Kasza gryczana to wyrafinowany rodzaj kaszy. Ma bardzo charakterystyczny smak i mnóstwo zalet. Choć różni się od typowej kaszki dla niemowlaka, z powodzeniem mogą jeść ją nawet dzieci w pierwszym roku życia. Co więcej – warto maluchy oswajać z gryczanką ze względu na jej wartości odżywcze i nieocenione korzyści dla zdrowia. Kasza gryczana to cenne urozmaicenie diety niemowlaka, roczniaka i przedszkolaka.

Reklama

Spis treści:

Kasza gryczana dla dziecka – właściwości

Kasza gryczana to doskonały obfitujący w witaminy i minerały rodzaj kaszy. Może być prażona (ma brązowe ziarna) lub nieprażona (ziarna są jasne).

Kasza gryczana wytwarzana jest z gryki. Jej ziarna obfitują w wartościowe białko, podobne do tego pochodzącego z roślin strączkowych. Wytwarzana z gryki kasza jest bezglutenowa, z powodzeniem mogą jeść ją osoby mające problemy z nietolerancją glutenu lub chorujące na celiakię.

Kasza gryczana obfituje w magnez, potas i cynk, a także cenne aminokwasy (tryptofan i lizynę). Jest bogata w witaminę E i lecytynę. Jedzenie kaszy gryczanej wpływa na układ krwionośny (m.in. zapobiega powstawaniu anemii dzięki zawartości żelaza i kwasu foliowego). Co ważne, zawarte w kaszy gryczanej składniki wpływają na podniesienie odporności. Być może dlatego właśnie dzieci, które często jedzą kaszę, w tym kaszę gryczaną, rzadziej chorują.

Zobacz także

Kasza gryczana dla niemowlaka – od kiedy?

Kaszę gryczaną można podawać dziecku od 11. miesiąca życia. Choć jest bardzo zdrowa, nie należy wprowadzać jej na początku rozszerzania diety. Wtedy sprawdzą się drobne kasze typu: jaglana, kukurydziana czy manna. Kasza gryczana w porównaniu z nimi jest mniej lekkostrawna, ma też twardsze ziarna, dlatego powinny jadać ją dzieci pod koniec okresu niemowlęcego.

Nie warto jednak zbytnio zwlekać z podawaniem dziecku kaszy gryczanej. Ma ona dość charakterystyczny smak, który nie wszyscy akceptują. Im szybciej dziecko się do niego przyzwyczai, tym większa szansa, że stanie się miłośnikiem gryczanki. A systematycznej jadanie kaszy gryczanej ma znaczenie dla zachowania dobrego zdrowia.

Jak ugotować kaszę gryczaną dla dziecka?

Kaszę gryczaną należy gotować w proporcjach 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody. Przed zalaniem wodą do gotowania, opłucz kaszę dokładnie na sicie pod kranem.

Jeśli kupujesz kaszę w woreczkach foliowych, przed gotowaniem rozetnij je, wysyp ziarna i również dokładnie je opłucz. Nigdy nie gotuj kaszy w woreczkach, w ten sposób do wody dostają się różne niekorzystne dla zdrowia związki z plastiku.

Kaszę gryczaną gotuj pod przykryciem w garnku z grubym dnem. Dla niemowlaka nie dodawaj do wody soli. Postaw garnek z kaszą na małym gazie. Gdy woda się zagotuje, możesz przestawić garnek do nagrzanego piekarnika i trzymać tak długo, aż kasza wchłonie wodę i stanie się miękka. Trwa to mniej więcej godzinę.

Jak podawać kaszę gryczaną dziecku?

Niemowlakowi (pod koniec pierwszego roku życia) najlepiej podać kaszę ugotowaną na sypko. Możesz dodać ją do drugiego dania i połączyć np. z sosem. Kasza gryczana może też być składnikiem farszu np. do pierogów, można też dodać ją do pulpetów z mięsa. Aby była gładsza, po ugotowaniu i ostudzeniu warto ją zmiksować.

Dla starszego dziecka możesz przygotować zapieczoną kaszę gryczaną. Po ugotowaniu wsyp kaszę do żaroodpornego naczynia i przełóż duszonymi warzywami, ewentualnie warzywami i mięsem. Na koniec zapiecz danie krótko. Taką potrawę z kaszą gryczaną możesz podać dziecku w drugim roku życia.

Kasza gryczana dla dziecka – przepisy

Wypróbuj różne przepisy na dania z kaszą gryczaną dla dziecka:

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama