Przepis na krem z dyni
Aromatyczna i rozgrzewająca zupa krem z dyni z dodatkiem grochu to idealny pomysł na pełnowartościowy obiad. Jak szybko zrobić taką zupę, pokazuje Monika Mrozowska, aktorka i pasjonatka zdrowego gotowania. To sycąca i bogata w magnez propozycja na obiad dla kobiet w ciąży.
W sezonie jesiennym warto wykorzystać cenne składniki roślin i ugotować zupę z dyni z dodatkiem grochu. Ugotowanie jej zajmie około godziny, na koniec trzeba tylko zmiksować wszystkie składniki. To świetne sycące danie na chłodne jesienne popołudnia dla kobiety w ciąży i starszego malucha.
Jak zrobić krem z dyni?
Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 średniej marchewki
- 1/2 średniej pietruszki
- mały por
- łyżka masła
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki żółtego grochu
- 200 g dyni hokkaido
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 2-3 łyżki pestek z dyni
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Na rozgrzaną oliwę wrzuć wyciśnięte ząbki czosnku, startą marchewkę, startą pietruszkę i drobno pokrojonego pora.
- Całość odrobinę posól i duś na małym ogniu ok. 10 minut.
- Ugotuj żółty groch, a następnie dodaj do podduszonych warzyw.
- Dorzuć pokrojoną w kostkę dynię, dodaj ok. 1 szklankę wody, słodką paprykę i gotuj całość 15–20 minut.
- Następnie zmiksuj i posól do smaku.
- Podaj pestkami dyni z uprażonymi na suchej patelni.
Jak urozmaicić zupę z dyni?
Do zupy z dyni pasują ostre rozgrzewające przyprawy, np. imbir, kardamon. Możesz też dodać do niej kleks jogurtu naturalnego na sam koniec, już na talerzu.
Kto może jeść zupę z dyni?
Wszyscy, bo jest bardzo zdrowa. Bez przypraw i grochu zupę z dyni mogą jeść nawet niemowlęta. Oczywiście jeśli już dodasz do niej grochu, to podaj zupę dopiero dziecku powyżej roku – groch u niemowlaka może powodować wzdęcia ze względu na niedojrzały układ trawienny dziecka. Dla dziecka w pierwszym roku życia najlepiej zrobić specjalną zupkę z dyni dla niemowlaka. Zupa z dyni idealnie nadaje się również dla mamy karmiącej piersią.
Polecamy: Monika Mrozowska urodziła synka