Reklama

Brudne owoce i warzywa oraz jedzenie ubrudzonymi ziemią rękami to częsta przyczyna zakażeń pasożytami, głównie glistnicą. Choroba najczęściej dotyczy dzieci, a typowe objawy zakażenia pasożytami u dziecka to:

Reklama
  • nawracający kaszel,
  • spowolnienie tempa wzrostu i przybywania na wadze,
  • blada, cienka skóra
  • tiki nerwowe

Od człowieka zarazić się glistnicą nie jest łatwo - chyba że chory, w trakcie wędrówki larw do jamy ustnej, całuje się z inną osobą. Dlatego właśnie tak ważna jest codzienna higiena: częste mycie rąk i dokładne mycie owoców i warzyw przed jedzeniem.

Jak myć owoce i warzywa?

Płukanie owoców pod bieżącą wodą nie odkleja od skórki jaj glisty czy członów tasiemca, dla których jest to jedyna możliwość przetrwania. Aby rzeczywiście oczyścić owoce i warzywa z pasożytów, zamocz je na 10-15 min w wodzie z octem lub wyciągiem z pestek grejpfruta, a następnie wypłucz pod bieżącą wodą.
Moczenia wymagają też jagody, na które lisy i wilki wypróżniają się i pozostawiają jaja bąblowca. Zarażenie bąblowicą daje wieloletnie dolegliwości.

Uwaga! Badania pokazują, że osoby spożywające dużo warzyw z gospodarstw eko (nawożonych szambami i nawozem naturalnym) są bardziej narażone na zarażenie.

Reklama

Zobacz koniecznie: A może to nie alergia, tylko pasożyty?

Reklama
Reklama
Reklama