Czarne, czerwone i białe porzeczki to jedne z najwartościowszych polskich owoców. Sezon na nie trwa krótko, ale z łatwością można je mrozić. Porzeczki mają wiele składników cennych dla zdrowia, w tym mnóstwo witaminy C. Te bliskie krewniaczki agrestu łatwiej kupisz w małych warzywniakach niż w dużych supermarketach. Warto też poszukać ich na targu.

Reklama

Spis treści:

Porzeczki: właściwości na zdrowie

Największe bogactwo porzeczek to witamina C. Już 100 g zapewnia dorosłej osobie 260 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Porzeczki zawierają też cenne składniki mineralne, m.in. żelazo, fosfor, wapń, magnez, bor i jod. A dzięki witaminie PP (rutynie) witamina C z porzeczek jest świetnie przyswajana. Porzeczki pomagają przy biegunkach, przeziębieniu i oczywiście znakomicie poprawiają odporność.

Czy niemowlęta mogą jeść porzeczki?

To świetne owoce nie tylko dla dorosłych – porzeczki są jednymi z najlepszych owoców dla dzieci. Porzeczki mogą jeść już niemowlęta od 6. miesiąca, ale uwaga: w postaci przetworzonej — w postaci soku porzeczkowego lub musu. Dla starszych dzieci dobre będą świeże porzeczki, najlepsze te białe, ponieważ nie są zbyt kwaśne.

Zobacz także

Czy kobiety karmiące piersią mogą jeść porzeczki?

Porzeczki mogą także z powodzeniem jeść kobiety w ciąży, podobnie jak mamy karmiące piersią. Porzeczki dla kobiet karmiących naturalnie, są nieocenionym źródłem witamin. Przede wszystkim wzmacniają odporność organizmu na infekcje i stany zapalne.

Jakie są rodzaje porzeczek?

Te pyszne i zdrowe owoce występują w trzech odmianach:

  • Czarna porzeczka - rekordzistka jeśli chodzi o zawartość witaminy C, w 100 g znajduje się aż 182 mg. To znacznie więcej niż w cytrusach! Są wyjątkowo bogate także witaminę PP (ważna dla skóry) oraz witamin z grupy B (poprawiają pracę układu nerwowego). Znajduje się w nich także dużo składników mineralnych, takich jak żelazo, cynk, jod. Cennym składnikiem są pektyny, które zmniejszają poziom cholesterolu, zapobiegają miażdżycy. Przetwory z czarnych porzeczek są po prostu pyszne!
  • Czerwone porzeczki – są bogate w witaminę C, mają ok. 45 mg witaminy C w 100 g. Ze względu na dużą ilość pektyn, nadają się na przetwory. Porzeczki czerwone są też bogate w prowitaminę A, składniki mineralne. Są polecane przy przeziębieniach i grypie, wzmacniają odporność. Poprawiają apetyt, mają właściwości moczopędne, przeczyszczające. Czerwone porzeczki można polecić przy braku apetytu, niedokrwistości (anemii), niestrawności, kolkach, migrenach, miażdżycy. Są kwaskowate, dlatego mogą je jeść bez obaw osoby z cukrzycą. Sok z czerwonych porzeczek znakomicie gasi pragnienie.
  • Białe porzeczki - zawierają podobną jak czerwone porzeczki ilość witamin, w tym witaminy C, i innych składników. Od czerwonych różnią się głównie zawartością barwnika — antocyjanów (działających przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i antynowotworowo|) — ale nie ilością witamin i składników mineralnych.

Kiedy jest sezon na porzeczki?

Porzeczki to typowe owoce sezonowe, dojrzewają w lipcu, sierpniu, czasem można je jeszcze kupić na początku września. Sezon na porzeczki jest krótki, rzadko w supermarketach można także kupić je w ciągu roku. Jesienią i zimą warto korzystać z porzeczek mrożonych, a także z przetworów. Kupując przetwory z porzeczek — dżemy, soki, konfitury — warto zwrócić uwagę na zawartość owoców (powinno ich być maksymalnie dużo) oraz zawartość cukru (którego powinno być jak najmniej).

Zobacz też przepisy na przetwory z porzeczek:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama