Reklama

Monika Mrozowska dbając o zdrowie kobiet w ciąży podpowiada, jak przygotować aromatyczne ziemniaki z rozmarynem polane jogurtem i posypane pomidorami i dużą ilością natki pietruszki, która wzbogaci nasze danie w cenny dla kobiet w ciąży kwas foliowy i witaminę C.

Reklama

Dlaczego kobiety w ciąży powinny spożywać produkty bogate w magnez?

Magnez jest niezbędny do prawidłowego przebiegu ciąży i rozwoju płodu, zwłaszcza w trzecim trymestrze, kiedy zwiększa się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Magnez w ciąży jest niezwykle ważnym pierwiastkiem, ponieważ pomaga budować i naprawiać tkanki, kości, rozluźnia mięśnie, zapobiega skurczom i bierze udział w prawidłowym tworzeniu się kory mózgowej i tkanek płodu.
Niedobór magnezu w ciąży może spowodować przedwczesny poród i urodzenie się dziecka o niskiej masie.

Jakie są źródła magnezu?

Chcąc wzbogacić dietę kobiety w ciąży w magnez warto jeść produkty z pełnego ziarna, nasiona (pestki dyni, słonecznika, migdały) i rośliny strączkowe. Magnez znajduje się również w zielonych warzywach liściastych, niektórych rybach (łosoś, halibut), gorzkiej czekoladzie i kakao.

Jakie są objawy niedoborów magnezu?

Łatwo rozpoznać, że w organizmie brakuje magnezu. Najczęstszymi objawami są: zmęczenie, skurcze mięśni, bezsenność, problemy z koncentracją, mdłości, bóle głowy. Jeśli zauważyłaś któryś z tych objawów, to szybko sięgnij po produkt bogaty w magnez.

Zobacz, jak przygotować pieczone ziemniaki z rozmarynem:

Polecamy: Monika Mrozowska urodziła synka

Kliknij w obrazek, by wydrukować przepis.

Reklama

Zobacz także: Monika Mrozowska o diecie dla kobiet w ciąży

Reklama
Reklama
Reklama