Reklama

Wszyscy wiemy, że warzywa i owoce są najlepszym źródłem witamin i minerałów, niezbędnych dla rozwijającego się organizmu. Ale nie każdy zdaje sobie sprawę, że w zależności od swojej barwy dostarczają różnych cennych składników. Przeczytaj, jakich kolorów nie powinno codziennie zabraknąć na talerzu twojej pociechy.

Reklama

Żółty
Zapewni dziecku zdrową skórę. Żółte (a także pomarańczowe) warzywa i owoce – np. banan, papryka – zawierają dużo beta-karotenu, który wzmacnia skórę, poprawia jej wygląd i chroni przed promieniowaniem słonecznym.

Czerwony
Wzmocni organizm dziecka. W czerwonych owocach i warzywach (pomidorach, arbuzach, czerwonych grejpfrutach) jest dużo witaminy C, a także likopen, barwnik chroniący przed chorobami i nowotworami.

Zielony
Wyostrzy wzrok. Zielone warzywa i owoce obfitują w luteinę, która bardzo korzystnie wpływa na oczy.

Fioletowy
Poprawia funkcjonowanie pamięci. Ciemne winogrona i jagody dostarczają antocyjanów, stymulujących pracę mózgu.

Biały
Zabezpieczy przed chorobami. Cebula, czosnek czy kapusta zawierają związki siarki wzmacniające układ odpornościowy.

Nasza rada: Każdy posiłek dziecka wzbogacaj porcją warzyw lub owoców (porcja to średni owoc lub warzywo, ew. 200 ml soku).

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama