Nie wiesz, co przygotować na obiad w upalne dni? Monika Mrozowska poleca pyszny chłodnik na bazie buraków i kiełków soczewicy i rzodkiewki, który będzie idealnym źródłem żelaza dla przyszłych mam.

Reklama

Jakie właściwości mają kiełki soczewicy?

Kiełki soczewicy szczególnie są polecane kobietom w ciąży, ponieważ dostarczają organizmowi olbrzymią ilość cennych witamin i składników mineralnych. Są źródłem kwasu foliowego, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju mózgu i układu nerwowego dziecka oraz żelaza, które jest szczególnie ważne dla mamy oczekującej dziecka. W kiełkach soczewicy znajduje się aż siedmiokrotnie więcej żelaza niż w szpinaku.

Jakie wartości mają buraki?

Najwięcej wartości mają buraki surowe, ale nie każdy jest zwolennikiem ich jedzenia. Dlatego warto wybierać sok z buraków, który jest bogaty w kwas foliowy i inne pierwiastki: żelazo, wapń, magnez, czy potas. I chociaż buraki, czy sok z buraków nie są aż tak bardzo bogatym źródłem żelaza, to są genialnym produktem krwiotwórczym, dzięki czemu zapobiegają anemii.

Reklama

Zobacz, jak przygotować pyszny chłodnik:

Kliknij w obrazek, by wydrukować przepis.

Reklama
Reklama
Reklama