Masło orzechowe – czy jest zdrowe dla dzieci, kalorie, jak jeść
Masło orzechowe, choć dość kaloryczne, jest też bardzo zdrowe. A co najlepsze, mogą je jeść nawet całkiem małe dzieci. Wcale nie trzeba się bać alergii.
Masło orzechowe jest bardzo popularne zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych, na stałe gości niemal w każdym amerykańskim domu. Zresztą właśnie w Ameryce zostało wymyślone w XIX wieku. Początkowo było wykorzystywane jako lekarstwo, dziś jest nawet składnikiem diet... odchudzających.
Masło orzechowe – ile ma kalorii
Masło z orzeszków ziemnych jest bardzo kaloryczne – 100 g to aż 588 kcal. W jednej łyżeczce, która waży ok. 10 g, jest mniej więcej 60 kcal. Żeby je spalić potrzeba ok. 10 minut marszobiegu lub 25 minut prasowania. Z drugiej strony naprawdę nie sposób zjeść go dużo – nie da się na raz pochłonąć choćby połowy słoika. Sporą kaloryczność masła orzechowego równoważy też to, że mimo dużej zawartości tłuszczu jest bogate w mnóstwo cennych dla zdrowia składników.
Czy masło orzechowe jest zdrowe?
Masło orzechowe jest zdrowe i to bardzo! Przede wszystkim jest źródłem dobrych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom cholesterolu we krwi, przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka chorób serca i zawałów. Takie tłuszcze są też niezbędne w diecie małych dzieci. Masło orzechowe zawiera również witaminy, m.in. z grupy B, w tym kwas foliowy (ważne dla kobiet w ciąży!) i niacynę (odpowiada za pracę mózgu, przemiana materii), witaminę A (wpływa na prawidłowy rozwój wzroku i kości), E (odpowiada za prawidłowe pracę układu krążenia i metabolizm). Jest też źródłem białka roślinnego i błonnika pokarmowego.
Jak jeść masło orzechowe?
W Stanach masło orzechowe jest zwykle wykorzystywane do przygotowywania śniadań i deserów – smaruje się nim tosty czy kanapki (ulubione danie Elvisa Presleya, czyli kanapka z masłem orzechowym, bekonem i bananem – zresztą nazwana Kanapką Elvis).
Masło orzechowe świetnie pasuje do:
- kanapek, tostów
- naleśników, gofrów
- do mięsa, np. kurczaka, jako składnik sosu
- ciast i ciasteczek jako ich składnik
- kasz (jako dodatek)
- zup (jako dodatek)
- koktajli
Masło orzechowe dla dzieci
Dzieci mogą jeść masło orzechowe już na etapie rozszerzania diety. Najlepiej by było to masło zupełnie gładkie (smooth), bez drobinek orzechów (ze względu na ryzyko zakrztuszenia się). Są nawet badania dowodzące, że wczesne podawanie niemowlętom masła orzechowego może nawet zapobiec wystąpieniu alergii na orzeszki ziemne - naukowcy wciąż jednak prowadzą badania.
Dla dzieci najlepiej (i najtaniej!) jest samodzielnie zrobić masło orzechowe w domu (to niezwykle proste!) albo w sklepie wybierać gotowe masło z jak najkrótszym składem, czyli mające na liście składników jedynie orzeszki ziemne, bez soli. To ważne, bo masła gorszej jakości mają w swoim składzie nie tylko sól czy cukier, ale także utwardzane tłuszcze, a niektóre jedynie 80% orzechów.
Rozwarstwienie się masła orzechowego nie świadczy o jego złej jakości – wprost przeciwnie, jest dowodem na jego naturalność. Domowe masło orzechowe też często się rozwarstwia.
Zobacz też:
- Przepisy bez jajek, mleka i glutenu dla alergika – do druku
- Czym zastąpić biały cukier w diecie dziecka?
- Masło, margaryna czy oliwa? 7 faktów o tłuszczach dla dziecka