Co jeść w upały? Jadłospis na 3 gorące dni dla dziecka i całej rodziny
Podczas upałów posiłki powinny być lżejsze. Odpowiednio skomponowane menu pomoże przetrwać wysoką temperaturę. Podpowiadamy, co przygotować do zjedzenia na śniadanie, obiad i kolację w upalne dni.
Gdy temperatura na dworze dochodzi do 30 stopni C, zwykle mamy mniejszy apetyt. Dlatego nie nalegaj, aby dziecko jadło tyle, co zwykle. Zadbaj o lekki jadłospis oparty o lekkostrawne dania. Gdy jest ciepło, organizm nie potrzebuje dodatkowej energii do ogrzania ciała – bardziej skupia się na jego ochłodzeniu. Z tego względu latem tak ważne jest, aby dziecko dużo piło, najlepiej wody. Przedstawiamy jadłospis na trzy dni, który możesz wydrukować (wystarczy kliknąć w obrazek, by otworzyć go w oryginalnym rozmiarze).
Śniadanie, obiad i kolacja na upał – jadłospis
Nawet w upalne dni należy jadać regularnie, czyli 4-5 posiłków dziennie: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja to podstawa zdrowej diety. Jeśli obiad był sycący, na podwieczorek możesz podać orzeźwiające soczyste owoce. Świeże warzywa i owoce to bardzo ważny składnik letniego menu – właśnie teraz jest na nie sezon.
Pamiętaj, że nie każdego dnia musicie jeść mięso. Zwłaszcza latem dietę warto oprzeć na produktach warzywnych i mlecznych. Oto nasze pomysły na szybki obiad idealny do zjedzenia w upał, a także przepisy na śniadanie i kolację.
Pierwszy dzień
Śniadanie:
- Jogurt naturalny z domowym muesli i łyżeczką miodu oraz pokrojonymi świeżymi owocami.
Drugie śniadanie:
- Słupki gotowanych warzyw z dipem jogurtowym z ziołami.
Obiad:
- Zupa wiśniowa z makaronem.
- Pulpeciki drobiowe w sosie własnym z gotowaną marchewką i ryżem.
Podwieczorek:
- Domowy kisiel z czarnych jagód, kawałek biszkoptu.
Kolacja:
- Kasza jaglana z morelami lub rodzynkami i jogurtem naturalnym.
Zobacz też: Jak przemycić warzywa i mięso do diety dziecka?
Drugi dzień
Śniadanie:
- Pasta twarogowa z łososiem, bułeczka z masłem i kiełkami (lub sałatą), kubek naturalnego kakao na mleku.
Drugie śniadanie:
- Sałatka ze świeżych pomidorów, białego sera i szczypiorku z oliwą.
Obiad:
- Kapuśniak ze słodkiej kapusty.
- Pierogi z jagodami z dodatkiem jogurtu naturalnego.
Podwieczorek:
- Koktajl mleczno-owocowy z porzeczkami na bazie maślanki.
Kolacja:
- Grahamka z masłem, pieczonym w domu mięsem, sałatą i rzodkiewkami.
Zobacz też: 6 sposobów, jak uprzyjemnić dziecku posiłki
Komponując jadłospis dla dziecka, pamiętaj, że trzy spośród pięciu posiłków w ciągu dnia to posiłki główne, czyli: śniadanie, obiad, kolacja, natomiast dwa – uzupełniające: drugie śniadanie i podwieczorek. Te dwa ostatnie posiłki powinny być naprawdę lekkie. Dzięki nim dziecko ma nie zgłodnieć nadmiernie w oczekiwaniu na główny posiłek (obiad lub kolację).
Trzeci dzień
Śniadanie:
- Jajecznica na parze ze szczypiorkiem, rzodkiewką, grahamka z masłem, sok ze świeżych owoców.
Drugie śniadanie:
- Jogurt naturalny z przecierem ze świeżych owoców.
Obiad:
- Zupa kalafiorowa.
- Pieczony filet z łososia z młodymi ziemniakami i brokułami gotowanymi na parze.
Podwieczorek:
Kolacja:
Zobacz także: