Czy w ciąży można jeść pesto i czy pesto pietruszkowe może być smaczne? Mamma mia, zielona pietruszka, oczywiście! Mało tego, może być jeszcze smaczniejsze, jeśli odkryjesz swój ulubiony przepis na tę zdrową potrawę. Polecamy pesto pietruszkowe zwłaszcza kobietom w ciąży, w profilaktyce anemii i walce z niedoborem żelaza.

Reklama

Spis treści:

  • Zielona pietruszka w ciąży: wpływ na zdrowie (witaminy, właściwości)
  • Pesto pietruszkowe na anemię w ciąży
  • Pesto pietruszkowe z bazylią w ciąży
  • Pesto pietruszkowe z kurczakiem dla kobiet w ciąży

Zielona pietruszka w ciąży: wpływ na zdrowie (witaminy, właściwości)

Natka pietruszki zawiera duże ilości żelaza i witaminy C, która wspomaga jego wchłanianie. Dlatego jest tak ważna w walce z anemią, która często może dotyczyć kobiet w ciąży.

Zielona pietruszka jest również cennym źródłem:

  • witaminy A (dla dobrego wzroku i zdrowej, pięknej skóry)
  • witaminy B9, czyli kwasu foliowego
  • witaminy K (niezbędnej dla właściwej krzepliwości krwi i odporności organizmu)
  • miedzi (pomaga przyswajać żelazo, więc przeciwdziała anemii; niedobór powoduje osteoporozę i problemy z koncentracją)
  • tryptofanu (pomaga regulować nastrój, wpływa na zdrowy sen).

A przecież do pietruszkowego pesto dodamy nie tylko natkę, ale i wiele innych zdrowych produktów.

Zobacz także

Do wyczarowania pesto będziesz potrzebować oliwy i orzechów nerkowca, które śmiało można zastąpić pestkami słonecznika. Orzechy, pestki jak i oliwa to źródło cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych (chronią przed chorobami serca, miażdżycą, dbają o odporność całego organizmu) i witaminy E, zwanej witaminą młodości.

Pesto pietruszkowe na anemię w ciąży

Poniższy przepis to pomysł Moniki Mrozowskiej. To pesto pietruszkowe to znakomita potrawa na anemię w ciąży.

Potrzebujesz:

  • 1 duży pęczek zielonej pietruszki
  • ok. 70 gramów sera typu parmezan
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 płaskie łyżki stołowe migdałów (obranych)
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  1. Pietruszkę drobno pokrój, ser zetrzyj, czosnek przeciśnij przez wyciskarkę lub poszatkuj nożem.
  2. Natkę, ser i czosnek oraz pestki słonecznika i migdały umieść zblenduj.
  3. Do masy dodaj sok z cytryny i oliwę.

Pesto pietruszkowe z bazylią w ciąży

A co powiesz na pietruszkowe pesto z nutą bazylii? Swym aromatem nawiązywać będzie do klasycznego pesto, a jednocześnie wzbogacone będzie o zapach i smak natki.

Potrzebujesz:

  • duży pęczek zielonej pietruszki
  • listki świeżej bazylii (objętościowo tyle samo, co natki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca lub pestek słonecznika
  • 3 łyżki oliwy
  • sól do smaku
  1. Poszatkuj zieloną pietruszkę i bazylię.
  2. Zblenduj z resztą składników.
  3. Dopraw do smaku solą.

Pesto pietruszkowe z kurczakiem dla kobiet w ciąży

By danie było bardziej sycące (dzięki wyższej zawartości białka), pesto pietruszkowe można jeść z obsmażonymi kawałkami piersi kurczaka. Wystarczy usmażyć posoloną i pokrojoną pierś na patelni i dodać do makaronu z pesto pietruszkowym lub pietruszkowo-bazyliowym. Jeśli chcesz, przed usmażeniem możesz zamarynować kurczaka w oleju i ulubionych ziołach.

Taki obiad to doskonała propozycja dla kobiet w ciąży, które dbają o odpowiedni poziom żelaza w diecie lub walczą z anemią.

Zobacz także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama