Ile potrzebujemy cynku?

Kobieta w ciąży potrzebuje około 12-20 mg cynku dziennie. Podaż tego pierwiastka zapewnia odpowiednia dieta.

Reklama

Jakie znaczenie ma cynk?

Cynk znajduje się każdej komórce organizmu. Jest składnikiem 200 enzymów, bierze więc udział w ważnych procesach metabolicznych oraz reakcjach enzymatycznych, w tym w biosyntezie białek, które są niezbędne do wzrostu i rozwoju młodego organizmu. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu błon komórkowych. Odgrywa również ważną rolę w procesie kostnienia i mineralizacji tkanki kostnej zarówno osoby dorosłej, jak i rozwijającego się płodu.
Współdziała z insuliną, hormonem wzrostu i hormonami płciowymi. Wspomaga układ odpornościowy organizmu (działa przeciwzapalnie i bakteriostatycznie, chroniąc przed infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi), poprawia sprawność intelektualną, przyspiesza gojenie ran. Odgrywa ważną rolę w profilaktyce nowotworowej, chroni również przed działaniem wolnych rodników. Pomaga w usuwaniu metali ciężkich z organizmu (kadmu, ołowiu), dzięki czemu działa odtruwająco.

Polecamy: Co jest dozwolone, a co niedozwolone w ciąży?

Jakie są objawy niedoboru cynku?

Niedobór cynku (choć zdarza się rzadko) może prowadzić do wad rozwojowych u nienarodzonego dziecka (niski poziom cynku powoduje zaburzenia syntezy białek, niezbędnych do prawidłowego rozwoju płodu), niskiej masy urodzeniowej dziecka, zaburzeń umysłowych. Może przyczyniać się również do zwiększenia ryzyka przedwczesnego porodu, odklejenia się łożyska, a nawet stanu przedrzucawkowego.
U noworodków z niedoborem cynku obserwuje się nieprawidłowy rozwój umysłowy oraz zaburzenia wzrostu. Takie dzieci częściej mają problemy ze strony układu pokarmowego (mogą występować biegunki) i układu oddechowego.
Niedobór cynku wpływa też na opóźnienie rozwoju płciowego, tempa wzrostu, zmniejszenie apetytu, osłabienia układu odpornościowego. Może przyczyniać się również do bezpłodności, impotencji, utraty smaku i węchu, zmian skórnych (trądziku), nadmiernego pocenia się, rozregulowania cyklu miesięcznego.

Przeczytaj: Cynk pomocny w walce z problemami skóry twarzy

Zobacz także

Czy można przedawkować cynk?

Przedawkowanie cynku zdarza się bardzo rzadko. Zbyt wysokie stężenie tego pierwiastka może prowadzić do anemii, osłabienia odporności organizmu, podwyższenia cholesterolu.

W jakich produktach jest najwięcej cynku?

Głównym źródłem cynku są produkty pochodzenia zwierzęcego: mięso, jaja, wątroba, ryby, ale sporo jest ich również w produktach pochodzenia roślinnego: nasionach dyni, słonecznika, ziarnach sezamu, otrębach pszennych, kiełkach pszenicy, a także cebuli i czosnku. Cynk znajdziesz również w arbuzie, gorzkiej czekoladzie czy orzeszkach ziemnych.

Ważne! W żywności bogatej w błonnik obecny jest kwas fitynowy, który utrudnia wchłanianie cynku. Przyswajanie tego pierwiastka utrudnia też żelazo. W takich sytuacjach warto produkty bogate z cynk spożywać godzinę przed lub po spożyciu jedzenia bogatego w błonnik i/lub żelazo.

Reklama

Polcamy: Sprawdź, czy prawidłowo przybierasz na wadze w ciąży
Wróć do talerza

Reklama
Reklama
Reklama