Przekąska na dobre samopoczucie
Nie musisz cierpieć z powodu typowych ciążowych dolegliwości. Czasem wystarczy wiedzieć, co zjeść, żeby poczuć się znacznie lepiej.
- Katarzyna Kowalewska
Przekąski przeciwko nudnościom
Mdłości mogą dać się we znaki w pierwszym trymestrze ciąży. Dokuczają mniej więcej połowie kobiet oczekujących dziecka. Zmęczenie fizyczne i psychiczne, stres i napięcie emocjonalne często powodują nasilenie tych przykrych doznań. Także kobiety, którym trudno zaakceptować swoją ciążę (np. kiedy była dla nich zaskoczeniem), częściej doświadczają porannych nudności.
Nasze rady:
Nie wstawaj zaraz po przebudzeniu, pozostań w łóżku jeszcze przez kwadrans i w tym czasie zjedz pierwszą przekąskę. W jej skład powinno wchodzić:
- kilka krakersów, niesłodkich herbatników czy ciasteczek imbirowych – węglowodany pomogą utrzymać właściwy poziom cukru we krwi,
- banan – to dobre źródło węglowodanów i potasu, którego w ciąży potrzebujesz więcej i którego bardzo potrzebuje rozwijający się organizm twojego dziecka,
- kromka razowego chleba z dżemem lub miodem – porcja energii, a poza tym szybko przyswajany miód łagodzi poranne nudności i podwyższa odporność na choroby,
- szklanka herbatki imbirowej albo innej herbaty ziołowej (najlepiej miętowej) z plasterkami świeżego korzenia imbiru – to najlepszy środek zwalczający nudności (jego zapach i smak orzeźwiają i odświeżają), który także pobudza krążenie krwi i pomaga w trawieniu; pij ją małymi łykami, robiąc przerwy, niesłodzoną lub z dodatkiem łyżeczki miodu.
Pamiętaj: pośpiech i nerwowa atmosfera zwiększają nudności – jeżeli pracujesz zawodowo, budź się wystarczająco wcześnie, żebyś miała czas na powitanie dnia w wolniejszym tempie.
Przekąski jako sposób na zaparcia
Problemy z wypróżnianiem dotyczą wielu osób we współczesnym świecie. Dieta składająca się z przetworzonych produktów sprzyja powstawaniu zaparć. Nieleczone mogą przyczyniać się do powstawania hemoroidów, a nawet zwiększać ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego. Zaparcia nasilają się w ciąży, ponieważ zmiany hormonalne osłabiają pracę mięśni jelit.
Nasze rady:
- Dużo pij (8-10 szklanek płynów na dobę) i jedz różne produkty bogate w błonnik (dzienna dawka to co najmniej 20 g – tyle mniej więcej jest go w jednym kilogramie owoców lub warzyw). Niech w twoim codziennym menu znajdą się:
- niegazowana woda mineralna – szklankę wypij już na czczo, a potem, w ciągu dnia, popijaj ją często, małymi porcjami, kiedy tylko masz ochotę – to wskazane również ze względu na twoje nerki,
- suszone owoce – rodzynki, śliwki, morele, figi, daktyle i inne, które lubisz – mają właściwości przeczyszczające dzięki składnikom pobudzającym jelito grube, a poza tym są znakomitym źródłem błonnika, żelaza, potasu, manganu, to świetna przekąska, gdy masz ochotę na coś słodkiego,
- muesli z mlekiem i otrębami pszennymi – dostarczają dużo błonnika, wielu witamin i składników mineralnych, ale zawierają sporo cukru, dlatego wybieraj takie, które nie są dosładzane,
- maliny – to jedno z najlepszych źródeł błonnika, mają dużo witaminy C i naturalnego kwasu foliowego,
- jabłko – świetne w walce z zaparciami, ma dużo wartości odżywczych (zwłaszcza witaminy C oraz potasu).
Pamiętaj: brak ruchu oraz stres nasilają dolegliwości – spaceruj, gimnastykuj się, zmień styl życia na bardziej aktywny, a to skutecznie złagodzi objawy (czytaj też: Czy zaparcia w ciąży to wina żelaza?)
Czytaj też: Pogromcy ciążowych dolegliwości z twojej spiżarki
[CMS_PAGE_BREAK]
Przekąski jako zastrzyk energii
Poczucie zmęczenia to jedna z typowych ciążowych dolegliwości. Organizm kobiety w ciąży pracuje na podwyższonych obrotach i musi przystosować się do wielu zmian w nim zachodzących. Nierzadko w tym okresie występuje też niedokrwistość, co dodatkowo wzmaga osłabienie i uczucie zmęczenia.
Nasze rady:
- Zdrowa i różnorodna dieta bogata w żelazo i witaminy (zwłaszcza z grupy B, a także C i E, kwas foliowy) oraz w cynk i magnez zmniejszy objawy zmęczenia i doda ci energii. Na pewno są dla ciebie wskazane:
- gotowane jajko (żółtko zawiera wit. A, B2, B12, D, H, kwas foliowy oraz żelazo) – najlepiej na twardo, bo surowe i gotowane krótko mogą narazić cię na ryzyko zarażenia salmonellą (sprawdź też: Jakie jaka w ciąży na twardo czy na miękko?)
- ciemnozielone warzywa liściaste (sałata, szpinak, botwina), a także brokuły, cukinia, natka pietruszki, papryka, kiełki różnych gatunków roślin – to źródło tak potrzebnego teraz twojemu dziecku naturalnego kwasu foliowego, który także zmniejszy objawy zmęczenia u Ciebie,
- sok żurawinowy – zawiera bardzo dużo witaminy C, która ułatwia przyswajanie żelaza, dlatego tym lub innym sokiem bogatym w tę witaminę (np. z czarnej porzeczki) powinnaś popijać dania mięsne,
- kiwi – ma więcej witaminy C niż pomarańcza, średniej wielkości kiwi zawiera ok. 40 mg wit, co pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego na tę witaminę,
- kakao – porcja energii, a także witamin B2 i B12 oraz magnezu, którego niedostatek powoduje zmęczenie i ogólne osłabienie.
Pamiętaj: wbrew pozorom, kiedy jesteś zmęczona, cukierek, ciastko czy słodki herbatnik nie pomoże – duża dawka przetworzonych węglowodanów może powodować obniżenie stężenia glukozy we krwi, którego skutkiem jest uczucie zmęczenia; lepiej zjedz łyżeczkę miodu lub parę suszonych owoców – dostarczą twojemu organizmowi energii na dłużej.
Przekąski na dobry sen
Przestrojenie hormonalne organizmu, spotęgowana wrażliwość, zmienne nastroje i częste niepokoje nie sprzyjają spokojnemu snu. Do tego jeszcze rosnący brzuch, który przeszkadza ułożyć się wygodnie, oraz inne dolegliwości ciążowe – to wszystko sprawia, że możesz nie sypiać teraz tak dobrze jak dawniej.
Nasze rady:
- Posiłki bogate w węglowodany z dodatkiem produktów białkowych mają działanie uspokajające. Prawdopodobnie stymulują one produkcję serotoniny (zwanej „molekułą szczęścia”), która działa relaksująco i wywołuje dobry nastrój. Na kolację proponujemy jedno z poniższych dań:
- plaster pieczonej piersi indyczej z kromką pełnoziarnistego chleba i świeżymi warzywami, które lubisz; mięso indyka zawiera aminokwas tryptofan – naturalny środek nasenny i odprężający.
- twarożek z plastrem melona, przetwory mleczne zawierają wapń – jeden z najlepszych naturalnych środków uspokajających, a także tryptofan, melon doda aromatu i smaku.
- Przed snem:
- mleko – szklanka ciepłego mleka to wspaniały, naturalny środek nasenny, ponieważ zawiera tryptofan, laktozę (cukier) oraz wapń,
- banan – bogaty w węglowodany oraz zawierający tryptofan.
Pamiętaj: z pełnym żołądkiem źle się śpi, dlatego ostatni posiłek powinnaś spożyć na dwie, a nawet trzy godziny przed snem (zwłaszcza w ostatnim trymestrze ciąży, kiedy może ci dokuczać zgaga); natomiast codzienny wieczorny spacer i ciepły prysznic przed pójściem do łóżka pomogą ci szybko zasnąć i dobrze wypocząć.
Polecamy: Przydatne gadżety na dobry sen w ciąży