Reklama

Dziecko, które ukończyło 1. rok życia, potrzebuje aż 6 razy więcej witaminy D i 4 razy więcej wapnia i żelaza niż jego rodzice1. Właśnie dlatego jego dieta powinna różnić się od jadłospisu starszych członków rodziny. Jak ją komponować i nie zgubić się w gąszczu informacji na temat żywienia roczniaka? Rozprawiamy się z najczęściej powielanymi mitami.

Reklama

Mit 1.: Roczne dziecko jest gotowe na posiłki z „dorosłego” stołu

Roczne dziecko wciąż się rozwija, każdego dnia poznając nowe faktury czy kształty. Podobnie jest z jedzeniem. Poznawanie go w nowych formach jest dla malucha zaskakującym i fascynującym doświadczeniem. Warto zachęcać dziecko do samodzielnego jedzenia, nawet kosztem nieporządku. Należy przy tym pamiętać, że organizm dziecka wciąż jest delikatny i wrażliwy, dlatego jego dieta, choć urozmaicona, powinna różnić się od jadłospisu dorosłych.
Pomocny w układaniu dziecięcego menu może być przygotowany przez ekspertów Instytutu Matki i Dziecka Modelowy talerz żywieniowy, który przedstawia udział poszczególnych grup produktów spożywczych w diecie, przedstawionych za pomocą porcji. Komponując codzienną dietę roczniaka, warto również sięgać po produkty stworzone specjalnie z myślą o małych dzieciach, które pomagają pokryć zwiększone zapotrzebowanie młodego organizmu na składniki odżywcze. Podczas codziennych zakupów można łatwo je znaleźć w sklepie – są dostępne na półkach z żywnością przeznaczoną dla najmłodszych.

Mit 2.: Dzieci nie powinny jeść jajek, które są silnym alergenem

Aktualnie nie ma dowodów naukowych, które uzasadniałyby odsuwanie w czasie spożywania przez małe dzieci produktów alergizujących (w tym jaj)2. Jajka są ważnym elementem diety – zarówno dorosłego, jak i małego dziecka – przede wszystkim ze względu na zawartość cennych składników: pełnowartościowego białka, witaminy B6, B12, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak A, D, E, folianów, żelaza, cynku, fosforu czy jodu. Żółtko jaja jest bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe i fosfolipidy. Niewiele jest produktów spożywczych o tak niepowtarzalnym składzie i wartości odżywczej!3
Jakie potrawy z jajek można zaserwować maluchowi? Może to być delikatny omlet lub jajecznica, a także jajka na miękko czy na twardo. Tygodniowo można dziecku podawać od trzech do czterech jajek4.

Mit 3.: Tłuszcze są niepotrzebne w diecie roczniaka

Ilość tłuszczu w codziennej diecie powinna pokrywać ok. 35–40% całodziennego zapotrzebowania rocznego dziecka na energię, czyli więcej, niż jest potrzebne w diecie osób dorosłych5. Tłuszcze są źródłem energii, która w okresie intensywnego rozwoju jest dziecku niezbędna. Ważne w codziennym jadłospisie są te tłuszcze spożywcze, które dostarczą dziecku wielonienasycone kwasy tłuszczowe, czyli np. oleje roślinne – oliwa z oliwek lub olej rzepakowy lub np. tłuste ryby morskie.

Mit 4.: Podawanie mleka dziecku po 12. miesiącu życia nie jest konieczne

Eksperci zalecają, aby każdego dnia podawać małemu dziecku 2 porcje mleka, w tym mleka modyfikowanego, oraz 1 porcję innych produktów mlecznych6. Trzeba przy tym pamiętać, że roczniak nie powinien spożywać więcej niż 500 ml mleka krowiego na dobę7, ponieważ mimo że zawiera ono dużo cennego wapnia, jest ubogie w inne ważne składniki, takie jak żelazo oraz witaminę D. Tymczasem mały brzuszek potrzebuje aż 6 razy więcej witaminy D i 4 razy więcej wapnia i żelaza niż jego rodzice (w przeliczeniu na kilogram masy ciała)8. Jak odpowiedzieć na tak duże potrzeby? Podając dopasowane do potrzeb rocznego dziecka mleko modyfikowane. Już 2 kubki po 200 ml Bebiko Junior 3 NUTRIflor Expert dziennie pomagają pokryć zapotrzebowanie dziecka na ważne składniki odżywcze, w tym m.in. 71% zalecanego zapotrzebowania na wapń i jod!9

Wskazówka eksperta
„Zgodnie z rekomendacjami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wyłącznym pokarmem niemowlęcia w pierwszym półroczu jego życia powinno być mleko mamy. Karmienie piersią można i warto kontynuować – również po 1. roku życia dziecka. Jeśli kontynuowanie karmienia piersią nie jest możliwe, warto wybrać mleko modyfikowane dopasowane do potrzeb roczniaka. Takie produkty są wzbogacane w ważne składniki odżywcze, w tym w wapń, żelazo czy witaminę D, dzięki czemu pomagają uzupełniać codzienną dietę małego dziecka w te często deficytowe składniki” – wyjaśnia Alina Besz, ekspert BebiKlub.pl.

Ważne informacje: Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz jest rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza

1 W przeliczeniu na kg masy ciała zgodnie z : Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie pod red. M. Jarosz i in. NIZP-PZH, 2020
2 Weker H., Rowicka G., Dyląg H., Barańska M., Strucińska M., Więch M., Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia. Praktyczne zastosowanie norm i zaleceń żywieniowych, Instytut Matki i Dziecka, 2020.
3 https://ncez.pzh.gov.pl/dzieci-i-mlodziez/jajka-cenny-skladnik-diety-dziecka/
4 Weker H., Rowicka G., Dyląg H., Barańska M., Strucińska M., Więch M., Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia. Praktyczne zastosowanie norm i zaleceń żywieniowych, Instytut Matki i Dziecka, 2020.
5 Tamże.
6 Tamże.
7 Szajewska H., Socha P., Horvath A. i wsp.: „Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci” Przegląd Pediatryczny 2021/vol.50.
8 W przeliczeniu na kg masy ciała, zgodnie z: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, M. Jarosz i in., NIZP-PZH, Warszawa 2020.
9 Bebiko Junior 3 NUTRIflor Expert, jak wszystkie inne mleka modyfikowane dla małych dzieci po 1. roku życia, zawiera wapń, żelazo, jod oraz witaminę D.

Reklama

Materiał powstał z udziałem marki Nutricia

Reklama
Reklama
Reklama