Reklama

W sezonie jesiennym warto wykorzystać cenne składniki roślin i ugotować zupę z dyni z dodatkiem grochu. Ugotowanie jej zajmie około godziny, na koniec trzeba tylko zmiksować wszystkie składniki. To świetne sycące danie na chłodne jesienne popołudnia dla kobiety w ciąży i starszego malucha.

Reklama

Jak zrobić krem z dyni?

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 średniej marchewki
  • 1/2 średniej pietruszki
  • mały por
  • łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki żółtego grochu
  • 200 g dyni hokkaido
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 2-3 łyżki pestek z dyni
  • sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzaną oliwę wrzuć wyciśnięte ząbki czosnku, startą marchewkę, startą pietruszkę i drobno pokrojonego pora.
  2. Całość odrobinę posól i duś na małym ogniu ok. 10 minut.
  3. Ugotuj żółty groch, a następnie dodaj do podduszonych warzyw.
  4. Dorzuć pokrojoną w kostkę dynię, dodaj ok. 1 szklankę wody, słodką paprykę i gotuj całość 15–20 minut.
  5. Następnie zmiksuj i posól do smaku.
  6. Podaj pestkami dyni z uprażonymi na suchej patelni.
Zupa krem z dyni i grochu
E. Wojnowska/mtj.pl

Jak urozmaicić zupę z dyni?

Do zupy z dyni pasują ostre rozgrzewające przyprawy, np. imbir, kardamon. Możesz też dodać do niej kleks jogurtu naturalnego na sam koniec, już na talerzu.

Kto może jeść zupę z dyni?

Wszyscy, bo jest bardzo zdrowa. Bez przypraw i grochu zupę z dyni mogą jeść nawet niemowlęta. Oczywiście jeśli już dodasz do niej grochu, to podaj zupę dopiero dziecku powyżej roku – groch u niemowlaka może powodować wzdęcia ze względu na niedojrzały układ trawienny dziecka. Dla dziecka w pierwszym roku życia najlepiej zrobić specjalną zupkę z dyni dla niemowlaka. Zupa z dyni idealnie nadaje się również dla mamy karmiącej piersią.

Polecamy: Monika Mrozowska urodziła synka

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama