Dieta kopenhaska po ciąży. Czy pomoże zrzucić zbędne kilogramy?
Dieta kopenhaska, zwana inaczej dietą 13-dniową, wzbudza wiele kontrowersji. Jest bardzo rygorystyczna, a jej jadłospis jest ubogi w pełnowartościowe produkty. Co prawda można na niej schudnąć od 7 do nawet 20 kilogramów w ciągu dwóch tygodni, jednak wymaga to wielu wyrzeczeń. Nie jest zalecana od razu po porodzie.
Dieta kopenhaska wzbudza wiele kontrowersji wśród dietetyków. Spożywanie zaledwie kilku produktów, tj. jajek, szpinaku czy kawy, osłabia organizm i pozbawia go energii, ponieważ nie dostarczają one podstawowych witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania każdego człowieka. Twórcy diety kopenhaskiej zapewniają, że stosując się do wytycznych, można schudnąć od 7 do 20 kilogramów w ciągu dwóch tygodni. Perspektywa szybkiej utraty wagi może być kusząca, szczególnie po ciąży, zanim jednak przystąpisz do diety kopenhaskiej, zapoznaj się ze zdaniem dietetyków.
Jak powinna wyglądać zbilansowana dieta?
W zdrowej diecie nie powinno zabraknąć niezbędnych witamin, minerałów oraz pierwiastków. Wszelkie składniki odżywcze są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. W zbilansowanej diecie muszą znaleźć się warzywa, owoce, produkty bogate w żelazo i potas, mięso, ryby oraz nasiona. Dieta trzynastodniowa jest zbyt uboga w powyższe składniki, dlatego nie może być stosowana długoterminowo, a już na pewno nie powinnaś jej stosować podczas karmienia piersią.
Co można jeść na diecie kopenhaskiej?
Dieta kopenhaska jest dietą niskowęglowodanową i niskokaloryczną. Jadłospis opiera się głównie na czterech produktach takich jak: jajka, szpinak, mięso oraz kawa. Ograniczone menu ma wpłynąć na osiągnięcie szybkich efektów. Ze względu na tak ubogą w minerały i witaminy dietę odradzana jest osobom, które ciepią na choroby przewlekłe.
Jakie są efekty diety kopenhaskiej?
Dzięki tej kuracji odchudzającej w ciągu dwóch tygodni można doprowadzić do utraty nawet 7-20 kg. Twórcy diety trzynastodniowej uprzedzają, że jeżeli złamie się choćby jedną zasadę w diecie, należy zaprzestać jej stosowania i przystąpić do niej najwcześniej za 3 miesiące. Jeżeli dietę stosowano konsekwentnie i zakończyło się ją zgodnie z zaleceniami, kolejny raz można przystąpić do niej dopiero po upływie dwóch lat. Inaczej ponowne ograniczenie do spożywania 400-800 kcal dziennie może negatywnie wpłynąć na zdrowie. Dietetycy odradzają stosowanie diety kopenhaskiej, ponieważ nie dostarcza organizmowi wystarczających minerałów i witamin.
Przeciwskazania dotyczące stosowania diety kopenhaskiej
Lekarze są zdania, że restrykcyjna dieta kopenhaska może być stosowana tylko i wyłącznie przez osoby zdrowe o wyraźnej nadwadze. Szczególnie odradzana jest osobom, które:
- spodziewają się dziecka
- chorują na cukrzycę,
- mają problemy z układem krążenia,
- chorują na miażdżycę,
- chorują na nerki.
Przykładowy jadłospis na diecie kopenhaskiej
- Śniadanie: kubek kawy z kostką cukru
- Obiad: 2 jajka na twardo, szklanka gotowanego szpinaku, pomidor
- Kolacja: befsztyk wołowy, 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny
Dieta Kopenhaska po ciąży
Dieta po porodzie na pewno pomoże ci schudnąć, pamiętaj jednak, aby wybrać jadłospis, który nie wyjałowi twojego organizmu. Mleko matki powinno być pełnowartościowe, a dieta kopenhaska pozbawia organizm niezbędnych pierwiastków i witamin. Jeśli chcesz zgubić zbędne kilogramy, karmiąc jednocześnie piersią, zdecyduj się na bezpieczną dla siebie i dziecka dietę.
Zobacz także: