczkach dla niemowląt. Jest to wygodne rozwiązanie dla mam, szczególnie na początku rozszerzania diety, kiedy dziecko zje zaledwie...

kobieta, ciąża, mama, dieta mamy, odżywianie w ciąży
Dieta w ciąży
Zachcianki na cenzurowanym – czego nie jeść w ciąży?
Kanapka z miodem i kiszonym ogórkiem? W ciąży takie dania to standard – ale uwaga: nie wszystkim ciążowym zachciankom możesz folgować. Sprawdź, jakie dania musisz teraz wykreślić z diety.

Ciążowa dieta niewiele różni się od naszej zwyczajnej diety, no, ale przecież zawsze diabeł tkwi w szczegółach. I o tych szczegółach będzie tutaj mowa. Sprawdź, jakie dania wykreślić ze swojego menu, a na jakie pożyteczne składniki zwrócić szczególną uwagę i na co uważać gdy się ma zachcianki w ciąży . 1. Czego absolutnie nie jeść w ciąży? Lista zakazanych dań nie jest długa, warto jednak ściśle jej przestrzegać. Zapamiętaj, czego unikać, przynajmniej do dnia porodu: Surowego mięsa i ryb – mogą być zakażone toksoplazmozą i zawierać chorobotwórcze bakterie.   Serów pleśniowych – bywają w nich drobnoustroje wywołujące listeriozę (choroba ta przyczynia się do powstawania wad płodu i poronień).   Surowych jajek – mogą być skażone salmonellą, czyli bakterią, która prowadzi do ciężkiego zatrucia pokarmowego, groźnego zarówno dla ciebie, jak i dla płodu). Pamiętaj że surowe jajka są częstym składnikiem lodów, serników na zimno, sosów do makaronu itd.   Wysoko przetworzonej żywności, np. zupek w proszku – zawierają mało składników odżywczych, za to dużo soli, która podnosi ciśnienie krwi, a wysokie ciśnienie w ciąży jest bardzo niebezpieczne.   2. Czego lepiej unikać na co dzień? W małych ilościach poniższe składniki diety nie będą szkodliwe, ale już ich nadmiar może przyczyniać się do kłopotów. Aż do porodu – a najlepiej: aż do końca karmienia piersią – zmniejsz ilość w diecie: Kawy, mocnej herbaty i napojów typu cola – zawierają kofeinę (albo teinę), ta zaś utrudnia przyswajanie wapnia.   Słodyczy – to bezwartościowe, za to liczne kalorie (na tym etapie ciąży twoje zapotrzebowanie energetyczne jest tylko o 300 kcal większe niż normalnie). Sprawią, że za bardzo przybierzesz na wadze (sprawdź, ile przytyjesz w ciąży...

Nasze akcje
dziecko na szczepieniu
O szczepieniach
Szczególne znaczenie szczepień przeciw pneumokokom u niemowląt i dzieci w dobie pandemii COVID-19
Partner
mata na piknik
Pielęgnacja
Jedziecie na piknik? Oto 6 wskazówek, dzięki którym się uda
Partner
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Partner
Podróże z Marko BeSafe
Rozwój
Oto sposób na przewożenie dziecka 5 razy bezpieczniej niż dotąd!
Partner
Polecamy
Porady
jak ubierać noworodka latem
Noworodek
Jak ubierać noworodka latem, żeby go nie przegrzać?
Małgorzata Wódz
Nowe urlopy dla rodziców
Prawo i finanse
Nowe urlopy dla rodziców w 2022 roku: od kiedy więcej dni wolnych?
Małgorzata Sztylińska-Kaczyńska
Bon turystyczny: jak wykorzystać w 2022?
Aktualności
Gdzie można wykorzystać bon turystyczny – lista podmiotów + zmiany przepisów
Ewa Janczak-Cwil
Rabarbar w ciąży
Dieta w ciąży
Czy w ciąży można jeść rabarbar? Tak, ale trzeba pamiętać o jednej rzeczy
Luiza Słuszniak
imiona unisex
Imiona
Imiona unisex – jak nazwać dziecko bez wskazywania na płeć? 168 propozycji!
Ewa Janczak-Cwil
biegunka w ciąży
Zdrowie w ciąży
Biegunka w ciąży: przyczyny i leczenie rozwolnienia w ciąży i przed porodem
Ewa Janczak-Cwil
bon turystyczny do kiedy
Aktualności
Bon turystyczny 2022 – ważność bonu. Do kiedy można wykorzystać?
Małgorzata Wódz
zapłodnienie
Starania o dziecko
Zapłodnienie: przebieg, objawy, kiedy dochodzi do zapłodnienia
Magdalena Drab
Czop śluzowy
Przygotowania do porodu
Czop śluzowy – co to, jak wygląda, kiedy odchodzi?
Joanna Biegaj
wyprawka noworodka
Niemowlę
Wyprawka dla noworodka na lato: ubranka i rzeczy do szpitala [LISTA ZAKUPÓW]
Małgorzata Wódz
uczulenie na jad pszczeli / uczulenie na jad osy
Zdrowie
Uczulenie na jad pszczeli i jad osy: objawy, co robić i jak przebiega leczenie
Katarzyna Pinkosz
Szparagi w ciąży: czy można jeść, właściwości, przeciwwskazania
Dieta w ciąży
Szparagi w ciąży: czy można jeść, właściwości, przeciwwskazania 
Luiza Słuszniak
jak pobrać bon turystyczny
Prawo i finanse
Jak pobrać i aktywować bon turystyczny: instrukcja rejestracji na PUE ZUS (krok po kroku)
Milena Oszczepalińska
domowe sposoby na komary
Aktualności
Domowe sposoby na komary: co robić, żeby komary nie gryzły?
Joanna Biegaj
twardy brzuch w ciąży
Zdrowie w ciąży
Twardy brzuch w ciąży – kiedy napięty brzuch jest powodem do niepokoju?
Ewa Cwil
plan porodu
Lekcja 2
Plan porodu: jak go napisać, czy jest obowiązkowy? Wzór do druku
Małgorzata Wódz
pozytywny test ciążowy
Ciąża
Pozytywny test ciążowy – co dalej? Kiedy test ciążowy jest fałszywie pozytywny?
Joanna Biegaj
plamienie implantacyjne
Objawy ciąży
Plamienie implantacyjne: co to jest, jak wygląda, ile trwa? Czy zawsze występuje w ciąży?
Małgorzata Wódz