Reklama

Czarne, czerwone i białe porzeczki to jedne z najwartościowszych polskich owoców. Sezon na nie trwa krótko, ale z łatwością można je mrozić. Porzeczki mają wiele składników cennych dla zdrowia, w tym mnóstwo witaminy C. Te bliskie krewniaczki agrestu łatwiej kupisz w małych warzywniakach niż w dużych supermarketach. Warto też poszukać ich na targu.

Reklama

Spis treści:

Porzeczki: właściwości na zdrowie

Największe bogactwo porzeczek to witamina C. Już 100 g zapewnia dorosłej osobie 260 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Porzeczki zawierają też cenne składniki mineralne, m.in. żelazo, fosfor, wapń, magnez, bor i jod. A dzięki witaminie PP (rutynie) witamina C z porzeczek jest świetnie przyswajana. Porzeczki pomagają przy biegunkach, przeziębieniu i oczywiście znakomicie poprawiają odporność.

Czy niemowlęta mogą jeść porzeczki?

To świetne owoce nie tylko dla dorosłych – porzeczki są jednymi z najlepszych owoców dla dzieci. Porzeczki mogą jeść już niemowlęta od 6. miesiąca, ale uwaga: w postaci przetworzonej — w postaci soku porzeczkowego lub musu. Dla starszych dzieci dobre będą świeże porzeczki, najlepsze te białe, ponieważ nie są zbyt kwaśne.

Czy kobiety karmiące piersią mogą jeść porzeczki?

Porzeczki mogą także z powodzeniem jeść kobiety w ciąży, podobnie jak mamy karmiące piersią. Porzeczki dla kobiet karmiących naturalnie, są nieocenionym źródłem witamin. Przede wszystkim wzmacniają odporność organizmu na infekcje i stany zapalne.

Jakie są rodzaje porzeczek?

Te pyszne i zdrowe owoce występują w trzech odmianach:

  • Czarna porzeczka - rekordzistka jeśli chodzi o zawartość witaminy C, w 100 g znajduje się aż 182 mg. To znacznie więcej niż w cytrusach! Są wyjątkowo bogate także witaminę PP (ważna dla skóry) oraz witamin z grupy B (poprawiają pracę układu nerwowego). Znajduje się w nich także dużo składników mineralnych, takich jak żelazo, cynk, jod. Cennym składnikiem są pektyny, które zmniejszają poziom cholesterolu, zapobiegają miażdżycy. Przetwory z czarnych porzeczek są po prostu pyszne!
  • Czerwone porzeczki – są bogate w witaminę C, mają ok. 45 mg witaminy C w 100 g. Ze względu na dużą ilość pektyn, nadają się na przetwory. Porzeczki czerwone są też bogate w prowitaminę A, składniki mineralne. Są polecane przy przeziębieniach i grypie, wzmacniają odporność. Poprawiają apetyt, mają właściwości moczopędne, przeczyszczające. Czerwone porzeczki można polecić przy braku apetytu, niedokrwistości (anemii), niestrawności, kolkach, migrenach, miażdżycy. Są kwaskowate, dlatego mogą je jeść bez obaw osoby z cukrzycą. Sok z czerwonych porzeczek znakomicie gasi pragnienie.
  • Białe porzeczki - zawierają podobną jak czerwone porzeczki ilość witamin, w tym witaminy C, i innych składników. Od czerwonych różnią się głównie zawartością barwnika — antocyjanów (działających przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i antynowotworowo|) — ale nie ilością witamin i składników mineralnych.

Kiedy jest sezon na porzeczki?

Porzeczki to typowe owoce sezonowe, dojrzewają w lipcu, sierpniu, czasem można je jeszcze kupić na początku września. Sezon na porzeczki jest krótki, rzadko w supermarketach można także kupić je w ciągu roku. Jesienią i zimą warto korzystać z porzeczek mrożonych, a także z przetworów. Kupując przetwory z porzeczek — dżemy, soki, konfitury — warto zwrócić uwagę na zawartość owoców (powinno ich być maksymalnie dużo) oraz zawartość cukru (którego powinno być jak najmniej).

Zobacz też przepisy na przetwory z porzeczek:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama