Składniki na 8–10 porcji:
- 50 dag wiśni
- 6 połówek brzoskwiń z puszki lub kompotu
- 10 dag cukru
- 0,25 l kremówki
- 2 łyżki żelatyny
- 1 łyżka cukru waniliowego
- laska cynamonu
- skórka z cytryny
- wiśnie koktajlowe

Reklama

Sposób wykonania:
1. Wiśnie umyj, osącz i wydryluj. Włóż do rondelka i lekko rozgnieć łyżką (jeśli używasz wiśni mrożonych wsyp je do rondelka bez rozmrażania). Wsyp cukier, dodaj laskę cynamonu, paseczek skórki z cytryny i zagotuj. Odstaw z ognia. Cynamon usuń, a wiśnie zmiksuj.
2. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki gorącej zalewy z brzoskwiń lub kompotu. Dodaj do zmiksowanych wiśni i starannie wymieszaj. Odstaw do ostudzenia.
3. Schłodzoną kremówkę ubij z cukrem waniliowym. Dodaj do masy wiśniowej i starannie wymieszaj.
4. Foremkę keksową wyłóż folią spożywczą. Połówki brzoskwiń pokrój na cząstki i ułóż rzędem na dnie foremki. Zalej masą wiśniową. Odstaw do lodówki na kilka godzin do zastudzenia. 5Gotową piankę wyłóż na talerz. Zdejmij folię spożywczą. Udekoruj wisienkami koktajlowymi.

Nasza rada:
Pianka doskonale smakuje polana sosem waniliowym.

Reklama

Przygotowanie: 30 min

Reklama
Reklama
Reklama