Mycie owoców to za mało. Groźne pasożyty zginą tylko dzięki...
Chociaż zaleca się płukanie owoców i warzyw przed jedzeniem, zwykłe mycie nie sprawia, że stają się bezpieczne dla zdrowia dziecka. Wiele pasożytów wciąż na nich jest! Sprawdź, jak myć owoce i warzywa, żeby pozbyć się groźnych pasożytów.
Brudne owoce i warzywa oraz jedzenie ubrudzonymi ziemią rękami to częsta przyczyna zakażeń pasożytami, głównie glistnicą. Choroba najczęściej dotyczy dzieci, a typowe objawy zakażenia pasożytami u dziecka to:
- nawracający kaszel,
- spowolnienie tempa wzrostu i przybywania na wadze,
- blada, cienka skóra
- tiki nerwowe
Od człowieka zarazić się glistnicą nie jest łatwo - chyba że chory, w trakcie wędrówki larw do jamy ustnej, całuje się z inną osobą. Dlatego właśnie tak ważna jest codzienna higiena: częste mycie rąk i dokładne mycie owoców i warzyw przed jedzeniem.
Jak myć owoce i warzywa?
Płukanie owoców pod bieżącą wodą nie odkleja od skórki jaj glisty czy członów tasiemca, dla których jest to jedyna możliwość przetrwania. Aby rzeczywiście oczyścić owoce i warzywa z pasożytów, zamocz je na 10-15 min w wodzie z octem lub wyciągiem z pestek grejpfruta, a następnie wypłucz pod bieżącą wodą.
Moczenia wymagają też jagody, na które lisy i wilki wypróżniają się i pozostawiają jaja bąblowca. Zarażenie bąblowicą daje wieloletnie dolegliwości.
Uwaga! Badania pokazują, że osoby spożywające dużo warzyw z gospodarstw eko (nawożonych szambami i nawozem naturalnym) są bardziej narażone na zarażenie.
Zobacz koniecznie: A może to nie alergia, tylko pasożyty?