Obiadek dla niemowlaka: jak go zrobić, co musisz wiedzieć, zanim zabierzesz się do gotowania [PRZEPISY]
Obiadek dla niemowlaka różni się od tego dla osoby dorosłej. Zanim nabierzesz wprawy w gotowaniu dla tak małego dziecka, koniecznie przeczytaj nasze podpowiedzi, jak zrobić obiadek dla niemowlaka, i skorzystaj z naszych przepisów. Dziecko na pewno wtedy zje zdrowo i ze smakiem.
Obiadek dla niemowlaka możesz podać, kiedy dziecko skończy 6 miesięcy. Tyle że pierwsze obiadki dla niemowlaka to tak naprawdę nie prawdziwy obiad, do jakiego jesteśmy przyzwyczajeni, a bardziej jedno-, czy dwuskładnikowy posiłek.
Jak przygotować obiadki dla niemowlaka?
Wedle najnowszych zaleceń żywieniowych w kwestii rozszerzania diety niemowlaka, jako pierwsze powinny zostać podane warzywa (dopiero po warzywach należy podać owoce). Każde warzywo należy wprowadzać stopniowo i obserwować reakcję maluszka. Podobnie jest z rybami i mięsem, kaszą czy owocami. Brzmi to nieco skomplikowanie, ale spokojnie. Tłumaczymy krok po kroku, jak przygotować obiadek dla niemowlaka i od czego najlepiej jest zacząć wprowadzanie nowych produktów.
Obiadki dla niemowlaka: zupa
Niezależnie od tego, czy rozszerzasz dietę niemowlaka metodą BLW, czy też masz zamiar samodzielnie karmić dziecko, najbezpieczniejszą opcją obiadową na początek jest zupa. Na samym początku najlepiej jest przygotować ją z jednego lub dwóch warzyw. Wystarczy ugotować wybrane warzywa i zmiksować je na gładki krem. Takie zupki to idealna propozycja na pierwsze obiadki dla niemowlaka!
Po tygodniu wprowadzania nowych warzyw do zupki można dodać np. niewielką ilość ryżu, kleiku kukurydzianego, kaszy jaglanej czy manny. Do każdej zupy, po wystudzeniu, dobrze jest dodać łyżeczkę zdrowego tłuszczu (np. masła albo oliwy z oliwek), aby witaminy z warzyw lepiej się przyswoiły, a zupka zyskała na wartości.
Na samym początku należy dawać dziecku tylko kilka łyżek zupy i obserwować, jak organizm zareaguje na poszczególne składniki. Jeśli boisz się o uczulenie, warto prowadzić dziennik rozszerzania diety i zapisywać, co dziecko jadło w danym dniu. Gdyby wystąpiła ewentualna alergia, szybciej zorientujesz się, jaki składnik mógł uczulić maluszka.
WAŻNE! Jeśli przygotowujesz maluszkowi obiady samodzielnie, zwróć szczególną uwagę, czy warzywa pochodzą z ekologicznych, certyfikowanych upraw. Warzywa z marketów często zawierają dużą ilość szkodliwych substancji, co wynika ze stosowania nawozów, których zadaniem jest nienaturalne przyśpieszenie procesu dojrzewania warzyw.
Obiadek dla niemowlaka: danie główne
Na początku najlepiej jest podać ugotowane warzywa – czy to w formie purée, czy pokrojone w niewielką kostkę lub w paski. Warto kierować się przede wszystkim sezonowością warzyw. Już na samym początku rozszerzania diety można podać wszystkie warzywa korzeniowe i bulwy (tylko nie wszystkie na raz!). Do warzyw można ugotować też mięso — pierś z kurczaka czy indyka z ekologicznej hodowli.
WAŻNE! Na samym początku rozszerzania diety nie doprawia się potraw. Nie wolno ich nawet dosolić – sól obciąża nerki dziecka i nie powinno się jej podawać maluszkowi możliwie jak najdłużej.
Obiadki dla niemowlaka: przepisy
Pierwsze obiadki dla niemowlaka są proste w przygotowaniu. Najważniejsze jest dbanie o wysoką jakość składników i niedoprawianie potraw. Takie warzywa i mięso naprawdę będą niemowlęciu smakować!
Zupka z batata
Składniki:
- duży batat (można zamienić też na zwykłego ziemniaka)
- marchewka
Przygotowanie: Batata i marchewkę umyj i obierz. Pokrój warzywa na małe kawałki, aby szybciej się ugotowały. Wlej do garnka niewielką ilość wody, wrzuć do niego pokrojone warzywa i gotuj je do miękkości. Po ugotowaniu zmiksuj całość na gładki krem.
Delikatna pierś z kurczaka z warzywami
Składniki:
- pierś z kurczaka z ekologicznej hodowli
- sezonowe, obrane i ugotowane warzywo (np. ziemniak, marchewka, dynia, pietruszka)
Przygotowanie: Kurczaka umyj, wykrój włókna i pokrój go na niewielkie kawałki. Do garnka wlej wodę i zagotuj ją. W międzyczasie umyj wybrane przez siebie warzywa, obierz je i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć je do gotującej się wody, podobnie jak kawałki kurczaka. Gotuj aż do miękkości. Podawaj wystudzone.
Poznaj inne nasze przepisy:
- Ryba dla dziecka: jaka ryba dla niemowlaka i rocznego dziecka? (jak ją przygotować?)
- Pulpety dla niemowlaka: jak je zrobić i od kiedy podawać? [PRZEPIS]
- Barszcz dla niemowlaka – od kiedy i z czym można go podać? [PRZEPIS]
Zobacz też: