Śniadanie dla dziecka: pyszne, zdrowe i proste pomysły (także na ciepło)
Śniadanie dla dziecka powinno być nie tylko pyszne, ale także zdrowe i urozmaicone. Dobrze, jeśli jest podawane na ciepło i pokrywa zapotrzebowanie na większość ważnych składników odżywczych. Jak je komponować? Pomogą ci nasze pomysły na zdrowe i szybkie śniadanie dla dziecka z mlekiem, owocami i jajkiem.
- Joanna Biegaj
Śniadanie dla dziecka to nie tylko kaszki (bo te, jedzone codziennie, mogą się po prostu znudzić). Pierwsze śniadanie jest zdecydowanie najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, ponieważ ustawia tempo przemiany materii na cały dzień. Z tego względu powinno być odżywcze, dostarczać organizmowi energii i dobrych składników, ale również atrakcyjne, by dziecko chciało je zjeść.
Od dobrego śniadania w dużym stopniu zależy, czy dziecku wystarczy energii do zabawy, czy raczej szybko zacznie marudzić. Oto nasze zdrowe i pyszne pomysły na śniadanie dla dziecka.
Szybkie i pyszne pomysły na śniadanie dla dziecka
Poniżej przedstawiamy pomysły na pyszne i szybkie śniadanie dla dzieci. Większość składników, która jest potrzebna do ich wykonania, z pewnością znajduje się w każdym domu. Propozycje naszych śniadań dla dzieci są też kolorowe i apetyczne, co na pewno dobrze zadziała na najmłodszych. Jeśli twoje dziecko jest jeszcze zbyt małe na potrawy tego typu – zainspiruj się naszymi przepisami na śniadania dla rocznego dziecka (możesz skorzystać też z propozycji na śniadania dla niemowlaka).
1 z 6
Śniadanie dla dzieci: wiosenna pasta
Składniki:
- 70 g twarogu wiejskiego
- jajko ugotowane na twardo
- 50 g ogórka
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Jajko obierz, pokrój, dodaj do twarogu, zmiksuj.
- Ogórka obierz ze skórki, pokrój w drobną kosteczkę.
- Natkę pietruszki dokładnie posiekaj.
- Połącz wszystkie składniki i starannie wymieszaj.
RADA: Podawaj pastę jako dodatek do kanapek lub samodzielną przekąskę.
Przepis na wiosenną pastę możesz także wydrukować – kliknij w miniaturkę obrazka, żeby zapisać lub wydrukować go w oryginalnym rozmiarze.
2 z 6
Proste śniadanie dla dziecka: serek z biszkoptami
Składniki:
- 70 g twarogu wiejskiego
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
- łyżeczka cukru
- szczypta wanilii
- 2 biszkopty
Sposób przygotowania:
- Twarożek wyłóż do miseczki, dodaj śmietanę i cukier. Dodaj szczyptę wanilii.
- Wszystko zmiksuj. Wymieszaj z drobno pokruszonymi biszkoptami.
RADA: Na słodko możesz przygotować dziecku twarożek z różnego rodzaju owocami. Dzięki temu będzie bogaty w witaminy.
Przepis na serek z biszkoptami możesz także wydrukować – kliknij w miniaturkę obrazka, żeby zapisać lub wydrukować go w oryginalnym rozmiarze.
3 z 6
Szybkie śniadanie dla dziecka: placuszki z kefirem
Składniki:
- 3 jajka
- 1,5 szklanki kefiru
- 2 łyżki oleje
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 jabłka
- szczypta soli
- olej do smażenia
- mus z malin
Sposób przygotowania:
- Kefir wymieszaj z jajkami i olejem.
- W drugim naczyniu połącz suche składniki, czyli mąkę, cukier i sól.
- Wlej jajka z kefirem, wymieszaj na gładkie ciasto.
- Jabłka obierz ze skórki, zetrzyj na tarce.
- Smaż niewielkie placuszki na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor.
- Polej musem malinowym.
RADA: Do placuszków warto użyć pół na pół mąki białej i razowej. Dzięki temu placki będą miały orzechowy smak. I będą bardziej wartościowe dzięki zawartości składników mineralnych i witamin.
Przepis na placuszki z kefirem możesz także wydrukować – kliknij w miniaturkę obrazka, żeby zapisać lub wydrukować go w oryginalnym rozmiarze.
4 z 6
Pyszne śniadanie dla dziecka: przepis na serduszko z borówkami
Składniki:
- 4 łyżki serka homogenizowanego
- 2 jajka
- łyżka cukru pudru
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki mąki
- szczypta cynamonu
- 1/2 szklanki borówek amerykańskich lub innych owoców jagodowych
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
- Mąkę wymieszaj z cynamonem.
- Mleko lekko podgrzej, odstaw z ognia.
- Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę, dodaj serek i ciepłe mleko. Wymieszaj.
- Stopniowo wsypuj mąkę, cały czas mieszając.
- Na natłuszczoną patelnię wylej porcję ciasta. Wierzch posyp borówkami. Smaż ok. 2-3 minuty. Gdy na powierzchni widać bąbelki, przewróć placek na drugą stronę, dosmaż i odłóż na papierowy ręcznik do odsączenia.
RADA: Możesz użyć owoców mrożonych. Nie musisz ich rozmrażać: wystarczy je starannie umyć, a potem usmażyć placuszki.
Przepis na serduszko z borówkami możesz także wydrukować – kliknij w miniaturkę obrazka, żeby zapisać lub wydrukować go w oryginalnym rozmiarze.
5 z 6
Zdrowe śniadania dla dziecka: kolorowy twarożek
Składniki:
- 100 g twarogu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 3-4 rzodkiewki
- koperek
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Twarożek rozgnieć widelcem, wymieszaj z jogurtem. Rzodkiewki starannie umyj, odkrój końce, zetrzyj na tarce.
- Koperek drobno posiekaj. Dodaj do twarożku.
- Dopraw solą, wymieszaj.
RADA: Do twarożku możesz dodawać także inne warzywa. Znakomicie smakuje z drobno pokrojonymi pomidorami i ogórkami (świeżymi lub kwaszonymi).
Przepis na kolorowy twarożek możesz także wydrukować – kliknij w miniaturkę obrazka, żeby zapisać lub wydrukować go w oryginalnym rozmiarze.
6 z 6
Śniadanie dla dziecka: delikatna jajecznica
Składniki:
- jajko
- 50 ml mleka modyfikowanego
- łyżeczka masła
Sposób przygotowania:
- Jajko wbij do miseczki, roztrzep z mlekiem.
- Na patelni rozgrzej masło, przelej masę jajeczną i ciągle mieszając, smaż na małym ogniu.
- Przełóż do miseczki.
- Podawaj po lekkim przestygnięciu.
RADA: Dzięki dodatkowi masła jajecznica będzie bardzo delikatna. Możesz też do smażenia użyć oleju – dzięki temu dziecko dostanie tłuszcz roślinny, również bardzo potrzebny organizmowi.
Przepis na delikatną jajecznicę możesz także wydrukować – kliknij w miniaturkę obrazka, żeby zapisać lub wydrukować go w oryginalnym rozmiarze.
Jakie śniadanie dla dziecka?
Śniadanie powinno zaspokajać około 25 proc. dziennego zapotrzebowania na energię i wszystkie składniki odżywcze. Zadbaj, by w pożywnym śniadaniu dla dziecka znalazły się:
- węglowodany, czyli: płatki owsiane, kasze, pieczywo. To bardzo dobre źródło energii. Najbardziej wartościowe są kasze grubsze (na śniadanie np. jaglana), płatki owsiane, a z pieczywa – graham, razowe. Dużo tu składników mineralnych oraz błonnika, dzięki któremu węglowodany z produktów wchłaniają się wolniej, łagodnie podnoszą poziom glukozy we krwi i dostarczają energii na wiele godzin.
- białko. To budulec wszystkich komórek. Na śniadanie dziecko powinno wypić mleko albo zjeść biały serek, jogurt, kefir, zupę mleczną (to jednocześnie źródła wapnia bardzo potrzebnego dzieciom) czy jajko.
- witaminy i składniki mineralne. Idealnie, jeśli dziecko zje na śniadanie warzywa lub mały owoc, bo to świetne źródło witamin, składników mineralnych i błonnika.
Zobacz też: