W Polsce nie ma zaleceń, żeby każda kobieta ciężarna obowiązkowo sprawdziła stężenie witaminy D we krwi. Wiadomo jednak, że większość populacji ma jej niedobory, a zbyt niski poziom wit. D w ciąży grozi szeregiem komplikacji zdrowotnych u matki i dziecka.

Reklama

Dlaczego w ciąży należy zażywać witaminę D?

Dr Justyna Czech-Kowalska, neonatolog z Instytutu Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka: – Wiele badań wskazuje na to, że niedobory witaminy D w ciąży mają negatywny wpływ na zdrowie kobiet, np. sprzyjają porodowi przedwczesnemu, cukrzycy ciążowej, zakażeniom bakteryjnym pochwy, ale również pokazują, że wpływają niekorzystnie na zdrowie potomstwa, np. zwiększając ryzyko chorób alergicznych czy cukrzycy w przyszłości. Dlatego bardzo ważne jest, żeby kobieta w ciąży miała zapewnione odpowiednie zasoby witaminy D.

Dawkowanie witaminy D w ciąży

Rekomendowana dawka dla kobiety w ciąży oraz karmiącej to 1500-2000 j.m. Stężenie witaminy D optymalne dla kobiety i jej potomstwa to ok. 40 ng/ml. Aby je uzyskać, rekomendowana dla dorosłych dawka jest wystarczająca, chyba że kobieta ma niedobory, wtedy trzeba zastosować dawki lecznicze. Warto więc pamiętać o wit. D, przyjmując witaminy w ciąży.

Czy zażywanie witaminy D w czasie laktacji jest bezpieczne dla dziecka?

Jeżeli matka przyjmuje witaminę D w dawce do 2000 jednostek to nie wpływa to w istotny sposób na stężenie tej witaminy w pokarmie, w związku z tym nie wpływa też na zasoby witaminy D u dziecka karmionego piersią. - Żeby ilość witaminy D w pokarmie zwiększyła się w sposób, który miałby przełożenie na stężenie witaminy D u dziecka, matka musiałaby przyjmować 6 tysięcy jednostek, a to są dawki, które nie są polecane w profilaktyce – uspokaja neonatolog.

Zobacz też:

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama