Sok z buraków – właściwości, ile pić, przepisy
Sok z buraków to niedoceniany i bardzo wartościowy napój, pod warunkiem – że jest wyciśnięty ze świeżych, niegotowanych buraków. Mogą go pić wszyscy, nawet dzieci od pierwszego roku życia.
- Ewa Janczak-Cwil
Sok z buraków zawiera antocyjany – czerwone barwniki, podobne do tych, które występują w czerwonym winie. Podnoszą one odporność, mają właściwości antywirusowe. Warto go pić w sezonie przeziębień, a także wtedy, gdy dokucza katar lub kaszel. Sok lub syrop z buraka to też dobry sposób na wspomaganie odporności u dzieci.
Sok z buraków – właściwości i składniki odżywcze
Sok z buraków wpływa na organizm wszechstronnie. Udowodniono, że ma działanie energetyzujące, dzięki czemu pomaga kontynuować wysiłek fizyczny. Zawiera też betalainę i tryptofan, które mogą poprawiać nastrój. W soku z buraków znajduje się również duża ilość przeciwutleniaczy, które wymiatają wolne rodniki i pomagają zwalczać stany zapalne. Z tego względu sok z buraków, podobnie jak rozgrzewający hot toddy, uważany jest za doskonały napój dla osób przeziębionych i cierpiących na infekcje układu oddechowego. Ze względu na zawartość azotanów, sok z buraków może zwiększać przepływ krwi przez naczynia krwionośne mózgu.
Tabela wartości odżywczych w 100 g soku z buraków
Dzięki zawartości minerałów i witamin, sok z buraków ma właściwości:
- obniżające poziom cholesterolu
- przyspieszające gojenie się ran i tworzenie kolagenu
- zapobiegające niedokrwistości
- usprawniające działanie wątroby
- regulujące ciśnienie krwi.
W medycynie ludowej sok z buraków stosowany jest na kaszel i chrypkę. Działa wykrztuśnie, oczyszczając drogi oddechowe, więc pomaga zwalczać dolegliwości związane z grypą i przeziębieniem.
Zobacz także
Jak pić sok z buraków?
Pytanie to głównie wynika z faktu, że sam sok z buraków ma „ziemisty” smak. Można jednak nadać mu nieco inny, znośniejszy wyraz, dzięki czemu będzie lepiej smakował i przypadnie do gustu np. dzieciom.
Najbardziej popularnymi dodatkami, które korzystnie zmieniają smak soku z buraków, są: jabłko, marchew oraz pomarańcza. Warto poeksperymentować i sprawdzić, jaki dodatek sprawi, że sok z buraków będzie bardziej neutralny i słodszy. Dorośli często dodają do soku z buraka seler, ale dzieciom rzadko taka kombinacja przypada do smaku.
Popularnymi przyprawami, które dobrze komponują się z sokiem z buraków są: imbir, natka pietruszki, koperek, sól i pieprz. Z solą lepiej jednak nie przesadzać – mamy jej aż nadto w żywności.
Ile pić soku z buraków, aby przyniósł korzyści zdrowotne?
Wystarczy szklanka soku dziennie, pod warunkiem że będziemy pili ją każdego dnia – tylko wtedy sok ma szansę pozytywnie wpłynąć na zdrowie i kondycję. Nie ma natomiast obawy, że pijąc sok z buraków przedawkuje się jakąś witaminę czy składnik mineralny. Jeśli substancje te pochodzą z naturalnych źródeł, ich poziom jest regulowany przez organizm.
Ile soku z buraków przy grypie i przeziębieniu:
- dorośli – szklanka soku 3 razy dziennie,
- dzieci do 12 roku życia – po pół szklanki soku 3 razy dziennie.
Uwaga! Sok z buraków najlepiej pić zaraz po wyciśnięciu. Przechowywany traci swoje cenne właściwości. Nieco trwalszy jest sok z buraka kiszonego. Osoby z niskim ciśnieniem powinny pić sok z buraków wieczorem, gdyż dodatkowo może obniżyć ciśnienie krwi, powodując senność.
Jak zrobić sok z buraka? – przepisy
Przepis na sok z buraka i jabłka – idealny dla dzieci
Dzięki dodatkowi jabłka sok ma przyjemny smak, który dzieci akceptują. Słodzony miodem jeszcze bardziej wzmacnia swoje działanie zdrowotne (miód mogą jednak przyjmować dzieci, które ukończyły pierwszy rok życia).
Składniki:
- 2 buraki średniej wielkości,
- jabłko.
Buraki dokładnie umyj, obierz ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki. Jabłko umyj, obierz ze skórki, pokrój. Wrzuć do sokowirówki. Zlany do szklanki sok, dokładnie wymieszaj. Możesz do smaku dodać pół łyżeczki delikatnego miodu, np. lipowego lub sosnowego.
Przepis na syrop z buraka
Można go zrobić z miodem lub cukrem. Polecamy miód, ze względu jego właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Jeśli dziecko nie jest uczulone na miód (uważać muszą zwłaszcza dzieci uczulone na pyłki), można podawać do dziecku po 12 miesiącu życia.
Składniki:
- 2-3 buraki
- 2 łyżeczki miodu lipowego.
Buraka umyj, obierz ze skórki, zetrzyj na grubej tarce. Włóż do słoiczka, przekładając miodem. Po kilku godzinach wytrąci się syrop. Możesz go przelać do buteleczki i wstawić do lodówki. Działa wzmacniająco, przeciwkaszlowo i uodparniająco. Podawaj dziecku 2-3 razy dziennie po łyżeczce.
Sprawdź także: