
Kłopoty żołądkowe zdarzają prawie każdemu dziecku. Nie lekceważ ich! Przeczytaj jak pomóc choremu dziecku.
1. Jak objawia się zatrucie pokarmowe?
Dziecko boli brzuszek, robi luźne kupki, może mieć gorączkę i biegunkę. Jest ona szczególnie niebezpieczna, jeśli dołączają się do niej nudności i wymioty.
2. Czym są spowodowane zatrucia pokarmowe?
Zatrucia pokarmowe mogą być wywołane przez wirusy, bakterie i pasożyty u dzieci lub produkowane przez nie toksyny. Zakażenia wirusowe najczęściej zdarzają się wiosną lub jesienią, zwykle towarzyszy im infekcja górnych dróg oddechowych: katar, ból gardła, podwyższenie temperatury ciała. Latem natomiast zazwyczaj występują zakażenia bakteryjne.
3. Dlaczego bakterie atakują przede wszystkim latem?
Wysoka temperatura i wilgoć sprzyjają namnażaniu się bakterii. Ma to miejsce najczęściej w źle przechowywanej żywności, wystawionej na działanie promieni słonecznych i ciepła.
4. Które bakterie są latem najbardziej niebezpieczne?
Przede wszystkim bakterie z grupy E. coli. U osób wyjeżdżających na wakacje w rejony Morza Śródziemnego powodują one tzw. biegunkę podróżnych. Choruje na nią aż jedna trzecia turystów spędzających wakacje w tamtych okolicach. Zwykle jest to spowodowane zmianą warunków higienicznych. Zakażenia bakteriami z grupy E. coli mogą zdarzać się także na wakacjach w Polsce, ale nie tak często i nie mają tak gwałtownego przebiegu. Przyczyną zatruć pokarmowych bywają też często gronkowce. Poza tym bardzo niebezpieczne są zakażenia salmonellą, shigellą, a także toksynami bakterii z grupy Clostridium.
5. Dlaczego tak często dochodzi do zatruć pokarmowych?
Jest to spowodowane zmianą wody i pogorszeniem warunków higienicznych (np. w podróży, na kempingu), niewłaściwym przechowywaniem żywności (poza lodówką). Niebezpieczne może być zjedzenie nieumytych owoców prosto ze straganu, picie nieprzegotowanej wody. Najpopularniejsze latem zakażenia gronkowcem bywają spowodowane spożyciem serka, jogurtu czy mlecznego deseru, zbyt długo wystawionych na działanie wysokiej temperatury, albo lodów raz rozmrożonych i powtórnie zamrożonych. Jedząc ciastka z kremem lub lody, można się też zarazić salmonellą lub shigellą – bakteriami powodującymi salmonellozę i czerwonkę, które to choroby często muszą być leczone w szpitalu.
6. Czy dziecko może jeść grzyby, które znaleźliśmy w lesie?
Nie! Nawet najlepszym grzybiarzom zdarza się pomylić grzyb jadalny z trującym. Istnieje zbyt duże ryzyko zatrucia pokarmowego, bardzo niebezpiecznego dla malucha, nawet śmiertelnego. Poza tym, grzyby nie mają wartości odżywczych, tylko smakowe, więc nie jedząc ich, maluch niewiele traci.
Zobacz też: Grzyby nie są dla dzieci!