Reklama

O wprowadzeniu zasad racjonalnej, zdrowej diety w ciąży warto pomyśleć już podczas planowania macierzyństwa. Dzięki temu przyszła mama od samego początku może cieszyć się dobrą formą i prawidłową wagą, a dziecko w czasie swojego intensywnego wzrastania otrzymuje wszystkie potrzebne substancje – mówi dr Marzena Jurczak Czaplicka, ginekolog położnik z Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie.

Reklama

Dieta w ciąży, aby nie przytyć

Jeśli zmiana diety na zdrowszą ma miejsce dopiero na etapie ciąży, warto kierować istotnymi wskazówkami, które wymienia nasza ekspertka:

  • Jadaj 5 urozmaiconych posiłków dziennie. Powinny wypadać one co około 3 godziny. Muszą zawierać produkty zbożowe (pieczywo, kasze), warzywa (w ilości 500 g/dzień), owoce (300 g/dzień), przetwory mleczne, mięso, ryby, rośliny strączkowe (źródło białka) i oleje roślinne.
  • Wyeliminuj z diety produkty wysoko przetworzone – czyli fast food i barwione, słodzone napoje. Nawet przy braku nadwagi warto ograniczyć cukry proste, które zawierają słodycze. Ale odrobina gorzkiej czekolady nie zaszkodzi.
  • W razie głodu między posiłkami sięgaj po zdrowe przekąski. Świetnie sprawdzają się w tej roli różnego rodzaju orzechy i migdały. Nie przesadzaj jednak z ich ilością, ponieważ są kaloryczne, zjadaj do 10–15 sztuk w ramach jednej porcji.
  • Waż się raz w tygodniu, aby kontrolować, jak przyrasta masa ciała. Waga w ciąży nie powinna rosnąć bardziej niż pół kg w ciągu tygodnia. Prawidłowy przyrost masy ciała podczas całej ciąży u kobiety z normalną wagą wyjściową, czyli BMI 18,5-24,9, wynosi 12-16 kg.

Co jeść w ciąży, żeby nie przytyć

Zapotrzebowanie kaloryczne zmienia się z każdym trymestrem. W pierwszym wzrasta o 150 kcal na każdy dzień, jednak specjaliści twierdzą, że przez pierwsze trzy miesiące ciąży nie ma potrzeby jadać więcej niż przed ciążą. W drugim trymestrze zapotrzebowanie rośnie o ok. 360 kcal na każdy dzień, a w trzecim – o ok. 475 kcal dziennie w porównaniu do zapotrzebowania sprzed ciąży. Choć wydaje się to dużo, to ilość jedzenia w prawidłowym jadłospisie wcale nie wzrasta o tyle, o ile można by się spodziewać (czasem to tylko kromka chleba...).

Aby sprawdzić, co jeść w ciąży, żeby nie przytyć za bardzo, koniecznie przeczytaj, co jeść w ciąży, a czego lepiej unikać. W naszym materiale znajdziesz ilości wszystkich niezbędnych produktów w diecie ciężarnej w każdym trymestrze ciąży. Stosowanie się do tych zaleceń pozwala dziecku zdrowo się rozwijać, a przyszłej mamie kontrolować przyrost masy ciała.

Dieta w ciąży, żeby nie przytyć – jadłospis

Dietetyczka Edyta Gulińska, autorka książki „Jem dla dwojga, nie za dwoje”, przygotowała dla nas tygodniowy jadłospis dla ciężarnych. Znajdziesz go w materiale: Dieta w ciąży – jadłospis na 7 dni. Oczywiście jest to tylko przykład, więc – możesz samodzielnie komponować posiłki, pamiętając o tym, aby w ciągu dnia zjadać odpowiednie ilości produktów zbożowych, warzyw, owoców, mięsa czy ryb oraz produktów mlecznych.

Warto też zapoznać się z informacjami dotyczącymi tego, czego nie jeść w ciąży. Znajdują się tam zarówno produkty, które mogą zaszkodzić rozwojowi płodu, jak i te, które niepotrzebnie zwiększają kaloryczność diety, a więc podnoszą ryzyko nadmiernego tycia w ciąży.

Połączenie wytycznych dotyczących żywienia ciężarnych ze zdrowym rozsądkiem to naprawdę najlepszy sposób na uniknięcie nadmiernego tycia w ciąży (uwaga, zbyt duży przyrost masy ciała sprzyja też powstawaniu rozstępów!). Każda przyszła mama może raz po raz sięgnąć po drobną, słodką przyjemność, chodzi jednak o to, aby nie folgować sobie i nie jeść za dwoje. Ciąża trwa tylko 9 miesięcy i choć teraz wydaje ci się, że to długo, to czas mija szybko. Warto przez ten czas zdrowo się odżywiać. Przekonasz się o tym, witając na świecie zdrowe dziecko i unikając walki z dużą nadwagą po ciąży.

Polecamy:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama