Dania na Wielkanoc 2023: tradycyjne i efektowne, dozwolone dla dzieci [PRZEPISY]
Dania na Wielkanoc 2023 mogą być zdrowe i smakować całej rodzinie. Małe dzieci mogą jeść nawet tradycyjne dania wielkanocne, warto jednak wiedzieć, jak odpowiednio przygotować potrawy, by nie były za tłuste. Zebraliśmy przepisy na proste i szybkie dania na Wielkanoc, jak babka drożdżowa, sernik i żurek w wersji dla całej rodziny.
- Joanna Biegaj
Dania na Wielkanoc 2023 nie muszą ociekać tłuszczem i mieć miliona kalorii. A i tak będą efektowne i smaczne. I co najważniejsze, mogą zjeść je również dzieci. Choć nie wszystkie!
Przygotowaliśmy przepisy na tradycyjne dania wielkanocne dla całej rodziny. Znajdziesz wśród nich także proste i szybkie w przygotowaniu potrawy. Dołączamy także listę dań, które nie są odpowiednie dla maluchów.
1 z 10
Jakie dania na Wielkanoc 2023?
Dania wielkanocne to przede wszystkim potrawy pojawiające się na świątecznym stole od pokoleń, kojarzone z obfitością i dostatkiem.
Tradycyjne potrawy wielkanocne to:
- jajka faszerowane,
- jajka z majonezem,
- pieczone mięsa,
- pasztety,
- żurek
- ciasta wielkanocne, np. babki, mazurki.
Wymienione przez nas potrawy wielkanocne mogą jeść także dzieci, nawet bardzo małe. Najważniejsze, by dania te przyrządzić tak, by nie były ciężkostrawne. Spokojnie, na pewno będą pyszne.
Tradycyjne dania wielkanocne dla dzieci i rodziny
Małe dzieci, ponadroczne i kilkulatki, mogą próbować niemal wszystkich dań wielkanocnych. Trzeba jednak zachować zdrowy rozsądek. Jeśli dziecko chce zjeść trochę żurku, kawałek baby wielkanocnej czy sernika, po prostu daj mu małą porcję na spróbowanie. Podobnie zrób z domowym pasztetem, mazurkiem, jajkiem faszerowanym czy sałatką jarzynową. Jeśli dziecko nie zechce ich zjeść, absolutnie go nie zmuszaj.
Dania wielkanocne nie są odpowiednie dla młodszych niemowląt. Ale nawet jeśli twoje dziecko zaczęło już próbować innych pokarmów niż mleko, nie eksperymentuj nadmiernie. Podczas Wielkanocy najlepiej karmić je zgodnie z zasadami rozszerzania diety. Niemowlęciu możesz dać na spróbowanie odrobinę ciasta drożdżowego, okruszek sernika czy łyżkę domowego żurku. W diecie takich maluchów i tak jest mnóstwo nowych smaków, a na dania wielkanocne przyjdzie czas za rok.
Dania wielkanocne zakazane dla małych dzieci:
- tłuste kiełbasy (dziecko do 3 lat nie może jeść podrobów i przetworów mięsnych, a więc także wędzonek, konserw, parówek i innych wyrobów garmażeryjnych),
- pieczony boczek,
- ciężkostrawne ciasta tortowe (zwłaszcza te przekładane kremami na bazie masła i cukru).
Jak przygotować dania wielkanocne, by nie były ciężkostrawne?
Przede wszystkim zwróć uwagę, by dania wielkanocne dla dziecka nie były bardzo tłuste. Zamiast kiełbasy możesz podać domowy pieczony schab lub szynkę. Jeśli pasztet, to najlepiej pasztet drobiowy i bez dodatku podrobów (najbezpieczniejszy będzie pieczony w domu). A może zdecydujesz się zrobić samodzielnie domowy majonez (przepis znajdziesz niżej)? Wbrew pozorom to nie jest takie trudne!
Podczas szykowania dań wielkanocnych nie dodawaj zbyt dużo tłuszczu. Dla dzieci zalecane jest pieczenie mięs lub ich duszenie. Smażenie nie jest zalecane. Co ważne, takie lekkostrawne dania wielkanocne wyjdą na zdrowie całej rodzinie.
Dania na Wielkanoc – przepisy:
- jajka faszerowane z koperkiem i szczypiorkiem
- łatwy pasztet drobiowy
- pyszny domowy majonez
- żurek na domowym zakwasie
- tradycyjna sałatka jarzynowa
Możesz przygotować także następujące ciasta wielkanocne:
- sernik wiedeński
- prosta pascha wielkanocna
- wielkanocny mazurek kajmakowy
- mazurek jak pisanka
- mazurek bez pieczenia
- babka piaskowa
2 z 10
Wielkanocne jajka faszerowane z koperkiem i szczypiorkiem: przepis
Składniki:
- 2 jajka
- garść koperku
- kilka gałązek szczypiorku
- 1/2 łyżki majonezu (może być domowy majonez)
- szczypta pieprzu
- odrobina musztardy (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Jajka ugotuj na twardo – gotuj 8 minut od zagotowania wody.
- Ostudź nieco w zimnej wodzie.
- Nie obierając jajek ze skorupek, ostrym nożem poprzekrawaj je na połówki wzdłuż i delikatnie wyjmij ich zawartość łyżeczką do miseczki. Uważaj, by skorupki nie popękały!
- Posiekaj jajka nożem lub rozgnieć widelcem.
- Połącz je z posiekanym koperkiem i szczypiorkiem (możesz też dodać posiekaną rzeżuchę), majonezem i musztardą.
- Delikatnie dopraw pieprzem.
- Napełnij skorupki farszem jajkowo-koperkowym.
- Ułóż na półmisku wyłożonym sałatą i udekoruj jajka koperkiem.
- Podawaj zaraz po przygotowaniu.
3 z 10
Wielkanocny łatwy pasztet drobiowy: przepis
Składniki:
- 6 udek z kurczaka
- cebula
- średnia marchew
- średnia pietruszka
- mały seler
- 2-3 ząbki czosnku
- 1-2 liście laurowe
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- czerstwa bułka
- 2-3 jajka
- pieprz
- sól
- odrobina gałki muszkatołowej
- odrobina tartej bułki
- ok. 1/2 l wody
Wykonanie:
- Mięso obierz ze skóry, włóż do garnka razem z obranymi warzywami: marchewką, pietruszką, selerem, cebulą i czosnkiem.
- Zalej wrzącą wodą i dodaj przyprawy: ziele angielskie. liście laurowe. Gotuj na wolnym ogniu, aż mięso i warzywa będą miękkie.
- Ostudź, wyjmij mięso i oddziel je od kości.
- Wyjmij z garnka ziele angielskie i liście laurowe i wyrzuć je.
- Bułkę namocz w wywarze, w którym gotowało się mięso z warzywami, i odciśnij.
- Mięso, ugotowane warzywa i bułkę zmiel w maszynce do mielenia trzy razy.
- Do masy dodaj jajka, gałkę muszkatołową, pieprz, sól do smaku i wyrób na jednolitą masę.
- Blaszkę lekko natłuść, np. masłem, i wysyp bułką tartą. Wyłóż masę mięsną do foremki.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez około 1 godzinę.
- Gdy pasztet się zarumieni, wyjmij go z piekarnika.
- Pozostaw w blaszce do wystygnięcia, a potem wyjmij na półmisek.
4 z 10
Pyszny domowy majonez: przepis
Składniki:
- jajko
- sól i świeżo zmielony pieprz
- łyżeczka musztardy
- łyżka soku z cytryny (lub octu jabłkowego)
- 350 ml oleju roślinnego, np. rzepakowego
Wykonanie:
- Skorupkę jajka sparz wrzątkiem, żeby usunąć wszelkie zanieczyszczenia i bakterie.
- Jajko wbij do wąskiego naczynia do miksowania lub do miski.
- Dodaj przyprawy: sól, pieprz, musztardę oraz sok z cytryny (lub ocet).
- Zacznij miksować i powoli cienkim strumykiem (lub niedużymi porcjami) wlewaj cały olej.
- Ubijaj majonez, aż stanie się gęsty i puszysty.
Uwaga! Im dłużej ubijasz, tym majonez staje się gęstszy.
5 z 10
Wielkanocny żurek na domowym zakwasie
Składniki na zakwas:
- 350 g mąki żytniej razowej
- 1 litr wody
- 3 ząbki czosnku
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- ½ kromki razowego chleba
Przygotowanie zakwasu:
- Wodę zagotuj i ostudź, aż będzie letnia.
- W kamionkowym garnku wymieszaj mąkę, wodę, czosnek przeciśnięty przez praskę, wrzuć chleb i liść laurowy.
- Zaczyn odstaw na kilka dni w ciepłe miejsce.
- Gdy się ukwasi, przelej go do butelek i trzymaj w lodówce do dwóch tygodni.
Składniki na żurek:
- cebula
- włoszczyzna
- 3 liście laurowe
- pół łyżeczki majeranku
- zakwas z mąki żytniej
- 100 g śmietany
- 3 kawałki białej kiełbasy
- sól
- pieprz
Wykonanie żurku:
- Ugotuj wywar: do garnka włóż obraną włoszczyznę, białą kiełbasę, liść laurowy i ziele angielskie, zalej wodą i gotuj do miękkości.
- Wywar przecedź, a następnie wlej do niego zakwas.
- Dodaj majeranek i zagotuj.
- Zabiel żurek śmietaną – zahartuj ją najpierw małą ilością gorącej zupy, a następnie wlej do garnka.
- Kiełbasę pokrój w plasterki i dodaj ją do żurku.
- Żurek podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.
6 z 10
Tradycyjna sałatka jarzynowa: przepis
Składniki:
- 5 marchewek
- pietruszka
- 1/2 selera
- ziemniak
- 3 jajka
- 4 ogórki kiszone
- groszek zielony, np. konserwowy (lub mrożony, ugotowany)
- majonez (najlepiej domowy majonez)
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Marchewkę, pietruszkę, seler ugotuj lub wykorzystaj te, które były wcześniej gotowane w rosole.
- Ugotuj również jajka i ziemniaki.
- Gdy warzywa i jajka wystygną, pokrój je oraz ogórki kiszone w kosteczkę, dopraw do smaku niewielką ilością soli, pieprzu oraz majonezem i starannie wymieszaj.
- Sałatkę możesz udekorować na różne sposoby: szczypiorkiem, jajkami przepiórczymi, pomidorkami koktajlowymi.
7 z 10
Sernik wiedeński na Wielkanoc: przepis
Składniki:
- 1 kg tłustego sera trzykrotnie mielonego
- 200 g miękkiego masła
- 10 jajek
- 1 duży budyń śmietankowy
- szklanka cukru
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- rodzynki
Wykonanie:
- Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę.
- Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
- Ucierając, dodawaj miękkie masło i stopniowo dodawaj ser.
- Wsyp proszek budyniowy, dodaj esencję waniliową i obtoczone w mące rodzynki.
- Do masy serowej dodaj pianę i delikatnie wszystko wymieszaj łyżką.
- Masę przełóż do wysmarowanej masłem bądź wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 st. C. i piecz w tej temperaturze przez 10 minut.
- Zmniejsz temperaturę do 170 st. C i piecz sernik około 60 minut.
- Po upieczeniu wyłącz piekarnik i nie otwierając drzwiczek, pozostaw tam sernik przez 10 minut.
- Uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw tam sernik na kolejne 10 minut.
- Wyjmij ciasto i posyp cukrem pudrem lub polukruj.
8 z 10
Prosta pascha wielkanocna: przepis
Składniki:
- 1 kg tłustego trzykrotnie mielonego twarogu
- pół kostki masła
- 3 jajka
- 1/2 szklanki rodzynek
- kilka suszonych moreli
- szklanka cukru
- cytryna
- cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
Wykonanie:
- Rodzynki i pokrojone w kostkę morele namocz we wrzątku i odstaw na pół godziny.
- Twaróg włóż do miski, dodaj jajka, sól, rodzynki, morele, masło, skórkę startą ze sparzonej cytryny oraz cukier waniliowy i zmiksuj.
- Masę na paschę przełóż do formy na babkę lub do miski (wcześniej wyłóż ją gazą).
- Dociśnij masę serową do brzegów naczynia, przyciśnij od góry talerzem i obciąż go.
- Wstaw do lodówki co najmniej na całą noc.
9 z 10
Wielkanocny mazurek kajmakowy: przepis
Składniki:
- 1/2 l mleka
- 1/2 kg cukru
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 200 g masła
- 3 żółtka
- trochę cukru waniliowego
- szczypta proszku do pieczenia
- płatki migdałów, rodzynki, orzechy, suszone morele do dekoracji
Wykonanie:
- Przygotuj kajmak: mleko wlej do szerokiego rondelka, dodaj cukier.
- Gotuj kajmak na małym ogniu nawet do 4 godzin, aż stanie się brązowy i gęsty, a kropelka upuszczona na spodeczek będzie zastygać.
- Przygotuj kruche ciasto: mąkę, cukier puder, margarynę, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia wsyp do miski i dodaj żółtka.
- Mieszaj do uzyskania w miarę jednolitej masy.
- Ciasto wyjmij na blat i zagnieć.
- Owiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na co najmniej 2 godziny.
- Przygotuj kwadratową lub prostokątną formę i wyłóż ją kruchym ciastem, robiąc na brzegach rant.
- Ponakłuwaj ciasto widelcem oraz przyklep widelcem rant ciasta.
- Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz około 15 minut.
- Kiedy będzie miało złoty kolor, wyjmij z piekarnika i ostudź.
- Na ostudzonym cieście rozsmaruj kajmak.
- Udekoruj mazurek płatkami migdałów, rodzynkami, skórką pomarańczową.
10 z 10
Babka piaskowa: przepis
Składniki:
- 250 g mąki ziemniaczanej
- 200 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 250 g cukru pudru
- 6 jajek
- 3 łyżki skórki pomarańczowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- tłuszcz do wysmarowania formy
- bułka tarta do wysypania formy
Wykonanie:
- Masło zmiksuj z żółtkami i cukrem pudrem na puszystą masę.
- Dodaj przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i dalej miksuj.
- Wsyp skórkę pomarańczową i zmiksuj.
- Białka ubij na sztywno i delikatnie połącz z ciastem.
- Foremkę posmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą.
- Wlej ciasto do formy i piecz w piekarniku w 180 st. C przez około 60 minut.
Zobacz też: