Reklama

Sezon na dyniowate zaczyna się wraz z nadejściem jesieni, a kończy w połowie zimy. Nie doceniamy ich, a są delikatne w smaku i wyjątkowo aromatyczne. Można je przygotowywać na wiele różnych sposobów: gotować, dusić, smażyć, faszerować. Gotowana dynia może zastąpić marchewkę (posiada dużą ilość cennego betakarotenu), zwłaszcza że szybko i łatwo się gotuje. Z dyni można przygotowywać pyszne ciasta podobnie jak z cukinii.

Reklama

Jak kupować warzywa dyniowate?

Muszą mieć twardą, napiętą, nieuszkodzoną skórkę i intensywny kolor. Dynia powinna mieć zachowany ogonek. Poza lodówką dynię w całości można przechowywać nie dłużej niż miesiąc. Pokrojoną na kawałki zaś jedynie kilka dni, ale koniecznie w lodówce. Jej miąższ doskonale nadaje się do zamrażania. Podobnie przechowuje się kabaczki i patisony. Cukinię i ogórki można natomiast trzymać w lodówce nie dłużej niż tydzień.

Ogórek

(powyżej 2. roku)
Zawiera nawet 95% wody. Ma enzym, który niszczy witaminę C, więc nie należy łączyć go z pomidorami i cebulą. Ogórki należy obierać, a do sałatek dodawać tuż przed podaniem. Ukwaszone są łatwiej strawne.
Co ma cennego? Zawiera niewielkie ilości witamin: A, B1, B2 i C, wapń, fosfor, magnez i żelazo
Jak podawać? Do kanapek, sałatek, można je ukwasić, konserwować (dla dorosłych).

Dynia

(od 5. miesiąca)
Najpopularniejsze są: dynia olbrzymia o neutralnym smaku i dynia makaronowa o owocowym lub lekko orzechowym smaku. Jej pestki są jadalne i wartościowe (można je polecać dla dzieci w wieku szkolnym).
Co ma cennego? Zawiera niewielkie ilości potasu, wapnia, magnezu i żelaza oraz witaminy C, B1, PP i A.
Jak podawać? Zupy, dodatek do ciast, jako puree, marynaty (dla dorosłych).

Cukinia

(od 10. miesiąca)
Delikatna i bardzo smaczna. Ma dwie odmiany: zieloną i żółtą. Młodej cukinii nie trzeba obierać.
Co ma cennego? Zawiera dużo witaminy A oraz B1, B2, PP i C, trochę potasu i wapnia.
Jak podawać? W sałatkach, zupach, duszoną, pieczoną, faszerowaną.

Kabaczek

(powyżej 1. roku)
Często mylony z cukinią, choć kabaczek jest od niej większy, bardziej pękaty i kremowożółty. Większe okazy o grubszej skórce trzeba obierać.
Co ma cennego? Zawiera witaminy B1, B2, PP, C, wapń, potas, żelazo, magnez, karoteny.
Jak podawać? Można go gotować, dusić, faszerować, piec, smażyć w cieście.

Patison

(powyżej 1. roku)
Jest delikatny i aromatyczny, najlepsze są młode owoce, bo mają miękką skórkę, której nie trzeba obierać.
Co ma cennego? Zawiera sporo wapnia, żelaza, magnezu oraz witaminy.
Jak podawać? Można go faszerować, dodać do gulaszu.

Arbuz

(pod koniec 2. roku)
Zawiera 95% wody. Ma czerwony (lub żółty) miąższ. Dla młodszych dzieci wybieraj arbuzy beznasienne.
Co ma cennego? Zawiera sporo potasu, niewielkie ilości witaminy C, A, B1 i B2.
Jak podawać? Na surowo, jako dodatek do sałatek owocowych.

Melon

(pod koniec 2. roku)
Zawiera 90% wody. Ma doskonały smak i słodkawy zapach. Jest mniejszy od arbuza i ma kulisty lub owalny kształt. Jest wiele odmian melonów: miodowy, kantalupa, siatkowany.
Co ma cennego? Zawiera witaminę C i z grupy B, kwas foliowy, żelazo, cynk, jod, potas, fosfor, mangan.
Jak podawać? na surowo, w sałatkach owocowych

Konsultacja: dr Halina Weker Specjalista w dziedzinie żywienia dzieci z Instytutu Matki i Dziecka

td_dopisek.gif
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama