
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca karmienie piersią minimum do 6. miesiąca życia. Po tym okresie należy zacząć rozszerzać dietę dziecka. Gdy maluch skończy pół roku, zaczyna powoli interesować się tym, co je. Przygląda się, dotyka, smakuje. Dlatego to co ma na talerzu powinno być nie tylko zdrowe, ale także różnorodne. Od tej chwili kształtują się preferencje smakowe, które zaprocentują w dalszym życiu.
Poszerzamy dietę niemowlaka
Zacznijmy od tego, że dziecko to nie dorosły. Zachęcanie niemowlaka do próbowania dań z rodzinnego stołu jest często błędem, ponieważ tradycyjne domowe posiłki zawierają wiele składników niedostosowanych do jego wieku, np. są zbyt ostre lub zawierają zbyt dużo soli. Najlepszym sposobem na bezpieczne rozszerzenie diety naszej pociechy, jest postępowanie zgodnie z nowym schematem żywienia. Jednak i w tym przypadku musimy pamiętać, aby niemowlę dostawało produkty opracowane z myślą o jego potrzebach.
Odkrywamy najlepsze źródło wapnia
Po 10. miesiącu życia dziecka w jadłospisie mogą pojawić się produkty mleczne takie jak twarożek, czy jogurt. Produkty mleczne to najlepsze źródło wapnia niezbędnego do budowy zębów i kości. Wprowadzanie ich do menu można rozpocząć od jogurtu czy delikatnego serka. Dzieci powinny dziennie spożywać od 3 do 4 porcji produktów mlecznych.
Poznajemy nowe smaki
Działajmy w myśl zasady „nic na siłę”. Jednak jest kilka sposobów, które pomogą Ci przyzwyczaić dziecko do nowego menu i uniknąć niemowlęcego buntu.
- Dziecko powinno poznawać nowe smaki, kiedy ma zaspokojony apetyt. Jeśli nasz brzdąc będzie głodny, wybierze coś, co już zna.
- Karmienie niemowlaka można zacząć od produktu, którego smak już zna, a następnie przejść do wybranej nowości.
- Przygotowując posiłek, warto łączyć nowe pozycje z jadłospisu ze starymi.
- Nowe produkty należy wprowadzać pojedynczo w odstępie 1-2 dni, obserwując reakcję dziecka.
- Zadbajmy, aby dziecko miało dobry humor, a my wystarczająco dużo czasu i cierpliwości.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 14.0px 'Geneva CE'} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 14.0px 'Geneva CE'; min-height: 19.0px} Rozszerzanie diety niemowlaka to wprowadzanie nowych pokarmów, które dietetycy nazywają pokarmami uzupełniającymi . Jednak co najmniej do końca pierwszego roku życia mleko (z piersi lub modyfikowane) nadal będzie podstawą diety niemowlaka. Zalecenia dotyczące rozszerzania diety i żywienia niemowląt stale się zmieniają. Nawet jeśli kilka lat temu byłaś na bieżąco ze schematem żywienia, twoja wiedza o tym, jak rozszerzać dietę, mogła się już zdezaktualizować. W styczniu 2021 roku opublikowano nowe zalecenia dotyczące żywienia zdrowych niemowląt, opracowane przez Polskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (PTGHiŻ). Wyjaśniamy, jak według nich powinno wyglądać rozszerzanie diety niemowlaka, kiedy i w jakiej kolejności wprowadzać nowe pokarmy. Spis treści: Kiedy rozpocząć rozszerzanie diety? Jak rozszerzać dietę – najważniejsze zasady Rozszerzanie diety krok po kroku Rozszerzanie diety – czego nie podawać? Ile dziecko powinno zjadać? Jaką konsystencję powinny mieć nowe dania? Schemat rozszerzania diety: etapy Tabela żywienia niemowląt Jak rozszerzać dietę alergika Kiedy rozpocząć rozszerzanie diety? Warto dążyć do wyłącznego karmienia piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka. W najnowszych zaleceniach żywieniowych znalazł się jednak zapis, zgodnie z którym częściowe lub krótsze karmienie piersią również uznaje się za korzystne dla dziecka. U większości dzieci wprowadzenie dodatkowych pokarmów do diety wskazane jest około 6 miesiąca –wtedy, rośnie u niemowląt zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Zdaniem ekspertów, rozszerzanie diety, czyli podawanie...

Dziecko nie zmienia się w dniu pierwszych urodzin jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, więc nie powinno jeszcze jeść jak dorosły. Także dlatego, że dieta Polaków nie jest na tyle zdrowa, by zaspokoić zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze potrzebne dziecku do prawidłowego rozwoju. Zawiera za mało warzyw i owoców, zbyt dużo tłuszczów zwierzęcych, soli i cukru. Jest też ciężkostrawna, a przy tym jest w niej sporo wysoko przetworzonych produktów. Około pierwszych urodzin małe dziecko powinno powoli przechodzić z diety niemowlęcej na zdrową lekkostrawną dietę tzw. dietę rodzinnego stołu. Czyli? Zobacz, co powinno jeść. Zobacz też: Jadłospis dla rocznego dziecka 1. Mleko i produkty mleczne Dzieci powinny dostać dwie porcje mleka i jedną porcję produktów mlecznych dziennie. Mleko (w tym modyfikowane) i jego przetwory, czyli kefir, jogurt, maślanka, są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia i białka. Zawierają też niektóre witaminy z grupy B oraz witaminę D. Maślanka, kefir i jogurt naturalny są łatwostrawne i bogate w bakterie kwasu mlekowego. Produktami mlecznymi są też sery (biały, żółty), ale twaróg zawiera niewiele wapnia. PORCJA TO: szklanka mleka, pół szklanki jogurtu, dwie łyżeczki twarożku, plasterek żółtego sera. Zobacz też: Co podać dziecku zamiast mleka? 10 sprawdzonych pomysłów 2. Mięso, ryby i jajka Dziecko powinno codziennie zjeść 1–2 porcje mięsa, ryby lub jajek . Mięso dostarcza pełnowartościowego białka i łatwo przyswajalnego żelaza hemowego oraz cynku, a także witamin: B1, PP, B12. Podawaj mięso kurczaka, indyka, a także mało tłustą wołowinę, cielęcinę, wieprzowinę, jagnięcinę. Piecz je, duś lub gotuj 2–3 razy w tygodniu (drób bez skóry). Ryby , oprócz białka, są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witaminy D....

Jogurt naturalny, twarożek, serek oraz fermentowane napoje mleczne, takie jak kefir i maślanka, świetnie nadają się dla niemowląt w drugim półroczu życia. Wartość odżywcza produktów mlecznych jest często większa niż samego mleka. Są dobrym źródłem wapnia (z wyjątkiem twarogu) i pełnowartościowego białka. Możesz wprowadzić je do diety dziecka, które poznało już smak warzyw, owoców i mięsa. Niestety nie wszystkie jogurty czy serki dostępne w sklepach nadają się dla niemowląt. Sprawdź, jak je wybierać i podawać. Od kiedy podawać niemowlakowi jogurt i inne produkty mleczne? Produkty mleczne, takie jak jogurt, kefir, twarożek, naturalny serek homogenizowany, możesz zacząć podawać niemowlakowi, gdy skończy 6 miesięcy , pod warunkiem że dziecko nie ma alergii na białka mleka krowiego (dawniej tego typu produkty wprowadzano do diety dziecka dopiero od 11 miesiąca). Zacznij od małej ilości, np. 2–3 łyżeczek naturalnego jogurtu, i obserwuj reakcje malucha. Przez 2-3 dni nie podawaj innych nowości. Jeśli w tym czasie wystąpią niepokojące objawy, łatwo ustalisz, co je powoduje. Gdy dziecko dobrze toleruje jogurt, możesz podać mu twarożek. Jak często dziecko może jeść jogurt czy serek? Początkowo niemowlę może jeść produkty mleczne kilka razy w tygodniu. Jeśli nie ma reakcji niepożądanych, można oferować je częściej, np. raz dziennie. Do jogurtu naturalnego czy twarożku możesz dodawać owoce , np. w postaci musu lub surowe. Po pierwszym roku życia dziecko może też jeść inne rodzaje serów , np. ser żółty – warto go podawać, bo to cenne źródło wapnia, a także nauka nowych smaków. Jaki jogurt i twarożek wybrać dla dziecka? Dla niemowląt najlepsze są produkty naturalne , bez substancji dodatkowych i cukru (jogurt naturalny bez dodatku mleka w proszku, twarożek bez dodatku soli i innych składników,...